Reacţia Damen la anunţul MApN privind licitaţia pentru cumpărarea corvetelor: „Atribuirea vine într-un moment în care sunt multe chestiuni nelămurite”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhiva
FOTO: Arhiva

Compania olandeză Damen a transmis că va analiza următorii paşi de urmat după ce MApN a anunţat câştigătorii licitaţiei privind achiziţionarea corvetelor multifuncţionale.

Ministerul Apărării a anunţat oficial că licitaţia a fost câştigată de asocierea dintrecompania franceză Naval Grup şi Şantierul Naval Constanţa. La licitaţie au participat şi companiile Damen şi Fincantieri.

„Damen consideră că oferta sa este cea mai potrivită soluţie pentru necesităţile navale româneşti: conţine sisteme de armament din Statele Unite ale Americii care sunt interoperabile la nivelul alianţei NATO, aducând împreună cele mai bune companii din industriile de apărare din Statele Unite ale Americii (BOEING, RAYTHEON, GENERAL DYNAMICS) şi din Uniunea Europeana. Această soluţie poate să fie construită în România, de către un şantier naval din România, cu forţă de muncă românească - cu experienţă în domeniu, gata să înceapă construcţia navelor imediat după atribuirea contractului şi în termenele stabilite”, se arată într-un comunicat de presă al companiei olandeze.

De asemenea, cei de la Damen subliniază că, în cazul în care ar fi câştigat licitaţia, s-ar fi creat multe locuri de muncă pe lângă cele 4.500 deja existente pe şantierele de la Galaţi şi Mangalia, iar acest lucru ar fi menţinut România ca fiind cea mai importantă ţară pentru şantierele navale Damen.

„Damen urmăreşte cu interes şi preocupare majoră anunţul MApN referitor la atribuirea produsului Corveta Multifuncţională mai ales că acesta vine la un moment în care multiple chestiuni (inclusiv de legalitate, încălcare a confidentialităţii etc), invocate chiar de către MapN ca temeiuri pentru suspendarea procedurii sunt în continuare nelămurite. Damen analizează următorii paşi de urmat”, mai spun oficialii companiei Damen.

Ei consideră că oferta lor este pe deplin compatibilă cu întregul program de reînnoire a flotei Marinei Române, oferind nu numai un produs tehnologic avansat, ci şi unul construit în termenul limită şi costurile specificate.

„Damen este mai hotărât ca niciodată şi doreşte să rămână un partener de nădejde pentru România; Damen a investit continuu în Galaţi şi – de anul acesta – a readus la viaţă şantierul naval Mangalia şi va continua să aloce resurse importante astfel încât România să devină unul dintre cele mai importante huburi de construcţie de nave de la Marea Neagră, din Europa şi din lume”, se mai arată în comunicatul de presă.

Ministrul Apărării, Gabriel Leş, a anunţat miercuri, 3 iulie, că oferta câştigătoare a contractului de achiziţie a celor patru corvete multifuncţionale este cea depusă de asocierea dintre Naval Group şi Şantierul Naval Constanţa, iar în acelaşi contract este prevăzută şi modernizarea fregatelor.

Pe aceeaşi temă:

VIDEO Naval Group a câştigat contractul pentru corvetele Forţelor Navale. Ce nave vor primi marinarii români

VIDEO Totul despre viitoarele corvete GOWIND 2500 ale Forţelor Navale. Armament şi performanţe

Licitaţia corvetelor pentru Forţele Navale mai face un pas înainte. Contestaţia Fincantieri nu a fost acceptată de CNSC pentru că a fost depusă prea târziu







 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite