România anilor 1990, prin lentila unui fotograf. Premiul Inspired 2014 pentru viziunea lui Gabriel Botezatu

România anilor 1990, prin lentila unui fotograf. Premiul Inspired 2014 pentru viziunea lui Gabriel Botezatu

Fotografiile lui Gabriel Botezatu au fost premiate la concursul de idei Inspired FOTO Gabriel Botezatu

Emanciparea, modernizarea, tranziţia, lupta, perspectiva - sunt temele României post-decembriste tratate de fotografiile lui Gabriel Botezatu, premiate de la Concursul de Idei Inspired.

Ştiri pe aceeaşi temă

În 1990, România deschidea ochii larg, ca un copil care vedea lumea pentru prima dată. Toate libertăţile interzise erau acum permise, iar românii descopereau în sfârşit ceea ce visaseră cu ochii deschişi.

În 1990, Gabriel era un băieţandru de doar 11 ani din Bucureşti, iar imaginile de la Revoluţie i-au rămas întipărite pe retină, ca pe hârtie fotografică. În 2013, Gabriel Botezatu a lăsat deoparte experienţa acumulată de 10 ani în presă şi s-a mutat la Constanţa, unde s-a dedicat în totalitate fotografiei. Concursul organizat în 2014 de Asociaţia Inspired, o comunitate de oameni creativi, i-a atras atenţia. Tema suscita interes: „Anul este 1990. România e pe cale să fie repornită“.

„Cum am văzut subiectul competiţiei, mi-am dat seama că este o temă pe care mi-am dorit de mult să o abordez. Aveam în minte toată descătuşarea, libertăţile cucerite, noutatea, dar şi începutul tranziţiei, al unui viitor care s-a dovedit sinuos. Imaginea cadrelor lucrării mi-a venit in minte aproape instantaneu“, relatează Gabriel.

Pentru personajele din fotografii a procurat - comandă specială din Germania - figurine în miniatură, ce sunt folosite la diorame pentru pasionaţii de trenuleţe. A ales locurile de fotografiat: unele în interior, altele în aer liber, exact acolo unde s-a desfăşurat acţiunea pe care dorea s-o transpună.

Apoi a început realizarea fotografiilor. Acasă, pe stradă, în centrul Bucureştiului, în faţa rafinăriei Petromidia, în Constanţa, la Vama Veche. Cele făcute în aer liber, pe litoral, au fost problematice. La mare, vântul bate în voie, astfel că figurinele de aproximativ 15 milimetri au trebuit fixate cu oarece substanţe adezive.

Ca să obţină exact imaginea scontată din acele cadre miniaturale, fotograful a folosit un obiectiv macro şi o apropiere de subiect la câţiva centimetri. Pe stradă, trecătorii se uitau miraţi şi amuzaţi cum Gabriel îşi căuta cea mai bună poziţie pentru a surprinde cadrul perfect. Când fotografiile au fost considerate în forma finală, trecuseră deja 3 luni.

Portofoliul a fost înscris în competiţia naţională, iar rezultatul a fost cel sperat. Viziunea lui Gabriel Botezatu a fost cea mai bună din secţiunea Fotografie a Concursului de Idei Inspired. Competiţia organizată pe mai multe secţiuni se află la a 7-a ediţie, iar juriul a fost format din specialişti români şi străini precum David Carson (desemnat de publicaţia Graphic Design USA în Top 5 „Cei mai influenţi designeri grafici ai erei noastre“), Sarah Bailey (director de curs London Collefe of Fashion) sau Thierry Bayle (fondator Global Fashion Management UK, consultant pentru branduri gen Calvin Klein, Kenzo, Moschino etc).

„Acum am în plan o serie de fotografii dedicate Dobrogei, care să arate acest colţ de ţară minunat ce captează atenţia în mod nedrept doar în perioada estivală. Contrar preconcepţiilor din restul ţării, Constanţa, şi Dobrogea în general, reprezintă un centru cultural extrem de bogat, însă prea puţin exploatat“, arată Gabriel Botezatu. Fotografiile sale le puteţi urmări pe brandul FotoFunk.

„În prezent îmi finanţez proiectele din banii obţinuţi din fotografia de eveniment, precum nunţi, botezuri, conferinţe. Asta nu înseamnă că nu pun suflet în fotografia de eveniment, pe care încerc să o abordez într-un mod cât mai artistic. În acest scop mi-am creat şi brandul FotoFunk“, spune Gabriel Botezatu.

Vă mai recomandăm

Imaginea frumoasă a iernii. Fulgul de nea şi floarea de gheaţă, prin obiectivul aparatului foto

VIDEO Marii câştigători FILMMIC: liceenii pasionaţi de imagine. Marius Grosu, dublu premiat

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: