Risc biologic din cauza oilor moarte în Portul Midia. „Acele cadavre pocnite sunt consumate de peştii care, la rândul lor, sunt mâncaţi de oameni“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar 252 de oi vii au fost salvate dintre cele 14.600 care se aflau la bordul navei „Queen Hind” în momentul în care aceasta s-a scufundat în apropierea Portului Midia. Miroul cadavrelor se simte în zona Portului Midia.

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a declarat într-o conferinţă de presă că în Portul Midia există un „risc biologic” din cauza miilor de cadavre aflate în putrefacţie pe nava „Queen Hind”. Vaportul s-a scufundat pe 24 noiembrie, având 14.600 de oi vii la bord.

„Situaţia este complexă, critică, şi ştiu că ministrul de Interne cu toţi miniştrii de resort implicaţi, lucrează pentru găsirea unei soluţii. Într-adevăr, este un risc biologic pe care l-am semnalat de la început. Este evident, corpurile care sunt în putrefacţie, sub apă, sunt un risc bilogic’’, a spus ministrul.

Risc de toxiinfecţii

Adrian Bâlbă, directorul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii din Constanţa, declară că în zona respectivă „există un risc biologic prin faptul că aceste animale putrezesc. Este adevărat că, prin putrezire, nu se declanşează epidemii sau molime în sensul că bacteriile de putrefacţie sunt diferite faţă de cele patogene. Ba, chiar se şi exclud. Un animal patogen, prin putrefacţie, nu mai este patogen. Un animal care are o boală, dacă putrezeşte, nu mai este periculos”, explică specialistul.

Însă, bacteriile de putrefacţie poluează biologic marea şi litoralul. „Vă daţi seama, cadavre împuţite, aruncate de valuri. În acest sens există un risc biologic, ecosistemul se încarcă cu mizerie. Nu mai vorbesc de faptul că acele cadavre pocnite sunt consumate de peştii care sunt pescuiţi, sau cadavrele ajung pe fundul apei şi sunt mâncare de rapane, iar rapanele sunt pescuite. Rapana creşte pe cadavre, este mâncător de cadavre”, adaugă Adrian Bâlbă, care spune că vor fi destui inconştienţi care vor pescui în zonă sau vor aduna rapane din Portul Midia.

Prin mâncarea peştilor sau rapanelor ne putem îmbolnăvii de toxiinfecţii determinate de această poluare microbiologică.

Oamenii care lucrează în Portul Midia spun că se simte un miros de mortăciune în zonă, dar aerul rece face ca acesta să nu ajungă prea departe. De asemenea, muncitorii arată că în jurul navei „Queen Hind” este plin de peşte, atras fiind de cadavrele aflate în descompunere.



Aviz de forţă majoră

În acest moment, responsabilitatea pentru ranfluarea navei a căzut în sarcina Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime SA care a obţinut din partea Registrului Comerţului un „Aviz de existenţă a cazului de forţă majoră”.

Acest document va sta la baza efectuării unei licitaţii „de urgenţă” pentru găsirea unei firme care să execute procedura de ranfluare. După aceea, Direcţia Sanitar Veterinară va interveni pentru extragerea, transportarea şi incinerarea cadavrelor.

Deocamdată nimeni nu ştie cât va mai dura până când vana va fi adusă la mal.

Salvare oi nava scufundata in portul Midia FOTO ISU Dobrogea



14.300 de cadavre în mare

Doar 252 de oi vii au fost salvate dintre cele 14.600 care se aflau la bordul navei „Queen Hind” în momentul în care aceasta s-a scufundat în apropierea Portului Midia.

Animalele salvate au fost duse într-un adăpost, la o fermă din localitatea Nuntaşi, judeţul Constanţa, unde sunt în permanenţă supraveghere.

Cu toate eforturile depuse de medicii veterinari, 60 dintre oile cu prognostic grav au murit din cauza unor afecţiuni variate produse de condiţiile din nava eşuată, iar pentru 11 s-a impus eutanasierea, datorită unor leziuni incompatibile cu viaţa (fracturi ale coloanei vertebrale, fracturi multiple ale membrelor, afectări grave ale organelor vitale).

Imagine indisponibilă

Pe aceeaşi temă:

VIDEO O parte dintre oile salvate de pe nava scufundată în Portul Midia au murit

Anchetă la DSVSA Constanţa, instituţia care a girat exportul a milioane de animale prin Portul Midia

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite