Reguli la pelerinajul de Sfântul Andrei din Constanţa. Personalul de cult, obligat să facă triaj observaţional şi să ţină oamenii la distanţă unii de alţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Silviu Iulian Coşa, prefect Constanţa Sursa Facebook SIC
Silviu Iulian Coşa, prefect Constanţa Sursa Facebook SIC

Prefectul Constanţei a făcut precizări legate de desfăşurarea pelerinajului de Sfântul Andrei, de la Mănăstirea Peştera Sfântului Apostol Andrei din localitatea Ion Corvin, în ziua de 30 noiembrie, la care arhiepiscopul Teodosie a chemat „pe toată lumea“.

Prefectul Silviu-Iulian Coşa a fost cel care anul trecut a declinat primul invitaţia arhiepiscopului Teodosie la pelerinajul de Sfântul Andrei.

Anul acesta, prefectul Coşa a declarat: „Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei este un moment de mare importanţă pentru noi, întreaga comunitate de credincioşi din ţară, cu precădere pentru cei din Dobrogea. Pelerinajul la mănăstirea aflată în zona Ion Corvin va fi permis, conform legislaţiei actuale, dar cu respectarea mai multor reguli, gândite de autorităţi special pentru protecţia sanitară a fiecărui participant“

Prefectul precizează că purtarea măştii este obligatorie pe tot parcursul pelerinajului, iar personalul de cult se va asigura că este păstrată o distanţă de cel puţin 2 metri între participanţi şi va realiza un triaj observaţional (cine prezintă semne, cum ar fi tuse, strănut, rinoree nu va avea acces).

Totodată, aceştia vor trebui să dezinfecteze periodic toate obiectele şi suprafeţele frecvent atinse.

„Toate aceste măsuri preventive sunt cuprinse în ordinul comun al Ministerului Sănătăţii şi al Secretariatului de Stat pentru Culte nr. 685/939/2021 privind regulile de protecţie sanitară care trebuie respectate la organizarea procesiunilor şi/sau pelerinajelor religioase“, subliniază Coşa.

La pelerinaj pot participa şi credincioşi veniţi din afara localităţii.

„Participanţii pot proveni şi din afara localităţii în care va avea loc pelerinajul, dar nu pot ajunge acolo folosind transporturi organizate sau curse ocazionale, conform art. 4, pct. 3 din anexa 3 a HG 1183/2021“, se mai arată în comunicarea prefectului.

„Aşadar, nimeni nu poate interzice dreptul la credinţă, autorităţile doar facilitează desfăşurarea unui eveniment religios, cu respectarea unor norme pe care, personal, le consider de bun simţ. Fac apel la conştiinţa tuturor enoriaşilor. Acelaşi lucru îl aşteptăm şi de la personalul de cult, care va beneficia de sprijinul şi ghidarea forţelor MAI”, a mai spus reprezentantul Guvernului în teritoriu.

Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului a chemat credincioşii din toată ţara la pelerinajul de Sfântul Andrei, apostolul declarat ocrotitorul spiritual al românilor. Sfântul Apostol Andrei este prăznuit cu mare fast la 30 noiembrie, la Mănăstirea Peştera Sfântului Apostol Andrei din localitatea Ion Corvin, judeţul Constanţa. 

Ierarhul a oferit din nou învăţături şi sfaturi la emisiunea „Dialog duhovnicesc“ care este difuzată joia seara la Radio Dobrogea, postul de radio al Arhiepiscopiei Tomisului. El şi-a încheiat prezenţa în studio, ca invitat al preotului Eugen Tănăsescu, chemând credincioşii din toată ţara la pelerinajul de la Sfântul Andrei. Praznicul este celebrat la 30 noiembrie, Sfântul Apostol Andrei fiind considerat în mod oficial ocrotitorul spiritual al românilor. 

„Mulţumesc donatorilor, eu vă pomenesc mereu, Dumnezeu să vă ţin sănătoşi şi în rugăciune şi în stare de trezvie! Sfântul Apostol Andrei este părintele nostru spiritual, este primul care a venit aici şi a propovăduit Cuvântul şi ne-a născut prin Sfânta Evanghelie. El l-a chemat apoi pe Sfântul Filip, care a stat aici 20 ani. Sfântul Andrei este cel trimis de Dumnezeu prin sorţi, astfel că avem aici 2 apostol din 12. Sfântul Andrei ne-a născut la această viaţă nouă, ne-a dăruit să-i fim ai lui Hristos. Sărbătoarea o vom ţine cu multă bucurie, cu multă însufleţire. Anul acesta, rata de infectare a scăzut foarte mult, iată că şi în Bucureşti a scăzut sub 3%, eu invit pe toţi credincioşii din toată ţara să vină. Dacă vrea şi preşedintele, şi noul prim-ministru, care este un om credincios, un om de... aşa, parlamentari, miniştri, primari, preoţi, prefect, care-s de-aici, de-ai noştri. Vom avea priveghere luni seara de la ora 17, iar Liturghia solemnă va fi marţi, 30 noiembrie“, a precizat Teodosie. 

Andrei, Întâul Apostol al lui Hristos, Întâiul Ucenic şi întâiul venit pe meleagurile noastre să propăvăduiască religia creştină, a poposit pe teritoriul Dobrogei de astăzi, iar peştera în care a vieţuit a fost localizată de teologi în sud-vestul judeţului Constanţa, lângă comuna Ion Corvin. Mănăstirea ridicată aici, pe locul „primei biserici creştine“ denumite şi „Bethleemul românesc“, primeşte pelerini tot timpul anului, iar în ziua de 30 noiembrie organizează marea sărbătoare a Sfântului Andrei.

Pelerinajul n-a fost interzis nici măcar în pandemie şi s-a desfăşurat deosebit de lax, în ciuda măsurilor foarte stricte anunţate cu surle şi trâmbiţe de Ministerul de Interne. 

Practic, oamenilor legii le-a fost teamă de oamenii Bisericii, astfel că în incinta mănăstirii, la pelerinaj s-a putut pătrunde foarte uşor, iar regulile au fost lăsate deoparte. 

Jandarmilor şi poliţiştilor s-au ferit să intervină în timpul slujbei religioase desfăşurate în aer liber, pentru a nu isca o revoltă populară, alimentată şi de cunoscutele figuri antivacciniste precum arhiepiscopul Teodosie şi avocata sa Diana Şoşoacă. 

ÎPS Teodosie, despre posibilele decese ale pelerinilor care s-ar putea infecta cu COVID-19: „Dacă este momentul să plece din viaţa aceasta, pleacă la Dumnezeu“ 

Ce s-a întâmplat la Peştera Sfântului Andrei. ÎPS Teodosie: „Cârmuitorii ne-au speriat să nu venim aici“ VIDEO

Programul complet al marii slujbe a fost comunicat de Arhiepiscopia Tomisului

„Programul IPS Teodosie de sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei

Duminică, 28 noiembrie,

- de la ora 8.15, va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Constanţa;

- de la ora 23.00, va oficia Sfânta Liturghie la biserica de lemn „Sfântul Apostol Andrei” din oraşul Cernavodă.

Luni, 29 noiembrie,

- de la ora 17.00, va oficia slujba Privegherii la mănăstirea „Sfântul Apostol Andrei” din apropierea localităţii Ion Corvin.

Marţi, 30 noiembrie, este zi de sărbătoare naţională legală, cinstirea Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României şi cel dintâi chemat dintre apostoli, care a adus cuvântul Evangheliei pe pământul Dobrogei de astăzi. Cu acest prilej,

- ierarhul Tomisului va săvârşi Sfânta Liturghie la mănăstirea „Peştera Sfântului Apostol Andrei” din localitatea Ion Corvin, judeţul Constanţa;

- de la ora 17.00, Corala „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului va susţine un concert dedicat Sfântului Apostol Andrei la Catedrala arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Constanţa.“ 

Pe aceeaşi temă: 

ÎPS Teodosie cheamă „toţi credincioşii din toată ţara“ la pelerinajul de Sfântul Andrei. „A scăzut rata de infectare. Dacă vrea, să vină şi preşedintele“ VIDEO 

ÎPS Teodosie, despre posibilele decese ale pelerinilor care s-ar putea infecta cu COVID-19: „Dacă este momentul să plece din viaţa aceasta, pleacă la Dumnezeu“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite