Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa îşi suspendă activitatea. Acţiunea este fără precedent

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa îşi suspendă activitatea. Acţiunea este fără precedent

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa au anunţat că-şi vor suspenda activitatea timp de trei zile în cursul săptămânii viitoare, în semn de protest faţă de modificările legislative recente care pun în pericol independenţa Justiţiei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Adunarea Generală a Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa a decis, după o şedinţă care a avut loc vineri, 22 februarie, că instituţia urmează să-şi suspende activitatea timp de trei zile, în cursul săptămânii viitoare. Decizia, fără precedent la instanţa din Constanţa, a fost luată cu o singură abţinere.

De asemenea, procurorii constănţeni de la mai multe parchete vor protesta astăzi, 22 februarie, între 16.00-16.30 în faţa sediului Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa.

„Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa, susţin cu fermitate poziţia procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, domnul Augustin Lazăr, şi a secţiei de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, faţă de modificările legislative aduse legilor justiţiei prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului din data de 19 februarie 2019.  
 
Totodată, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa, susţin declaraţia de principii a Forului Judecătorilor din România.
 
Folosindu-se de pretextul necesităţii modificărilor aduse admiterii la Institutul Naţional al Magistraturii, modificare absolut necesară, legislaţia a fost modificată prin ordonanţă de urgenţă fără a justifica vreo urgenţă, fără nici un fel de consultare cu autoritatea implicată, chiar pe ascuns, cu o lipsă de transparenţă totală, cu încălcarea recomandărilor Mecanismului de Verificare şi Cooperare, obligatorii pentru România, aşa cum rezultă din jurisprudenţa Curţii Constituţionale a României, cu încălcarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia, cu încălcarea art. 125 şi art. 131 din Constituţia României, cu încălcarea art. 55 alin. 1 şi 3 Cod procedură penală, cu încălcarea principiului cooperării loiale şi cu încălcarea flagrantă a principiului separării carierelor, principiu nou instituit în legislaţia românească exact de cei care l-au încălcat prin prezenta ordonanţă.
 
Totodată modificările sunt de natură să politizeze procedura de numire în funcţiile de la vârful Ministerului Public, întrucât în această procedură au drept de vot toţi membrii plenului Consiliului Superior al Magistraturii, inclusiv aşa-zişii reprezentanţi ai societăţii civile care de fapt sunt numiţi prin votul politic al  Senatului României. 
 
În cadrul Adunării Generale a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa s-a decis desfăşurarea de activităţi de protest constând în purtarea de banderole albe la braţ, ieşirea în faţa instituţiei şi suspendarea activităţii instituţiei cu excepţia situaţiilor care reclamă urgenţă, respectiv cauzele cu inculpaţi faţă de care s-au luat măsuri preventive.
 
Totodată se suspendă participarea procurorilor în şedinţele de judecată penale sau civile, cu excepţia cazurilor cu inculpaţi faţă de care s-au luat măsuri preventive. 
 
Invităm pe această cale pe toţi care doresc să ni se alăture - procurori din cadrul altor unităţi sau structuri de parchete, judecători, poliţişti, cetăţeni obişnuiţi - în faţa Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa, începând cu orele 16:00, pentru a protesta faţă de măsurile abuzive şi care pun în pericol arhitectura instituţională a Statului Român, cu consecinţe asupra statului de drept din ţara noastră“, conform unui comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa. 
 
Mai mulţi judecători şi procurori din ţară susţin că indepenedenţa Justiţiei este grav afectată după Ordonanţa de Urgenţă dată de Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. De asemenea, magistraţii susţin că nu vor mai putea să-şi practice meseria şi că amestecul politicului va decredibiliza Justiţia în România.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: