UPDATE Radu Mazăre: „E, uite, mă mai gândesc dacă plec de la primărie!“

UPDATE Radu Mazăre: „E, uite, mă mai gândesc dacă plec de la primărie!“

Radu Mazăre răspunde jurnaliştilor

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, s-a prezentat miercuri dimineaţă la Curtea Supremă, unde se judecă contestaţia DNA, întrucât procurorii nu sunt de acord cu decizia instanţei de a fi cercetat în libertate în dosarul în care este acuzat că a luat mită 9 milioane de euro.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE ORA 14.30 „E, uite, mă mai gândesc dacă îmi dau demisia din primărie! Da, am conştiinţa împăcată. Nu i-am cerut lui Oprea să mă înscriu la el în partid, a fost informat greşit, am vrut doar să vorbesc cu el când a venit la Constanţa acum vreo lună. Dacă voiam să fug, fugeam acum 10 ani şi mă duceam la Băsescu în partid; ca să scap de chinuială, de ce!? Oricum, îl felicit pe Băsescu! A ajuns să vorbească aşa cum vorbesc eu de 10 ani, la adresa DNA-ului a celor 3 milioane de turnători din ţara asta“, a spus Mazăre la ieşirea din instanţă.

Primarul Constanţei a răspuns lejer la toate întrebările, cu alte întrebări şi snoave: „DNA-ul mă controlează din februarie 2005. Mă, cum au făcut ăia denunţ exact în ziua când s-a dus DNA să ridice documente. Paszkany neagă, nu zice nimic concret de mine. Dacă am luat şpagă? Parcă eşti procuror de mă întrebi! Şi eu ce să-i fac dacă vorbea de mine? Eu sunt bărbat, nu sunt turnător.

Eu aveam 7% din TV Neptun şi nu mai acţionar de 13 ani. Nu controlam eu. Dar am văzut şi la televiziuni naţionale cum fac reclamă la Romprest. Polaris şi-a făcut la TV Neptun. Hai, dragă, că mi-e foame“, a tăiat Mazăre declaraţiile de presă.

Gentuţa cu acte

Când s-a prezentat dimineaţa la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Radu Mazăre purta o gentuţă plină.

„Am venit cu documente, altele decât cele depuse acum două săptămâni. Spre exemplu, am la mine un tabel din care rezultă că tarifele la gunoi sunt sensibil mai mici decât în alte oraşe din România“, spune el.

Spre exemplu, la Constanţa, măturatul manual este la Constanţa 8,8 lei pe mia de metri pătraţi, la Buzău 10, 25 lei, la Focşani 19 lei, la Cluj 12 lei.

„Tarifele de la licitaţia de gunoi din 2007 sunt mai mici decât cele înainte“, a spus Mazăre.

Radu Mazăre este acuzat de  luare de mită (trei infracţiuni), abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi conflict de interese (două infracţiuni). 
 
De asemenea, procurorii anticorupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi faţă de Sorin Strutinsky, om de afaceri, arestat preventiv în altă cauză, cu privire la săvârşirea a trei infracţiuni de complicitate la luare de mită.
 
Acuzaţiile aduse de procurori
 
Potrivit anchetatorilor, în perioada 2006-2009, Mazăre ar fi solicitat şi primit circa 2 milioane de euro de la reprezentanţii a două societăţi comerciale, în scopul facilitării emiterii documentaţiilor de urbanism  necesare dezvoltării unor proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intenţionau să le dezvolte în Constanţa.
      
„Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive încheiate de reprezentanţii societăţii respective cu o firmă controlată de inculpatul Mazăre Radu Ştefan atât direct, cât şi prin intermediul celuilalt inculpat”, spun anchetatorii.
        
Mai mult, în perioada 2008-2014, edilul constănţean ar fi primit de la o societate comercială, peste 7 milioane de euro pentru că a asigurat acesteia câştigarea unei licitaţii organizate de Primăria Constanţa pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a oraşului. 
          
„În acelaşi timp, între firma respectivă şi instituţia publică condusă de inculpatul Mazăre Radu Ştefan a fost încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani, cu un cost total estimat de 1.194.056.850 lei – cca 335 milioane de euro”, mai explică anchetatorii.
 
Si în acest caz, mita a fost primită într-o manieră identică, prin intermediul unor contracte de publicitate fictive încheiate între societatea respectivă şi aceeaşi firmă controlată de cei doi inculpaţi, mai arată procurorii.
 
Prejudiciu de 26 de milioane de euro adus primăriei
 
În urma acestor acţiuni, susţin anchetatorii, a fost produs un prejudiciu în sumă de 112.557.288,88 lei, circa 26 de milioane de euro, sumă care constituie în acelaşi timp un folos necuvenit obţinut de societatea comercială beneficiară a contractului.
 
Totodată, în perioada noiembrie 2006 – 2013, Radu Mazăre, ar fi participat la încheierea a 12 contracte între Primărie şi societatea controlată de el şi de celălalt inculpat, în valoare totală de peste 6 milioane lei. 
 
Iar în perioada noiembrie 2008 – 2012, ar fi semnat 13 contracte, acorduri cadru şi contracte subsecvente încheiate între Primăria municipiului Constanţa şi o societate comercială, la care era asociat omul de afaceri Sorin Strutinsky, în valoare totală de peste 23 milioane lei. 
 
„Aceste contracte au vizat achiziţia unor servicii artistice desfăşurate cu diverse ocazii, organizarea unor spectacole artistice, serviciul de pază a bunurilor publice şi private aparţinând municipiului Constanta, serviciul de protecţie a funcţionarilor Primăriei Municipiului Constanţa aflaţi în exerciţiul funcţiunii în perioada 15 februarie 2009-15 februarie 2012, etc.
 
În ambele cazuri, au fost obţinute foloase atât pentru sine, prin societatea pe care o controla şi cu care inculpatul Mazăre Radu Ştefan s-a aflat în raporturi comerciale în ultimii 5 ani, înainte de comiterea faptei cât şi pentru inculpatul Strutinsky Sorin Gabriel”, mai spun procurorii.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările