Revelion la Biserică. Catedrala episcopală şi Biserica Sfântul Mina sunt deschise credincioşilor în noaptea dintre ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biserica Sfântul Mina din Constanţa
Biserica Sfântul Mina din Constanţa

Catedrala episcopală şi biserica din Parcul Tăbăcărie sunt deschise în noaptea de Revelion pentru credincioşii care doresc să se roage.

La cumpăna dintre ani, IPS Teodosie va fi alături de credincioşii constănţeni în Catedrala arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” unde, luni, începând cu ora 23.30, va săvârşi o slujbă specială, rânduită de către Sfântul Sinod, de mulţumire şi de binecuvântare a începutului noului an calendaristic. 

Îndemn la rugăciune în noaptea de Revelion lansează şi părintele Claudiu Banu. Astfel, luni, 31 Decembrie, începând cu ora 23.30 îi aşteaptă pe credincioşi să întâmpine noul an în rugăciune.

Marţi, 1 ianuarie 2019, când Biserica Ortodoxă prăznuieşte Tăierea împrejur cea după Trup a Domnului şi pe Sfântul Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei, începând cu ora 9.00, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Constanţa. În aceeaşi zi, de la ora 17.30, Teodosie se va întâlni, la Casa de Cultură din Constanţa, cu clerul şi credincioşii, şi va avea loc tradiţionalul concert de Anul Nou, susţinut de către Corala bărbătească ortodoxă „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului.

Ce înseamnă Tăierea împrejur a Domnului

La opt zile de la Naşterea Domnului, Biserica Ortodoxă sărbătoreşte Tăierea împrejur cea după trup a Mântuitorului Hristos. La iudei era obiceiul ca, la opt zile de la naştere, pruncul să fie tăiat împrejur şi să i se pună numele, aşa cum reiese din Vechiul Testament: „Iar în ziua a opta se va tăia pruncul împrejur” (Levitic 12, 3). Fiul lui Dumnezeu S-a supus rânduielii Legii Vechi pentru a demonstra că S-a născut sub Lege şi o respectă. Astfel, Fecioara Maria, împreună cu dreptul Iosif, a dus Pruncul la Templu, unde a fost tăiat împrejur şi i S-a pus numele Iisus, nume adus de arhanghelul Gavriil mai înainte de zămislirea Sa în pântecele Fecioarei. Etimologic, cuvântul „Iisus“ vine din limba ebraică („ieşuah”) şi înseamnă „salvare”, „mântuire” sau „Dumnezeu mântuieşte“.

Această tradiţie preînchipuia botezul creştin. La vârsta maturităţii Iisus Hristos a fost botezat, de către Sf. Ioan Botezătorul, arătând astfel că nu tăierea împrejur, ci Botezul şi Pocăinţa sunt poarta de intrare în împărăţia cerească. Hristos a desăvârşit Legea Vechiului Testament prin învăţătura şi lucrările Sale, deschizând calea tăierii împrejur cea după Duh, a inimii.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite