Procesul ÎPS Teodosie s-a încheiat. Cine este judecătorul care va da verdictul: a fost nominalizat de PSD pentru CCR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După mai bine de doi ani, procesul în care ÎPS Teodosie este judecat pentru fapte de corupţie a ajuns la final în prima instanţă. Magistraţii Curţii de Apel Constanţa urmează să pronunţe verdictul.

După ascultarea pledoariilor finale, judecătorul Curţii de Apel Constanţa a decis miercuri, 22 mai, să rămână în pronunţare în dosarul în care Arhiepiscopul Tomisului este acuzat de fapte de corupţie. Termenul stabilit pentru verdictul în prima instanţă este 29 mai.

Procurorii DNA au cerut instanţei condamnarea IPS Teodosie la închisoare cu executare. Pedeapsa pentru faptele de care este acuzat ierarhul este cuprinsă între 2 şi 7 ani.

Teodosie Petrescu a fost trimis în judecată sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de „folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată”. Procesul a început în luna februarie 2017, fiind cunoscut sub numele de „Nazarcea”, după denumirea fermei pe care Arhiepiscopia o are în administrare şi pentru care a obţinut fondurile APIA verificate de procurorii DNA.

Alături de episcop au fost trimişi în judecată mai mulţi preoţi cu funcţii în Arhiepiscopia Tomisului.

În rechizitoriul întocmit de anchetatori se arată faptul că ”în perioada 2010 – 2016, inculpatul Petrescu Teodosie, în calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului împreună cu ceilalţi inculpaţi au folosit şi prezentat declaraţii false în relaţia cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (A.P.I.A.) în scopul de a primi fonduri europene.
 
În declaraţiile prezentate la A.P.I.A., inculpaţii au declarat în mod nereal că utilizează anumite suprafeţe agricole având categoriile de folosinţă „vii pe rod cu struguri pentru vin”/„vii pe rod cu struguri nobili pentru vin”, în condiţiile în care, începând cu anul 2010, pe respectivele suprafeţe agricole nu mai existau astfel de culturi.

De asemenea, un alt aspect fals prezent în cuprinsul declaraţiilor depuse în perioada respectivă a fost acela că s-au respectat normele privind bunele condiţii agricole şi de mediu (GAEC) şi cerinţele legale în materie de gestionare (SMR) privind mediul, sănătatea publică, sănătatea animalelor şi sănătatea plantelor, reglementate prin legislaţia naţională, pe toată suprafaţa agricolă a exploataţiei şi pentru activitatea agricolă pe care o desfăşoară.

Faptele au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene în cadrul schemelor de plată pe suprafaţă unică (SAPS), totalizând 1.356.973 lei, după cum urmează: în anul 2010 – 142.988,37 lei, în 2011 – 148.610,21 lei, în 2012 – 239.732,26 lei, în 2013 – 262.267,07 lei, în 2014 – 281.733,52 lei, în 2015 – 281.633,28 lei, în anul 2016 plăţile nefiind încă autorizate (această faptă a rămas în faza tentativei).”


                                     Cristian Deliorga, judecător
 

Imagine indisponibilă

Cine este judecătorul care va da verdictul

Dosarul „Nazarcea” a fost judecat de Cristian Deliorga, cel care a fost ales judecător al Curţii Constituţionale a României (CCR) de către Senat, la propunerea PSD. Până la depunerea jurământului, Deliorga a ales să finalizeze dosarul în care principalul inculpat este Teodosie.

Magistratul Cristian Deliorga este o persoană apropiată atât de Adina Florea, adjunct al Secţiei speciale pentru investigarea magistraţilor, cât şi de şefa CSM, Lia Savonea.

Între 2002 şi 2010, Deliorga a activat ca procuror, ocupând şi funcţia de vice-preşedinte al CSM. În anul 2007 a fost anchetat de DNA în dosarul concursurilor fraudate pentru procurori, însă din lipsa probelor suficiente s-a decis neînceperea urmăririi penale împotriva sa. În 2009 procurorii de la Parchetul de  pe lângă Tribunalul Bucureşti au votat revocarea mandatului de membru CSM al acestui pentru modul în care le-a reprezentat interesele. Asta deşi în anul 2004 a fost decorat de fostul preşedinte, Ion Iliescu, pentru servicii aduse justiţiei.

Pe aceeaşi temă:

Avocatul lui ÎPS Teodosie, despre dosarul de corupţie în care este judecat ierarhul: „Nu poate avea decât valoarea unei răfuieli interne între capii Bisericii“

VIDEO Spectacol făcut de Teodosie la sfinţirea crucilor de pe biserica de la Dervent. Arhiepiscopul s-a cocoţat pe turlă

VIDEO Minoră filmată la duş. Cel care instalase camera era chiar cumnatul ei, preot

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite