Proiect: Vama Veche declarată staţiune de interes local. „Vor fi numai beneficii“

Proiect: Vama Veche declarată staţiune de interes local. „Vor fi numai beneficii“

Vama Veche poate fi declarată staţiune de interes local, dacă Ministerul Turismului promovează acest proiect al autorităţilor constănţene.

Acreditarea satului Vama Veche ca staţiune de interes local a fost discutată miercuri, 9 mai, de autorităţile constănţene cu ministrul Turismului.

Acest statut ar face ca localitatea să capete prioritate în cadrul programelor de investiţii cu finanţare de la bugetul de stat şi din fonduri europene, precum şi includerea acesteia în materialele de promovare ale Ministerului Turismului.

„Nu ne dorim să standardizăm această localitate. Suntem conştienţi că Vama Veche este o destinaţie atipică, ce atrage nonconformişti. Este evident că nu dorim să intervenim asupra lucrurilor care au şi atras aici generaţii după generaţii. Este o chestiune strict administrativă, ce va oferi autorităţilor publice locale anumite beneficii. 

Este absolut normal să sprijinim această localitate pentru a se dezvolta armonios, dar în conformitate cu “spiritul” acestui loc diferit de toate celelalte destinaţii de pe litoralul românesc“, a precizat Marius Horia Ţuţuianu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa.

Vama Veche este un sat, aflat pe raza comunei Limanu. Procedurile de acreditare ca staţiune de interes local prevăd mai multe etape: realizarea unei monografii din punct de vedere turistic (poziţia geografică, infrastructura, cadrul natural), o analiză a potenţialului turistic în funcţie de tipul de staţiune precum şi o radiografie a nivelului actual de valorificare din punct de vedere turistic - structuri de primire, informaţii privind circulatia touristică, etc. La acestea se adaugă şi o fişă a staţiunii, un studiu care să argumenteze atestarea locaţiei, un aviz al Consiliului Local precum şi un PUG sau un PUZ.

Marius Horia Ţuţuianu a participat miercuri, 9 mai, la Ministerul Turismului, alături de ministrul Turismului Bogdan Trif, la o conferinţă de presă pe tema dezvoltării turismului litoral şi a staţiunilor din judeţ.

Principalele subiecte abordate au fost cele legate de acordarea tichetelor de vacanţă, descentralizarea serviciilor în turism şi acreditarea satului Vama Veche drept staţiune de interes local.

„Cu sprijinul Ministerului Turismului se va forma o echipă care să conceapă un plan de lucru eficient al cărui obiectiv este acela de a creşte calitatea serviciilor, gradul de calificare al personalului sezonier, dezvoltarea alternativelor de petrecere a timpului liber şi nu în ultimul rând echilibrarea raportului dintre cerere şi ofertă.

Ministrul Turismului a anunţat mutarea deciziei actelor de reglementare de la Bucureşti către teritoriu. Această descentralizare duce la diminuarea costurilor şi a timpului de emitere a avizelor, autorizaţiilor şi tuturor documentelor de acreditare.

La nivelul Consiliului Judeţean Constanţa, aceste atribuţii se vor prelua treptat şi timp de un an va exista consultanţă din partea specialiştilor Ministerului Turismului“, precizează Consiliul Judeţean Constanţa. 

Pe aceeaşi temă: 

Cât te costă o plimbare cu maşina pe nisipul din Vama Veche. Un teribilist de 20 de ani tocmai a aflat

Cele mai periculoase droguri vândute în cluburi. Pontul unui barman din Vama Veche: „Aveţi grijă unde vă lăsaţi paharul!“

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: