Procurorii confirmă după şapte decenii: episcop otrăvit de comunişti. „Pot ieşi la iveală şi alţi ierarhi care s-au opus Diavolului roşu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Episcopul ortodox de Huşi Grigorie Leu
Episcopul ortodox de Huşi Grigorie Leu

Chemat de Petru Groza fiindcă se opunea desfiinţării Episcopiei Huşilor, înaltul ierarh ortodox Grigorie Leu a refuzat mâncarea, dar a băut cafeaua oferită de acesta. La scurt timp, i s-a făcut rău şi a murit la 1 martie 1949. Demersul pentru restabilirea adevărului a început în 2018 şi a aparţinut familiei, actualului episcop şi unor istorici

După intrarea în ţară a Armatei Roşii, Victor Leu, un tânăr din Huşi, fiul episcopului Grigorie Leu, şi-a dat seama ce va urma şi a vrut să fugă în lumea liberă. Şi-a înscenat un înec pe plaja de la Constanţa, avându-l complice pe un văr de-al său. În vreme ce grănicerii care păzeau litoralul întocmeau actele de deces, tinerii plecau spre Bucureşti. Aici, drumurile lor s-au despărţit. Ajutat de o călăuză, Victor a plecat spre Baziaş, de unde a luat trenul spre Timişoara. Deşi vagoanele erau legate cu lanţuri, a reuşit să sară din tren în Serbia şi s-a adăpostit la episcopul locului, care fusese coleg de seminar cu tatăl său. De acolo, a ajuns în Austria. 

Dacă fiul învăţa să trăiască liber, pentru tatăl său, Grigorie Leu, începea calvarul, fuga fiului său fiind încă o pată pe dosarul episcopului de Huşi, care se opunea desfiinţării episcopiei. „Episcopia Huşilor era de tradiţie, de o importanţă majoră, pentru că deservea atât Moldova, cât şi Basarabia, iar oraşul Huşi era situat pe ambele maluri ale Prutului, iar din punct de vedere geografic ruşilor nu le convenea, mai ales că monahii circulau între Basarabia şi Moldova“, povesteşte cineastul Vlad Leu, un nepot de-al episcopului şi fiul lui Corneliu Leu, scriitorul dobrogean care a înfiinţat Editura Eminescu şi colecţia „Romanul de dragoste“. 

Cum predica anticomunistă a episcopului nemulţumea din ce în ce mai mult orânduirea, Petru Groza l-a chemat personal la discuţii pe episcopul Grigorie Leu. Temându-se că ar putea fi otrăvit, a refuzat să mănânce, însă a băut o cafea care s-a dovedit după şapte decenii că era otrăvită. 

Prelatul s-a simţit rău la scurt timp şi nu a putut să-şi continue drumul până acasă, aşa că a coborât din tren la Crasna, unde a cerut şefului gării să telefoneze la Medgidia, unde se afla cumnata sa, Valentina Leu, medic de profesie. Aceasta a constatat că „din sputa recoltată rezultă, la observaţie, urme de arsenic“, rezultatul fiind trimis apoi doctorului Găitulescu, directorul spitalului din Huşi. 

grigorie Leu

Comuniştii au distrus probele

După 36 de ore de la ingerarea otrăvii, episcopul Grigorie Leu a murit. Cum era de aşteptat, investigaţia nu a putut merge mai departe şi comuniştii au distrus toate probele, au închis laboratorul şi au refuzat autopsierea cadavrului, în pofida insistenţelor familiei, care cereau investigarea morţii ierarhului.

Slujba de înmormântare a episcopului de Huşi a fost oficiată de prietenul şi confidentul său, Chesarie al Tomisului. Urmaşii ierarhului ucis povestesc că mulţi preoţi nu au putut fi prezenţi la căpătâiul său, fiind intimidaţi de Securitate, iar episcopul Buzăului a fost întors din drum.

Dacă în România care intrase sub cizma sovietică nu se cunoştea motivul morţii episcopului, în martie 1949, postul de radio BBC anunţa: „Urmare a terorii comuniste, trecerea în nefiinţă a episcopului Grigorie Leu subliniază opiniei publice internaţionale o dublă crimă: şi fizică, prin martiriul unui înalt prelat ortodox, dar şi morală, prin anihilarea unui mare propovăduitor al adevărurilor naţionale româneşti“.

Familia a avut de suferit

Au urmat ani grei pentru restul familiei. Unul din fraţi a fost trimis pe şantierul canalului Dunăre-Marea Neagră, fără condamnare, altul a fost chemat la Securitatea din Galaţi şi bătut. 

Drama familiei a fost cunoscută după Revoluţie, inclusiv de către copii. „Când eram mici, cei mari nu ne spuneau nimic, ca să ne protejeze. Se vorbea doar în şoaptă, iar noi prindeam doar frânturi din vorbele părinţilor noştri. Cu toate acestea, simţeam prezenţa episcopului“, mărturiseşte cineastul Vlad Leu, nepotul său.

Vlad Leu arhiva personala

Vlad Leu Arhivă personală

Adevărul, după mulţi ani

La mulţi ani de la Revoluţie, au fost demarate procedurile pentru stabilirea împrejurărilor care au dus la decesul episcopului Grigorie Leu. În această luptă au intrat familia, actualul episcop al Huşilor, PS. Ignatie, precum şi istoricii şi arheologii de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER). Arheologul Gheorghe Petrov, cel care a întocmit sesizarea penală în numele institutului, spune că „suspiciunile de otrăvire a episcopului au fost dintotdeauna”. „Chiar la momentul morţii, familia sa a cerut autorităţilor să investigheze moartea suspectă, însă autorităţile comuniste au aranjat în aşa fel încât niciun membru al familiei să nu poată lua legătura cu vreun cadru medical“, spune Gheorghe Petrov.

Gheorghe Petrov

Gheorghe Petrov Arhivă personală

Cel care a pus totul în mişcare a fost, însă, actualul episcop al Huşilor, Preasfinţitul Părinte Ignatie, care a solicitat cercetătorilor de la IICCMER să înceapă demersurile pentru aflarea adevărului. Istoricul Gheorghe Petrov a pornit o anchetă şi a mers la Huşi pentru cercetări, a citit dosarul episcopului ucis aflat în arhiva Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii şi a vorbit cu rudele care mai erau în viaţă. Apoi, a făcut o sesizare penală pe care a trimis-o Parchetului Militar. 

În zilele de 25-26 septembrie 2018, a avut loc acţiunea de deshumare a rămăşiţelor pământeşti ale episcopului Grigorie Leu, prelevându-se probele necesare efectuării unei expertize medico-legale toxicologice, iar în 2019, Institutul de Medicină Legală Iaşi a concluzionat că moartea sa s-a datorat unei „intoxicaţii cu o substanţă ce conţine ioni de cupru, care nu puteau ajunge în organism decât prin ingestie”.  

La data de 28 august 2021 Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia Parchetelor Militare, a emis o Ordonanţă care confirmă otrăvirea Episcopului Grigorie Leu de către reprezentanţii regimului comunist.

Gheorghe Petrov spune că, pe linie penală nu se mai poate face nimic, pentru că toţi cei care au fost implicaţi în uciderea sa au murit, începând cu Petru Groza, care trebuia să fie primul inculpat, însă putem vorbi doar de o dreptate morală. 

„Pot ieşi la iveală şi alte chipuri de ierarhi care s-au opus Diavolului roşu“

PS Ignatie

PS Ignatie FOTO Episcopia Huşilor

Preasfinţitul Părinte Ignatie este modest şi nu îşi arogă niciun merit. „Ideea iniţierii unui asemenea demers de confirmare a faptului că episcopul martir Grigorie Leu a fost asasinat de către statul ateu comunist, prin mâna macabră a lui Petru Groza, a aparţinut Episcopiei Huşilor, căreia i s-a alăturat într-o manieră admirabilă, necondiţionată şi profesionistă părintele Radu Preda, care la acea vreme era preşedintele IICCMER, apoi domnul cercetător Gheorghe Petrov, un arheolog eminent, cu o inimă şi o minte pasionate de a scoate la suprafaţă atrocităţile comunismului, apoi domnul general Gheorghe Cosneanu, procuror militar şef al Secţiei Parchetelor Militare, instituţia care şi-a asumat cu maxima responsabilitate travaliul elucidării morţii suspecte a episcopului martir Grigorie Leu“, spune PS Ignatie. 

Din punctul său de vedere, anchetele nu trebuie oprite aici. „În limbaj laic, atunci când există un precedent în ceea ce priveşte cercetarea sau implicarea într-un proiect ştiinţific de calibru, se vorbeşte adeseori de codul bunelor practici. Consider că, dacă se va ţine cont de exemplul demersului iniţiat de Episcopia Huşilor în aflarea adevărului că Biserica Ortodoxă Română nu a rămas cu mâinile blocate în faţa regimului ateu comunist, vor ieşi la iveală alte chipuri de ierarhi sau preoţi care s-au opus Diavolului roşu, chiar cu preţul vieţii“, crede reprezentantul Bisericii.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Arhitectul Emanoil Mihăilescu, arestat în lotul „Rugul Aprins“: „Cel mai periculos nu era să stai în celulă, ci să fii scos la muncă în lagărele de exterminare“

Securitatea şi obsesia pentru Vatican, pepinieră de preoţi-spioni pentru SUA. Episcopul Gerald O' Hara, americanul pe care n-au reuşit să-l omoare

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite