Ritualul funerar, o durere şi la buzunar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biserica a pierdut mult teren la ritualul de înmormântare, în faţa firmelor de pompe funebre. O dată cu dezvoltarea industriei specifice, bisericile nu mai prestează decât slujba de înmormântare, devenind rare cazurile în care cele care au capelă funerară găzduiesc priveghiul.

În general, lumea apelează la firmele specializate de pompe funebre, preferând să plătească un pachet complet de servicii pentru toate cele trebuincioase: de la preluarea trupului neînsufleţit până la masa de pomenire. Este mai comod, deşi preţul depăşeşte lejer 2.000 lei pentru toate cerinţele lumeşti.

„Fără TVA“, nota de plată scade cu un sfert. Dar asta nu e tot. Se adaugă cheltuielile de la cimitir, cu pregătirea locului de veci - alte mii de lei, pentru cea mai mică intervenţie.

Slujba de înmormântare trebuie astfel achitată separat. La biserică se urmează acelaşi tipic ca la botez, spre exemplu.

Familia achită o taxă de 100 lei, minimum, pe chitanţă. Restul sumei este considerată donaţie şi este lăsată, în principiu, la latitudinea celui care oferă. Iar de cele mai multe ori, biserica aleasă este cea situată la cimitir, pentru a elimina costurile cu deplasarea convoiului către biserica din parohie, unde slujeşte duhovnicul familiei.

Vă mai recomandăm

Cât dă naşul la biserică? „De la mine mai puţin, de la Dumnezeu mai mult“

Elena Ceauşescu a aprobat construirea bisericii noastre“. Mărturii despre ridicarea singurei biserici din anii `70 din oraşul Constanţa



 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite