Regulamentul parcărilor din Constanţa, anulat definitiv de instanţă. „Cine nu are mobil să parcheze în altă parte”

Regulamentul parcărilor din Constanţa, anulat definitiv de instanţă. „Cine nu are mobil să parcheze în altă parte”

Regulamentul parcărilor a fost anulat de instanţă                      FOTO. Sînziana Ionescu

„Cine nu are mobil să parcheze în altă parte”, asta spunea primarul Decebal Făgădău atunci când era întrebat despre plata prin SMS a parcărilor din municipiul Constanţa. Instanţa a decis anularea regulamentului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Curtea de Apel Constanţa a respins ca nefondat recursul formulta de primăria Constanţa împotriva sentinţei Tribunalului Constanţa care anula regulamentul pentru desfăşurarea activităţilor de amenajare, întreţinere, plată, rezervare a locurilor de parcare, ridicare a vehiculelor, precum şi drepturile şi obligaţiile persoanelor fizice sau juridice care utilizează locurile de parcare.

Parcările cu plata exclusiv prin SMS sau aplicaţie mobilă au fost inaugurate în august 2018, dar din data de 18 octombrie 2018, Poliţia Locală Constanţa aplica amenzi celor care nu se conformează. Valoarea contravenţiei este cuprinsă între 600 şi 1.000 de lei, cu posibilitatea de a plăti jumătate în 15 zile. Doar în primele şase zile au fost aplicate în aceste parcări 334 de amenzi.

Tribunalul Constanţa, instanţa care a anulat pe fond regulamentul primăriei, sublinia în motivare că plata prin SMS presupune „în mod obligatoriu deţinerea unui telefon mobil, fapt de natură a limita accesul unora dintre posesorii de autovehicule în parcările în care nu există automate de parcare, nici casierii, iar plata taxei se face exclusiv prin SMS“.

„Din această perspectivă, dispoziţiile art. 10 alin.2 lit. b) din Regulament încalcă prevederile art. 3 alin. 2 din OG nr.72/2002 potrivit cu care persoanele fizice şi/sau juridice, denumite în continuare utilizatori, au acces liber şi nediscriminatoriu, în condiţiile legii, la serviciile de administrare a domeniului public şi privat organizate pe teritoriul unităţilor administrativ-teritoriale în a căror rază îşi au reşedinţa sau îşi desfăşoară activitatea, precum şi ale art. 36 alin. 1 din acelaşi act normativ, care stabileşte că dreptul de acces şi utilizare a serviciilor de administrare a domeniului public şi privat este garantat, în condiţiile legii, tuturor utilizatorilor“, spun judecătorii.

De asemenea, magistraţii au arătat că proiectul nu a fost publicat integral şi într-un ziar de circulaţie locală şi că actul nu este coerent.

Decebal Făgădău, primarul municipiului Constanţa, declara pentru „Adevărul”, în anul 2018,  că „cine nu are mobil să parcheze în altă parte. Să parcheze pe străduţe unde nu se plăteşte nimic”, excluzând orice metodă alternativă de plată a parcării.

Pe aceeaşi temă:

Coşmarul trăit de o femeie căreia Poliţia Locală i-a ridicat maşina fără nicio înştiinţare. Replica halucinantă a unui agent: „Trebuia să sunaţi la 112“

Primăria Constanţa, pasibilă de discriminare în problema parcărilor plătite prin SMS: „Cine nu are mobil să parcheze în altă parte“


 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: