Reputatul profesor Marin Petrişor s-a stins din viaţă. La căpătâiul lui, slujitorii Catedralei vor rosti neîncetat rugăciuni

Reputatul profesor Marin Petrişor s-a stins din viaţă. La căpătâiul lui, slujitorii Catedralei vor rosti neîncetat rugăciuni

Profesorul Marin Petrişor de la Universitatea Ovidius din Constanţa Sursa Arhiepiscopia Tomisului

Reputatul profesor universitar Marin Petrişor a murit în dimineaţa zilei de 10 martie 2018, la vârsta de 85 de ani. El susţinea cursuri la Facultatea de Litere şi la Facultatea de Teologie din cadrul Universităţii Ovidius din Constanţa.

Ştiri pe aceeaşi temă

Comunitatea academică a Universităţii Ovidius din Constanţa (UOC) regretă profund trecerea la cele veşnice a profesorului universitar doctor Marin Petrişor, reputat cercetător al graiurilor insulare şi al graiurilor româneşti de tranziţie.

El a fost decan al Facultăţii de Litere între anii 1998-2004, Profesor Emerit al UOC începând cu anul 2012, membru al corpului profesoral al Facultăţilor de Litere şi de Teologie, membru fondator al Institutului de Ştiinţă, Cultură şi Spiritualitate din cadrul UOC şi membru al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România.

„Domnul profesor Marin Petrişor va rămâne în inimile noastre ca un profesor pasionat, erudit, devotat studenţilor şi profesiei de dascăl, o personalitate ştiinţifică de excepţie a culturii române contemporane. Colegii şi studenţii care l-au cunoscut, l-au respectat şi admirat îi vor păstra veşnica admiraţie şi recunoştinţă. Ne exprimăm pe această cale toată gratitudinea pentru tot ceea ce a făcut profesorul Marin Petrişor pentru Universitatea Ovidius din Constanţa şi transmitem sincere condoleanţe familiei îndurerate şi celor apropiaţi“, a transmis Universitatea Ovidius.

ÎnaltPreaSfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, atât în nume personal, cât şi în numele clerului, monahilor şi credincioşilor din Arhiepiscopia Tomisului, transmite următorul mesaj de condoleanţe:

„A trecut la cele veşnice o personalitate academică de mare ţinută, un om minunat, etalon de seriozitate, profesionalism şi modestie. Erudiţia sa era însoţită de un umor rafinat şi de o căldură umană deosebită, cu care ştia să-şi întâmpine interlocutorul. Şi-a închinat întreaga viaţă cercetării filologice şi de teren, cu migala la care te obligă dialectologia, iar opera ştiinţifică de excepţie ce-i poartă semnătura atestă necesitatea interioară de a-şi transmite descoperirile, deseori fascinante. Este o mare pierdere despărţirea de domnia sa şi suntem alături de familia îndoliată în aceste momente de grea încercare. Rugăm pe Bunul Dumnezeu să primească sufletul său în comuniunea înţelepţilor sfinţi, a celor ce sunt luminători ai lumii, prin harul Cuvântului lui Dumnezeu“.

La rândul său, lector. univ. dr.  Carmen Ciornea a transmis un mesaj de condoleanţe familiei şi celor apropiaţi, în numele cadrelor didactice şi al studenţilor Facultăţii de Teologie Sf. Ap. Andrei din cadrul Universităţii Ovidius:

„Vestea stingerii din viaţă a domnului profesor Marin Petrişor a fost pentru noi, colegii şi studenţii de la Facultatea de Teologie, una extrem de tristă. Păstrăm imaginea intelectualului rafinat, jovial, gata oricând să ofere un cuvânt de spirit celor dispuşi să-l asculte… Una dintre cele mai minunate şi mai generoase fiinţe pe care am cunoscut-o.  Şi, dacă stăm bine să ne gândim, dincolo de naturaleţea cu care reuşea să împacheteze cele mai aride teme, convingându-şi interlocutorii de farmecul dialectologiei, el a lăsat în urmă o pildă a voinţei. Chiar dacă în ultimii ani starea sa de sănătate a fost mai încercată, domnul profesor şi-a împlinit vocaţia până la capăt. Mai mult, a ştiut să răspundă constrângerilor vremii din urmă cu acelaşi inconfundabil zâmbet“, a adăugat lect. univ. dr. Carmen Ciornea.

Trupul neînsufleţit al profesorului emerit Marin Petrişor va fi depus la Catedrala Arhiepiscopală Sfinţii Appostoli Petru şi Pavel din Constanţa, ţinând cont de faptul că, în perioada 1997-2004, a fost decan al Facultăţii de Litere a Universităţii Ovidius, care a avut în componenţă şi o Catedră de Teologie.

Program ceremonii la Catedrală

Duminică, 11 martie 2018, ora 16.00 - trupul neînsufleţit va fi depus la catedrala Arhiepiscopală, iar IPS Teodosie va oficia o slujbă de pomenire. După aceasta, în mod neîncetat, la căpătâiul profesorului, slujitorii Catedralei vor citi rugăciuni şi pagini din Psaltire.

Luni, 12 martie 2018, ora 7.00 - IPS Teodosie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, va oficia slujba Sfintei Liturghii, iar de la ora 8.30 va oficia slujba înmormântării. Apoi cortegiul funerar va porni spre Bucureşti pentru oficierea înhumării. 

Ceremonia de înmormântare va avea loc luni, începând cu ora 13.00, la cimitirul Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril din satul Chiajna, comuna Chiajna, judeţul Ilfov, situat pe Autostrada Bucuresti-Piteşti, la Km 12,

Dumnezeu să îl odihnească în pace!

 

citeste totul despre: