Revolta unui poliţist trimis să gonească o bandă de derbedei: „Aţi vrut democraţie, dreptul de a face orice, oricând şi oricum. Vreţi Poliţie? Daţi-ne lege!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un poliţist din Constanţa, Dan Honceriu, a relatat public cum decurge o intervenţie în miez de noapte, când patrula este chemată prin 112 să facă linişte într-un cartier tulburat de huligani.

Pe contul său de Facebook, Dan Honceriu, poliţist din Constanţa, relatează cum decurge o intervenţie în care oamenii legii şi delincvenţii se joacă de-a şoarecele şi pisica:

„Vară, noapte, căldură sufocantă. Pe la ora două îţi intră apel de la 112: <Grup de tineri în faţa blocului tulbură liniştea publică>.

Te duci, tu şi cu jandarmul şi vezi o ditamai gaşcă de vreo douăzeci de inşi cu berile în mână cum urlă cât îi ţine gura. Când te apropii, o gagică din grup dechide uşa blocului şi toţi dispar înăuntru. Vecinii care stăteau ciorchine la geam nu-ţi deschid niciunul uşa blocului prevăzută cu interfon ca să intri după ei. Nu mai vezi grupul, dar îi auzi cum râd şi fac hărmălaie pe scara blocului. Suni la toate apartamentele în speranţa că cineva îţi va deschide uşa blocului. Nicio şansă, contribuabilul vrea linişte, dar nu vrea să fie implicat.

Stai cât stai şi comunici dispecerului situaţia. Te urci în maşină şi te dai la întuneric în speranţa că vor ieşi din bloc şi pui coşu pe ei. În acest timp 112-ul îţi dă <revenire> şi că locatarii sunt exasperaţi. Gaşca a intrat într-un apartament şi a dat drumul la muzică. Decibeli la greu, tub de bas şi tot tacâmul.

Într-un final ne deschide cineva uşa la bloc. Sunăm, ciocănim, batem în uşa apartamentului cu muzică la maxim. Draci dacă ar deschide careva!

În tot timpul ăsta, tot blocul a ieşit pe casa scărilor în pijamale şi-ţi cere să faci ceva. Afli că apartamentul e închiriat, proprietarul nu se ştie cine e, chiriaşii cu atât mai puţin. Stai cu jandarmul la uşa aşteptând o pauză între melodii ca să poţi bate la uşă. Lumea deja s-a plictisit. <De ce nu spargeţi, domne, uşa să-i luaţi din casă?>. Pentru că aţi vrut democraţie, dreptul de a face orice, oricând şi oricum.

După vreo 40 de minute de bătut în uşa deschide gagica de i-a băgat în bloc. Rangă de beată. Prin uşa întredeschisă ne dă o carte provizorie de identitate, expirată şi cu domiciliul într-un sat uitat de lume. O întreb cine mai e în apartament. <Nimeni, sunt singură!>. Şi râde cu sughiţuri în timp ce ne închide uşa-n nas.

Baţi la uşă degeaba, nu mai răspunde nimeni. Lumea te întreabă ce măsuri vei lua. Când le spun că-i voi da amendă-n lipsă şi că am nevoie de un martor, toţi intră-n casă vociferând că mai bine nu te chemau, că degeaba ai venit că ţi-e frică să spargi uşa, etc. O verifici pe gagică prin staţie şi te rogi la Dumnezeu să fie urmărită.

Dispecerul o verifică-n toate bazele de date posibile şi e <curată>, doar cartea provizorie expirată pentru care amenda e cât cinci ţigări la bucată. De-alea ieftine.

Găseşti un martor şi îi dai un căcat de amendă la tulburare pe care n-o va plati niciodată. Strângi din dinţi şi pleci. Frustrat că nu poţi face ordine, frustrat că ai fost umilit de nişte puşti beţi şi obraznici dar mai ales frustrat că deşi eşti poliţist nu ai o lege care să fie fermă astfel ca cel ce-a greşit să nu mai repete greşeala. Într-o tură de noapte poţi avea zeci de astfel de situaţii. Eşti singura patrulă, te aleargă de la o solicitare la alta iar rezultatul e acela pe care-l spune toată lumea: A VENIT POLIŢIA ŞI NU LE-A FĂCUT NIMIC!

Când era lege şi îi scoteam afară-n şuturi, eram miliţieni comunişti şi nu lăsam tinerii să se distreze, săracii. Au adaptat, au abrogat şi <europenizat> legea astfel ca singurul vinovat să fie poliţistul chemat să facă ordine. Şi plătit de cei care sună la 112, se ascund după perdele şi nu se pun niciodată martori la o faptă.

Pentru că poliţistul nu e credibil, abia când consemnezi un neica-nimeni de pe stradă în proces-verbal, abia atunci devine faptă. Ceea ce spun eu nu e valabil dacă nu e întărit de un boschetar care trecea prin zonă.

Vreţi poliţie ca oriunde-n lume? Daţi-ne lege, oameni buni, pentru că nimeni nu mai face pe Zorro ca să dea apoi cu subsemnatul în instanţă!“ 

Pe aceeaşi temă: 

Patimile unei românce din America venite în vacanţă pe litoral: „România, m-ai dezamăgit profund. Păcat! Îmi pasă pentru că te iubesc, sper să te trezeşti!“

Un poliţist a murit şi un jandarm a fost rănit, într-un accident produs între 2 Mai şi Vama Veche

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite