Paradoxurile Titularizării 2012. Profesoarele de 10: Irina - titulară, Camelia - suplinitoare. „Anul acesta aplicăm noi reguli“, spune ISJ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesoarele Irina Anton şi Camelia Bălan din Constanţa, de nota 10 la franceză FOTO S. Ionescu
Profesoarele Irina Anton şi Camelia Bălan din Constanţa, de nota 10 la franceză FOTO S. Ionescu

În scurt timp, învăţământul scoate la concurs posturile vacante din viitorul an şcolar. Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa (ISJ) garantează că Titularizarea 2013 va fi o competiţie echitabilă, ordonată după valoarea candidaţilor. Situaţii precum cea în care un profesor de nota 10 să nu îşi găsească un post nu vor mai exista - dau asigurări reprezentanţii ISJ.

Irina Anton şi Camelia Bălan sunt două profesoare de franceză, care au avut, până la un punct, destin asemănător. Au absolvit acelaşi liceu de limbi străine din Constanţa, au avut un dascăl drept model, şi-au dorit o carieră de profesor, alegându-şi aceeaşi limbă străină.

Au predat la aceeaşi şcoală, Liceul Tehnologic C.A. Rosetti (fost SNC) din Constanţa, unde s-au împrietenit şi au susţinut concursul de titularizare în 2012. Şi ambele au obţinut nota 10!

Asemănările se opresc aici. Irina a obţinut titularizarea la C.A. Rosetti, pe când Camelia - nu. În şcoală era un singur post disponibil, aşa că a fost ocupat de candidata cu o notă mai bună la inspecţia de la clasă. În acelaşi timp, la alte centre de concurs s-au titularizat candidaţi mult mai slabi.

Greşeala de anul trecut nu va mai fi repetată – susţin reprezentanţii ISJ, care aplică anul acesta noi reguli. Din 96 centre de concurs vor rămâne numai 7, iar posturile vor fi ocupate în ordinea descrescătoare a clasamentului.

Irina şi Camelia, „franţuzoaicele“ de 10

Irina Anton (34 ani) a studiat pianul la Liceul de Artă, a absolvit Liceul George Călinescu din Constanţa, apoi Universitatea Spiru Haret din Bucureşti, în 2001. Masteratul l-a făcut la Universitatea Ovidius, în Administrarea Afacerilor. A ştiut din gimnaziu că vrea să fie profesoară de franceză, iar dascălul avut la „Călinescu“, profesoara Doina Grapa, i-a devenit mentor.

Şi Camelia Bălan (29 ani), absolventă a Universităţii Ovidius, a avut un astfel de mentor, pe profesoara Olivia Frenţiu de la acelaşi liceu „George Călinescu“. Dorinţa de a călca pe urmele dascălilor lor le-a făcut să fie profesoare de nota 10.

Anul acesta, însă, Camelia trebuie să-şi demonstreze din nou valoarea, la concursul de titularizare. „Sper să obţin un post, deşi am fost foarte descurajată anul trecut. Să iei 10 şi să rămâi tot suplinitoare... “, este tristă Camelia. Irina însă o încurajează: „Ai luat 10 o dată. Poţi lua din nou, oricând, din moment ce ai demonstrat ce valoare ai“.

„Şcoala unde se va duce Camelia va câştiga un dascăl excelent. Ne pare foarte rău că nu am putut să o păstrăm la noi, dar nu am avut decât un post disponibil. Dar cine ştie, poate vom mai lucra împreună“, spune directoarea de la „Rosetti“, prof. Elvira Nica.

Aceeaşi lege, reguli noi

Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa va aplica alt sistem în acest an pentru Titularizare, folosind exact aceeaşi lege. Inspectorii şcolari de resurse umane explică şi cum va decurge noul concurs, spre deosebire de haosul de anul trecut.

Inspectorii şcolari Alina Codreanu şi Lucian Faliboga din Constanţa

Inspectorii şcolari de resurse umane Alina Codreanu şi Lucian Faliboga

„Anul acesta am schimbat regulile, în limitele legii pe care am interpretat-o în folosul candidaţilor. Anul trecut au existat situaţii absurde. Centre de concurs cu 1 singur post vacant, care avea doar 2 ore – la Şcoala Gimnazială 22 din Constanţa. Centre de concurs la care nu s-a înscris sau nu s-a prezentat niciun candidat, la Cernavodă.

Apoi, pentru descărcarea subiectelor de pe portalul securizat al Ministerului Educaţiei Naţionale era nevoie 30 informaticieni alocaţi centrelor de concurs care nu aveau post în statul de funcţii, cum sunt grădiniţele. Au fost solicitate ministerului în regim de urgenţă 20 certificate suplimentare pentru descărcarea subiectelor.

de asemenea, preluarea lucrărilor de la centrele de concurs a fost greoaie şi costisitoare: reprezentantul ISJ a preluat lucrările şi le-a transportat la Constanţa, însoţit de preşedintele comisiei din centrul de concurs – deci cu două maşini. Securitatea transportului lucrărilor a fost precară, deoarece Poliţia Locală şi Jandarmeria nu au putut disloca atâtea persoane şi maşini, fiind nevoie şi de echipaj medical. La 96 centre de concurs a fost nevoie de 96 reprezentanţi ISJ: inspectori, metodişti, membri ai consiliilor consultative.

Şi evident, au fost candidaţi cu note maxime rămaşi nerepartizaţi, cum s-a întâmplat cu cele două profesoare de franceză de la Rosetti. Anul acesta nu se va mai întâmpla aşa ceva. Titularizarea va fi echitabilă“, dau asigurări inspectorii şcolari Alina Codreanu şi Lucian Faliboga.

În primul rând, centrele de concurs vor fi organizate pe discipline. Numărul lor scade de la 96 în 2012, la 7 în 2013. Ocuparea posturilor se va face în şedinţe publice în care toţi candidaţii vor fi ierarhizaţi pe aceeaşi listă, în ordinea descrescătoare a mediilor.

Acestea sunt: Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân - pentru istorie, geografie şi ştiinţe socio-umane; Liceul Teoretic Ovidius – limba română, limbi moderne, informatică; Liceul Teoretic Traian – matematică şi ştiinţe, Colegiul Naţional Pedagogic Constantin Brătescu – învăţământ preşcolar şi primar; Liceul Tehnologic I.N. Roman – discipline tehnice de specialitate; Şcoala Gimnazială nr. 43 Ferdinand – religii, învăţământ special.
Sunt disponibile 1.971 posturi complete şi incomplete, vacante şi rezervate. Pentru acestea s-au înscris 1.317 candidaţi. La centrul nr. 2 au fost semnalate 4 dosare invalidate de MEN pe motivul „studii neacreditate”.

Calendarul Titularizării

27 mai – Afişarea listei candidaţilor înscrişi la concurs, cu programarea probelor practice/orale şi a inspecţiilor la clasă
27 mai – 28 iunie - Organizarea şi desfăşurarea probelor practice/orale şi a inspecţiilor speciale la clasă
30 iulie - Desfăşurarea probei scrise
5 august - Afişarea rezultatelor
5 – 6 august - Înregistrarea contestaţiilor la inspectoratele şcolare şi transmiterea acestora la centrele de  evaluare
7 august - Rezolvarea contestaţiilor
8 august - Afişarea rezultatelor finale
9 august - Repartizarea în şedinţă publică, la nivelul centrului de concurs în care au susţinut proba practică/  inspecţia la clasă şi proba scrisă, a candidaţilor care au obţinut cel puţin media 7,00 (şapte), pe  posturile didactice/catedrele vacante publicate pentru angajare pe perioadă nedeterminată. 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite