Psihologul constănţean Adrian Gemănaru, nominalizat la prestigioasele premii World Autism Festival

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Psihologul Adrian Gemănaru şi un mic pacient
Psihologul Adrian Gemănaru şi un mic pacient

Psihologul Adrian Gemănaru, preşedintele Centrului de Autism “Marea Neagră”, a fost nominalizat la premiile World Autism Festival, pentru o revoluţionară terapie menită să vindece persoanele cu dizabilităţi (Autism, ADHD, sindrom Down, retard).

Evenimentul internaţional va avea loc în Vancouver (Canada), în luna octombrie 2015 şi premiază cele mai importante descoperiri din ultimul an în domeniul recuperării copiilor diagnosticaţi cu tulburări din spectrul autist
 

Proiectul realizat de psihologul român, “Sensory therapy legs”, uşurează activitatea terapeutică prin reducerea stărilor de agitaţie şi agresivitate. 

Componenta principală a mecanismului este aşa-zisul “covor senzorial”, confecţionat manual şi modificat în permanenţă pentru a putea obţine cel mai bun randament în ceea ce priveşte interacţiunea copilului cu mediul înconjurător. 
 

În realizarea covoarelor senzoriale, specialistul s-a inspirat din materialele pe care le găsim în natură, dintre care: gazon, bambus, piatră de râu, marmură, bumbac, scoarţă de copac, bambus mic sau fibră de copac. Avantajul principal al acestui tip de terapie este dat de faptul că natura interacţiunii este indirectă, iar copilul nu o percepe ca o comandă sau o sarcină de executat, întreaga activitate desfăşurându-se în mod firesc. 


Primii paşi
 

Centrul Marea Neagră, situat pe strada Andrei Mureşanu, nr. 8, s-a deschis în 2009. Adrian Gemănaru, împreună cu soţia sa, Cristina, au început cu un cabinet de psihologie. Apoi au deschis un centru, cu patru săli de terapie. După doi ani, au avut şapte cabinete şi după alţi doi ani au deschis actualul Centru Marea Neagră, cu nu mai puţin de 14 săli de terapie. 20 de psihologi stau la dispoziţia celor cu nevoi speciale zi de zi, cu excepţia week-endului.
 

În prezent, aici sunt trataţi 70 de copii cu diverse deficienţe: ADHD, autism, sindrom Down, retard mintal, tetrapareză spastică. Pentru ca un copil să fie înscris în program, părintele trebuie să depună o cerere însoţită de un aviz de la medicul curant şi unul de la medicul de familie.

Terapie gratuită

90% dintre copii beneficiază gratuit de terapie. „Noi ne descurcăm cu cei 2% din venit pe care ni-l dau părinţii, rudele şi prietenii celor care vin la noi pentru terapie şi din contracte de sponsorizări. Mai sunt însă şi părinţi, puţini ce-i drept, care nu vor să ştie ceilalţi că micuţii lor au astfel de probleme şi nu îi anunţă că avem nevoie de cei 2%. Şi atunci, ei achită  costul terapiei, de 30 de lei şedinţa“, spune el.

Cel mai mic copil care este tratat aici are un an şi şapte luni, iar cel mai mare are 12 ani. 

Vă mai recomandăm:
 

Terapie cu câini pentru copiii cu probleme, la Constanţa. Sunny este preferatul celor mici

FOTO Terapie pentru copiii bolnavi de autism la bazinul de înot al lui Răzvan Florea

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite