Raiul imobiliar de pe Lacul Siutghiol, la un pas de iad. Cartierul vilelor de lux este în pericol, în urma deciziilor CCR şi ÎCCJ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Construcţii pe malul Lacului Siutghiol Sursa Facebook Ionuţ Gentea
Construcţii pe malul Lacului Siutghiol Sursa Facebook Ionuţ Gentea

Lacul situat între Constanţa, Mamaia, Mamaia Sat, Năvodari şi Ovidiu este sfâşiat de interesele imobiliare care cu concursul autorităţilor centrale şi locale au reuşit trecerea unor porţiuni din cuveta lacului, inclusiv luciul de apă, de la Apele Române, administratorul de drept, în administrarea UAT-urilor Constanţa (Mamaia), Năvodari (Mamaia Sat) şi Ovidiu.

Proprietarul lacului este statul român, care şi-a exercitat prin intermediul Apelor Române dreptul de administrare până în anul 2010. Atunci, printr-o lege iniţiată de Guvernul Boc (PDL), al cărui ministru al Turismului era Elena Udrea, administrarea lacului a fost dată celor trei consilii locale amintite.

Legea 42/2010, iniţiată de Guvernul Boc, a trecut uşor şi repede prin parlamentul dominat de PSD. Beneficiarii legii erau, la vremea respectivă, doi primari ai PSD: Radu Mazăre – Constanţa, Nicolae Matei – Năvodari şi unul al PDL, Dumitru Bocai – Ovidiu.

Ţinând cont de necesitatea dezvoltării unor noi produse turistice menite să repoziţioneze staţiunea Mamaia şi zona adiacentă pe harta turismului internaţional şi având în vedere importanţa turistică a Lacului Siutghiol, în contextul oportunităţii de finanţare a unor proiecte de dezvoltare locală … este necesară transmiterea acestuia din domeniul public al statului în domeniul public de interes local”, se arată în expunerea de motive semnată de premierul Emil Boc.

Importanţa turistică a devenit importanţă imobiliară


În cei 10 ani, însă, pe cuveta Siutghiolului s-au ridicat cartiere întregi de vile şi blocuri, iar dezvoltarea turistică despre care Guvernul vorbea în expunerea de motive a rămas doar o poveste frumoasă aşternută pe un petic de hârtie.

Chiar şi acum, dezvoltatorii imobiliari îşi văd de treabă, zona lacului Siutghiolului fiind un şantier imens, tranzacţionată felie cu felie contra unor sume uriaşe cu care se vând apartamentele (cel puţin 1.000 euro/mp). Multe construcţii s-au întins până în luciul de apă, nelăsând liberă acea zonă de protecţie de 5 metri de la limita unei proprietăţi, la luciul de apă. În alte zone (cartiere) accesul persoanelor străine este interzis, astfel că nimeni nu mai are acces la un lac ce aparţine totuşi statului român.

În zona Mamaia Sat, o asociaţie civică a ajuns să facă petiţii online pentru a determina administraţia locală să spună stop „dezastrului imobiliar şi construcţiilor haotice”, arătând că dezvoltatorii au primit autorizaţii care nu au nicio legătură cu realitate, în zonă neexistând reţele de canalizare, parcări sau spaţii verzi.


Vila lui Radu Mazăre ridicată pe malul lacului Siutghiol - foto Adevărul

Vila lui Radu mazăre de pe lacul Siutghiol

Lacul Siutghiol este arie protejată, făcând parte din SIT Natura 2000, fiind declarată Arie de Importanţă Avifaunistică (AIA)conform Directivei Habitate 92/43 din 1992 şi Arie de Protecţie Specială Avifaunistică (SPA), conform Directivei Păsări 79/409 din 1979 şi HG 1284/2007. În zona lacului cuibăresc 31 de specii de păsări sălbatice protejate de lege.

Situaţia actuală a conducerii celor trei UAT-uri, care au primit cadou lacul (harta lacului- foto jos) în anul 2010, s-a schimbat puţin: Constanţa l-a ales pe 27 septembrie, pe liberalul Vergil Chiţac, punând capăt administraţiei PSD-Făgădău (fostul viceprimar al lui Radu Mazăre); la Năvodari a fost reales candidatul PSD Florin Chelaru (fost viceprimar al lui Nicolae Matei), iar la Ovidiu a fost ales pentru al treilea mandat George Scupra (care a fost şi la PSD, actualmente PNL).

Imagine indisponibilă

Cine administrează acum lacul


Legea 42/2010 a fost declarată zilele trecute neconstituţională, CCR dispunând ca lacul să revină în administrarea ABADL – Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, instituţie aflată în subordinea Apelor Române.

În calitate de administrator, liber de administraţia locală PSD, Apele Române poate verifica în ce condiţii s-au ridicat vilele şi blocurile, ce autorizaţii s-au dat şi dacă s-au respectat prevederile legale. De jur împrejurul lacului sunt construcţii – deja „istorice“, vezi casa lui Mazăre, care iese cu barca direct în lac – care împiedică practic accesul pe malul Siutghiolului.

Doar că lucrurile nu sunt atât de simple. În iunie 2020, printr-o decizie definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), Apele Române pierd dreptul de administrare a mai multor lacuri din Dobrogea, inclusiv Siutghiol, în favoarea celor de la Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA). Ambele instituţii au cerut în instanţă tranşarea disputei privind dreptul de administrare a mai multor lacuri din Dobrogea. Decizia vizează lacurile: Iezerul Viile, Siutghiol, Bugeac, Dunăreni, Oltina, Vederoasa, Domneasca, Iortmac, Hagieni, Mangalia, Ceamurlia, Conacu Negreşti, Taşaul, Tăbăcărie, Tatlageac, Limanu, Baciu, Corbu, Vederoasa şi Agigea.


Staţiunea Mamaia - Lacul Siutghiol (dreapta), Marea Neagră (stânga) Sursa arhivă

siutghiol

„Avem cea mai ciudată situaţie posibilă. Pe de o parte, această decizie a CCR prin care ni se dă înapoi lacul, însă prin decizia ÎCCJ, lacul a fost luat de sub administrarea noastră şi este în administrarea ANPA. În acest moment lacurile sunt la ANPA”, spune Bogdan Bola, directorul ABADL.

Preşedintele ANPA, Marian Lixandru, a declarat pentru „Adevărul” că ei nu sunt administratorii lacurilor respective, inclusiv Siutghiol, deoarece încă nu au primit motivarea din iunie a ÎCCJ. Aşadar, administratori ar fi încă cei de la ABADL. Oricum, spune preşedintele ANPA, după primirea motivării, doar Guvernul va putea să o pună în aplicare deoarece trebuie modificată anexa 12 din HG 1705/2006 prin care aceste lacuri sunt incluse în inventarul bunurilor proprietate publică, aflate în administrarea apelor Române.

Schimbarea administratorului lacului Siutghiol va fi tranşată, aşadar, tot de Guvern. După aceea, noul administrator poate verifica ce s-a întâmplat cu acest lac în perioada 2010-2020, cum a devenit Siutghiol un paradis imobiliar departe de o dezvoltare turistică - aşa cum, teoretic, şi-au dorit guvernanţii în clipa în care au dat lacul pe mâna lui Radu Mazăre, Nicolae Matei şi Dumitru Bocai.

Vă recomandăm şi:

CCR: Legea care transfera administrarea lacului Siutghiol Consiliilor Locale Constanţa, Năvodari şi Ovidiu, neconstituţională

Cine are de câştigat din administrarea lacurilor din Dobrogea. Procesul pierdut de Apele Române, deschis de o firmă de apartament din Capitală

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite