Propunere a deputatului Remus Cernea: preşedintele României să poată avea orice religie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Remus Cernea şi Brianna Caradja FOTO Arhivă personală
Remus Cernea şi Brianna Caradja FOTO Arhivă personală

Remus Cernea spune că actuala lege este discriminatorie, întrucât este restricţionat accesul ateilor, agnosticilor, liber cugetătorilor sau budiştilor, întrucât jurământul de credinţă se încheie cu formula religioasă obligatorie „Aşa să-mi ajute Dumnezeu“.

Deputatul Remus Cernea prezent la Constanţa, a anunţat într-o conferinţă de presă că va înainta Parlamentului două proiecte legislative. Primul se referă la numărul de semnături pe care trebuie să le strângă cei care doresc să candideze la preşedinţia României, iar cea de-a doua la religia pe care pot să o aibă preşedintele, primul ministru sau miniştrii. Alături de el s-a aflat Brianna Caradja

El va propunere modificarea Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României sub trei aspecte:
- Art. 27, alin. 2, pct. c) va prevedea un număr minim de susţinători pentru a putea candida, de 40.000 (în loc de 200.000 cum prevede legea actuală). Numărul actual de semnături cerut este mult prea mare iar Biroul Electoral Central nu are posibilitatea de a verifica veridicitatea semnăturilor. Or, acest lucru predispune la fraudă.

- Art. 27, alin. 3, se completează cu precizarea că semnăturile vor putea fi strânse şi online pe un site special realizat sub coordonarea Autorităţii Electorale Permanente. Semnăturile online au un grad de siguranţa de aproape 100% şi pot fi verificate uşor, în timp ce semnăturile strânse pe hârtie cer un efort uriaş de verificare, imposibil de realizat pentru un număr mare.

- Art. 27, alin. 3, se completează şi cu precizarea că Modelul listei susţinătorilor şi al declaraţiei pe propria răspundere sunt prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta lege şi nu se modifică mai târziu de cel puţin şase luni înaintea datei alegerilor. O eventuală modificare a tabelului de către Guvern printr-o OUG cu doar 30 de zile înainte de data depunerii candidaturilor reduce foarte mult timpul necesar colectării semnăturilor.

Remus Cernea va propune o lege care să permită ca Preşedintele României, Primul Ministru, miniştrii şi ceilalţi membri ai Guvernului să poată fi şi persoane care au o credinţă religioasă care nu este monoteistă sau persoane care nu au nici o credinţă religioasă.

Actualmente, prin Constituţia României adoptată în 1991 şi revizuită în 2003 (la Art. 82 alin. 2 şi Art. 104) este restricţionat accesul unor atei, agnostici, liber cugetători sau al unor budişti, întrucât jurământul de credinţă se încheie cu formula religioasă obligatorie „Aşa să-mi ajute Dumnezeu“. Nu sunt prevăzute derogări de la depunerea acestui jurământ, astfel că acest lucru reprezintă o gravă discriminare pe motiv de gândire, conştiinţă şi religie. Este încălcat astfel Art. 9 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului ratificată de România. Art. 148, alin (2) stipulează următoarele: “Ca urmare a aderării, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum şi celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate faţă de dispoziţiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare”.

„Propunerea mea legislativă va fi similară prevederilor legale privind jurământul parlamentarilor, unde se prevede că jurământul de credinţă se poate depune şi fără formula religioasă, aceasta putând fi înlocuită cu formula: «Jur pe onoare şi conştiinţă», care prefaţează jurământul“, spune deputatul independent.
.

Vă mai recomandăm:

Remus Cernea rămâne deputat de Constanţa. Candidatura lui la alegerile europarlamentare a fost respinsă

Remus Cernea vrea reducerea pragului electoral la europarlamentare - de la 5% la 3,125%

Un parlamentar de Constanţa a învins Agenţia Naţională de Integritate. Instanţa i-a dat dreptate lui Remus Cernea

Religie versus Etica. Argumente pro şi contra în problema predării în şcoli

Sprijin internaţional pentru Legea delfinilor. Remus Cernea a vizitat Delfinariul pe care vrea să-l desfiinţeze

Remus Cernea: „Etica să devină disciplină obligatorie de studiu în şcoli. Religia să rămână facultativă“

Proiect de lege: delfinii, persoane non-umane. România ar putea fi prima ţară din Europa care recunoaşte acest statut

Remus Cernea, primul prezidenţiabil care acceptă donaţii în bitcoin. „Este o premieră mondială“

FOTO Remus Cernea, faţă cu reacţiunea. Parlamentarul abia şi-a putut ţine conferinţa de presă de la Constanţa din cauza protestatarilor


 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite