Primul român campion mondial la culturism, membru în liga profesionistă: „Obiectivul meu era să arăt ca supereroii pe care-i desenam în copilărie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Campion Mondial la Culturism şi membru într-o ligă profesionistă           FOTO Paul Cătrună
Campion Mondial la Culturism şi membru într-o ligă profesionistă           FOTO Paul Cătrună

Paul Cătrună are 27 de ani şi este singurul român campion mondial la culturism care a intrat într-o ligă profesionistă. A început să practice acest sport la 18 ani, fără să apeleze la un antrenor. De doi ani este campion mondial, dar visul lui rămâne să devină un supererou precum cei pe care-i desena în copilărie.

Constănţeanul Paul Cătrună a început să practice culturismul la vârsta de 18 ani deoarece, până atunci, părinţii nu au fost de acord ca el să facă vreun sport fiind diagnosticat cu bronşită astmatiformă la vârsta de 1 an şi 8 luni.  „Din fericire, odată cu creşterea în vârstă, simptomele au trecut complet, iar când am împlinit 18 ani m-am apucat de sală. În prealabil, am studiat 6 luni în ce constă culturismul, formele de antrenament, să pot face totul ca la carte de la bun început pentru a obţine cât mai repede corpul visat.”

Deşi nu a făcut vreun sport timp de 18 ani, Paul Cătrună a visat mereu că va avea corpul unui supererou. „Fiind foarte pasionat de desen, o mare parte din timp mi-am petrecut-o desenând supereroi cu musculatura dezvoltată. Primul a fost Batman. Obiectivul meu era mereu să arăt ca supereroii pe care-i desenam în copilpărie. Am fost inspirat şi de tatăl meu care a făcut mult timp lupte greco-romane.”

După numai doi ani de antrenamente făcute fără nici un antrenor, în anul 2010, a devenit campion naţional la culturism-juniori, categoria 75 kilograme. A fost primul concurs din viaţa sa la care a participat.

Campion Mondial la 26 de ani

După o pauză îndelungată, în anul 2016 Paul Cătrună revine în circuitul competiţional şi cucereşte  titlul de campion mondial „Mr. Fitness 2016” şi vicecampion mondial „Mr. Atletic” la Campionatul Mondial de Fitness şi Culturism din Graz, Austria. Titlul acesta îl califică pentru următorul pas, participarea la campionatul mondial „Mr. Univers” organizat de Federaţia Musclemania din Statele Unite ale Americii. Musclemania este singura federaţie din lume unde se fac teste doping pentru competiţii naturale, sportivii fiind descalificaţi automat dacă sunt prinşi că apelează la substanţe interzise.

Paul Cătrună

„În iunie 2017 am devenit campion mondial <<Mr. Univers Body Building Open Lightweight>>, Miami-Florida. La finalul lui noiembrie am devenit campion mondial la culturism la cel mai mare concurs anual organizat de federaţia americană Musclemania în Las Vegas. Astfel am primit cardul de profesionist în această ligă. Acum sunt primul sportiv profesionist român Musclemania Pro şi, totodată, campion mondial la culturism”, ne spune Paul despre cele două titluri mondiale cucerite în acest an.

În acest moment, pentru el se deschide un nou drum în cariera sportivă, cel pentru profesionişti. Ţinta lui este să devină campion absolut şi în liga profesionistă, apoi să înceapă pregătirea pentru marea sa pasiune: wrestlingul profesionist. „Obiectivul meu este să devin prowrestler cu fizicul unui culturist, să ating apogeul esteticului meu”, spune Paul. Pentru aceasta ar trebui să se mute în SUA pentru 2 ani pentru a face o şcoală de specialitate.

Înainte de competiţie, Paul adoptă un regim alimentar foarte strict. „Cu aproximativ 3 luni înainte ţin o dietă extrem de strictă. Mănânc 6 mese pe zi care se repetă în cele 3 luni fără nicio excepţie de la regulă. Mănânc doar albuş de ouă, fulgi de ovăz – dimineaţa, piept de pui, curcan, peşte, orez, salate din legume-restul meselor”. Se antrenează 45 de minute, exerciţii cardiovasculare, înainte de ultima masă a zilei şi face 45 de minute sau 1 oră de antrenament intens pentru masa musculară la amiază. În funcţie de tonusul pe care-l are se întâmplă să facă şi 2 antrenamente pe zi.



„Sunt gurmand, aşa că după o competiţie câştig mult în greutate deoarece încep să mănânc mult. De exemplu, în noiembrie la concurs am avut 75,3 kilograme, iar acum deja am câştigat vreo 20 de kilograme”, adaugă Paul.

Autor de carte şi antrenor

Din anul 2009, începe să facă primii paşi în cariera de antrenor la Clubul Farul din Constanţa, club în cadrul căruia era şi el legitimat. În acest timp a ocupat şi funcţia de fitness manager pentru o companie românească, este master trainer şi predă la şcoala de antrenori Fitness Education.

„În aceasta perioadă am reuşit să câştig cu 2 elevi campionatele zonale de culturism juniori, iar cu sportiva Oana Diana Beatrix titlul de vicecampioană naţională Bikini Fitness 2014 – juniori, Iaşi, iar în 2015 a reuşit performanţa să ajungă campioană naţională absolută la Bikini Fitnes 2016 – juniori, Iaşi. Ulterior a cucerit titlul de campioană balcanică absolută.”

Paul Cătrună spune că disciplina în antrenamente şi în stilul de viaţă face ca totul să devină simplu. „Trebuie să respecţi o dietă, să te antrenezi corect şi să ai o mentalitate pozitivă. Asta este cheia succesului”, o cheie pe care a împărtăşit-o cu publicul într-o carte de culturism şi fitness scrisă împreună cu Andy Aftene în limba engleză, „Spirit, Mind and Body Building”.

„M-a interesat întotdeauna şi dezvoltarea spirituală şi modelarea trupului. În lumea culturismului nu se vorbeşte niciodată de dezvoltarea spirituală. Cartea se bazează pe exerciţii structurate şi o formă de nutriţie avansată care mai departe să ne ajute pe noi să ne pună în comuniune cu tot ce ne înconjoară”, spune Paul despre cartea sa care se găseşte în format e-book.

image
Paul Cătrună

Campionul mondial la culturism pune mare accent pe dezvoltarea laturii spirituale, considerând că prin practicarea acestui sport poate contribui la promovarea unui stil de viaţă sănătos, la „vindecarea” sistemului nostru. „Practicarea acestui stil de viaţă ne ajută să ne dezvoltam trupul şi odată cu acesta, să ne echilibram nivelul hormonal, (dopamina, serotonina, testosteron) astfel să nu avem încărcătură negativă, din contră, să devenim persoane pozitive, mai bune, mai sănătoase şi, cel mai important, să fim fericiţi”, conchide Paul Cătrună.

Pe aceeaşi temă:

Medicul urgentist care predă dansul grecesc şi-l execută la perfecţie: „Am avut spectacole chiar după noaptea de gardă“

Povestea directorului Muzeului de Arheologie din Kiev, ajuns să locuiască într-o garsonieră din Neptun
 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite