Programul Rabla, contestat de Ziua Zonelor Umede: „Banii din Fondul de Mediu merg în buzunarul industriei auto. România are nevoie de apă, nu de alte maşini noi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dobrogea are cele mai multe suprafeţe umede din România Sursă foto Grupul de Dezvoltare Durabilă
Dobrogea are cele mai multe suprafeţe umede din România Sursă foto Grupul de Dezvoltare Durabilă

Ecologiştii constănţeni cer Ministerului Mediului să redirecţioneze banii din Fondul de Mediu către protejarea acestor zone vitale care asigură resursele de apă ale populaţiei. Ei consideră oportună stoparea finanţării unor programe precum Rabla, care direcţionează banii către producătorii de autovehicule, nu către comunităţi locale.

Ziua Zonelor Umede este serbată la nivel internaţional la data de 2 februarie. Zonele umede sunt definite ca fiind întinderile de bălţi, mlaştini, turbării, ape permanente sau temporare, naturale sau artificiale, unde apa este stătătoare sau curgătoare, dulce sau sărată, inclusive întinderi de apă marină a căror adâncime la reflux nu depăşeşte şase metri.

În lume există peste 1.600 zone umede de importanţă internaţională, având o suprafaţă totală de 145 milione de hectare.

„Sumele cheltuite prin Fondul de Mediu la ora actuală în special prin programul Rabla nu se mai justifică, banii intrând în special în conturile producătorilor şi distribuitorilor de autovehicule şi nicidecum nu rezolvă problemele de mediu.

Ba mai mult, în ultimii ani, parcul auto din România s-a îmbunătăţit considerabil, iar in momentul actual nu se mai justifică continuarea Programului Rabla“, a declarat Cătălin Anton, fondatorul Grupului de Dezvoltare Durabilă.

image

Organizaţia propune schimbarea destinaţiei acestor fonduri pe trei mari componente: fonduri pentru dezvoltarea localităţilor situate în ariile protejate sau influenţate de acestea, pentru adaptarea la schimbări climatice şi pentru prevenirea şi înlăturarea efectelor dezastrelor naturale. „Resurse ar fi alocate pentru dezvoltarea comunităţilor locale care sunt blocate în ceea ce priveste dezvoltarea economică, resurse ce vor fi destinate dezvoltării de activităţi şi implementării de tehnologii prietenoase cu mediul. Atunci Fondul de Mediu şi-ar atinge scopul pentru care a fost creat“, arată ecologiştii.

România are cinci zone umede declarate de importanţă internaţională, în urma semnării tratatului de la Ramsar - Iran (1971): Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, Balta Mică a Brăilei, Lacul Techirghiol, Lunca Mureşului (judeţele Arad şi Timiş) şi Complexul Piscicol Dumbrăviţa (Braşov). Primele trei dintre ele aparţin bazinului hidrografic Dobrogea-Litoral.

Vă mai recomandăm

Canalizările verzi. Ecologiştii au semănat iarbă în scurgerile colmatate de pe marile bulevarde ale Constanţei

Declaraţie de dragoste în stil ecologist. Dragobete petrecut în stradă, cu „Două inimi româneşti, Roşia şi Pungeşti“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite