Revolta din America, trăită pe viu de un român în Washington. „Cea mai gravă criză pe care am văzut-o vreodată aici“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Washingtonul, devastat de revoltă Foto Bogdan Banu Sursa Facebook
Washingtonul, devastat de revoltă Foto Bogdan Banu Sursa Facebook

Bogdan Banu locuieşte într-un bloc foarte apropiat de Casa Albă şi de Congresul SUA, chiar în faţa sediului FBI Washington. Românul este stabilit de 26 ani în State, trăieşte de 22 ani în Washington şi mărturiseşte că este cea mai gravă criză pe care a văzut-o pe pământ american.

„Este mai rău decât la 11 Septembrie 2001, mai rău decât la acele proteste îndelungate de acum 2 ani, mai rău decât orice protest pe care l-am văzut după instalarea preşedintelui Donald Trump. Sunt zeci de maşini de poliţie care aleargă pe bulevarde, cu elicoptere militare care survolează neîncetat - inclusiv un Black Hawk care a descins în oraş prin manevre mai potrivite unor acţiuni de combatere a insurgenţilor din Irak“, relatează Bogdan Banu, din Washington.

GALERIE FOTO CU DISTRUGERILE DIN WASHINGTON

Revolta a fost stârnită de incidentul din 25 mai din Minneapolis, când un negru a murit sufocat sub genunchiul unui poliţist alb. 

În acea zi, afro-americanul George Floyd (46 ani) a cumpărat ţigări de la un mic magazin oriental, cu o bancnotă falsă de 20 dolari. Doi băieţi, angajaţi ai magazinului, s-au dus să-i ceară socoteală bărbatului aflat în maşina sa, un SUV parcat peste drum. N-au reuşit să se înţeleagă cu el, aşa că au sunat la 911 anunţând cele întâmplate şi spunând că bărbatul este „beat“ şi „lipsit de control“. 

 George Floyd şi poliţistul Derek Chauvin

Echipajul de Poliţie care a venit la intervenţie a încercat să-l urce pe Floyd în maşina poliţiei pentru a-l duce la secţie, dar acesta s-a împotrivit spunând că este claustrofob. Bărbatul, un munte de om, a fost culcat cu faţa la pământ, iar ofiţerul Derek Chauvin a stat aproape 9 minute cu genunchiul apăsând puternic pe gâtul lui, ajutat fiind şi de colegi care s-au aşezat cu genunchii pe spatele lui Floyd. 

„Nu pot respira, nu pot respira“ („I can't breathe“), a gemut întruna George Floyd, cu sângele curgându-i din gură, până când şi-a pierdut cunoştinţa şi a suferit un atac de cord fatal.

„Moarte Americii!“, „BLM“ „Capitalismul e moarte“

Moartea sa a scos lumea în stradă, dar protestele paşnice s-au transformat curând în violenţe. Manifestanţii au spart magazinele şi bancomatele devalizându-le, au murdărit monumentele istorice şi au scris cu graffiti pe clădiri: „Moarte Americii!“, „Fuck 12!“ (o injurie la adresa Poliţiei), „BLM“ („Black Lives Matter“, însemnând „Viaţa negrilor contează“), „Capitalismul e moarte“ şa. 

Casa Albă s-a aflat sub asediu, preşedintele Trump fiind dus la un moment dat de urgenţă la adăpost. Nici magazinul de la parterul blocului unde locuieşte românul nu a scăpat de furia demonstranţilor. Bogdan Banu este cel care a organizat în diaspora din Washington protestele paşnice pe tema legilor justiţiei date de guvernarea PSD-Dragnea, dar consideră că în timpul revoltei din America violenţa este extremă, de ambele părţi: „Este trist să vezi cât de repede pot degenera lucrurile şi cât de repede Capitala americană poate deveni un oraş al nimănui“.

Foto Bogdan Banu Sursa Facebook

Washington devastat de revoltă proteste violenţe SUA America moartea lui George Floyd Foto Bogdan Banu Sursa Facebook

Pentru a calma spiritele, americanii au impus restricţii de circulaţie noaptea, între orele 23.00 şi 6.00. Dimineaţa, Bogdan a ieşit pe străzi să vadă ce s-a întâmplat. Noaptea asistase de la balcon la încleştarea de forţe: trupe de mascaţi, elicoptere, petarde, fumigene, focuri de armă, urmăriri de maşini, baricade, arestări, distrugeri. După izolarea din pandemie, americanii sunt acum închişi în case de frica protestatarilor. 

„impresionant cât de repede s-au mişcat autorităţile să cureţe“

„Până vineri, am avut restricţii legate de Covid-19, nu la fel de drastice precum cele din România. Acum a fost declarată starea de asediu. Dintre cunoscuţii mei, doar 2-3 persoane au participat la proteste, dar au plecat când au văzut că lucrurile încep să degenereze. Trăim o stare de nesiguranţă, accentuată. Prezenţa Poliţiei a devenit mai vizibilă, deşi pare copleşită. Este impresionant cât de repede s-au mişcat autorităţile să cureţe, să repare vitrinele sparte, sa şteargă graffiti. Până seara o să fie greu să vezi cât de mult a fost distrus în cursul nopţii trecute. Era o armată întreagă de contractori veniţi la treabă“, povesteşte românul. 

Foto Bogdan Banu Sursa Facebook

Washington devastat de revoltă proteste violenţe SUA America moartea lui George Floyd Foto Bogdan Banu Sursa Facebook

Magazinele, care funcţionau deja cu orar redus, trebuie acum să stea închise până vor fi remediate stricăciunile suferite şi până vor fi luate măsuri speciale de securitate. Inclusiv panourile cu care fuseseră protejate vitrinele şi intrările au fost sparte de demonstranţi.

„Noi mai avem cel puţin câteva săptămâni de lucru de acasă, deci încă nu este un impact major. Dar pentru cei care trebuie să revină la serviciu este fără îndoială mult-mult mai dificil - asta dacă autorităţile nu reuşesc rapid, în 2-3 zile, să stabilizeze situaţia“, spune Banu.

America, în plină campanie electorală

Românul atrage atenţia asupra faptului că America este în plină campanie electorală, urmând a avea alegeri prezidenţiale în noiembrie.

„Multă lume uită că aici ne aflăm in plină campanie electorală. Ieri şi azi este zi de vot în DC. Multe dintre mesajele politicienilor şi, din păcate, multe din deciziile pe care le iau, le iau având în vedere impactul lor politic. 

Ca un scurt exemplu, este uşor pentru preşedintele Trump să critice public primarii marilor oraşe (democraţi aproape toţi), pentru că majoritatea electoratului său este în suburbii - deci sunt alte jurisdicţii. Trump este văzut aşadar de către aceştia ca fiind decis, hotărât şi direct. 

Nu acelaşi mesaj îl vedem de la Trump şi faţă de guvernatori, care majoritatea sunt republicani. Acolo mesajul sau este mult mai nuanţat“, spune Banu despre o politică americană similară celei româneşti. 

La fel se întâmplă şi la nivel local, unde, ca în România, primarii se bat cap în cap cu guvernatorii doar pentru că sunt din partide opuse. Rezultatul: haos. 

Foto Bogdan Banu Sursa Facebook

Washington devastat de revoltă proteste violenţe SUA America moartea lui George Floyd Foto Bogdan Banu Sursa Facebook

„Astfel că mesajul public legat de o urgenţă de sănătate, care încă este în plină desfăşurare, este confuz, neclar şi greu de implementat şi de respectat - pentru că uneori nu ştii ce ar trebui să faci şi să nu faci. O politizare a unor decizii ce ţin de siguranţa cetăţenilor nu face decât să ducă la probleme şi răspunsuri încete ale oficialilor. 

Ce se va întâmpla în America acum este greu de prezis. Depinde în mare parte de modul în care vor răspunde oficiali locali, în principal. Situaţia poate fi foarte uşor scăpată de sub control. Este nevoie de o prezenţă mare a forţelor de ordine pentru a menţine ordinea, dar o intervenţie dură - aşa cum cere preşedintele Trump - nu ar face nimic altceva decât să aprindă şi mai mult spiritele. 

Din păcate, discuţia pe care a avut-o astăzi cu guvernatorii, la fel ca mesajele sale prin twitter, rămân extraordinar de partizane. Este nevoie acum, mai mult decât oricând, de un mesaj de unitate, de înţelegere, de speranţă. Am auzit din multe colţuri ale societăţii americane, republicani şi democraţi, cerând un astfel de mesaj. Rămâne de văzut dacă preşedintele Trump va putea sa îl şi transmită“, afirmă românul Bogdan Banu. 

Sursa EPA EFE

Donald Trump merge la biserică. FOTO EPA-EFE

Pe aceeaşi temă: 

Iliescu versus Vadim, varianta SUA. Cum văd românii şi americanii de peste Ocean alegerile câştigate de Donald Trump

Ce aşteptări au românii de la alegerile din 11 decembrie: „Voi vota pentru o Românie mai bună“, „Vrem la putere oameni care să îndrepte ţara“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite