VIDEO Primul film aromân, cu topmodelul Linda Croitoru de la Hollywood: „Nu sunt faimos, dar sunt aromân“

VIDEO Primul film aromân, cu topmodelul Linda Croitoru de la Hollywood: „Nu sunt faimos, dar sunt aromân“

Primul film aromân: „Nu sunt faimos, dar sunt aromân“ - cu Toma Enache şi Linda Croitoru

Aromânii se pregătesc pentru marele eveniment cinematografic care va avea loc la toamnă. „Nu hiu faimos ama hiu armân“ este primul lungmetraj realizat exclusiv în aromână.

Ştiri pe aceeaşi temă

Prima producţie turnată exclusiv în aromână, cu actori şi regizor aromâni, va fi lansată pe marile ecrane la toamnă. 

„Nu sunt faimos, dar sunt aromân“ („Nu hiu faimos ama hiu armân“) este o dramă romantică ce spune povestea lui Toni Caramuşat, un regizor faimos, fascinat de ideea că ar putea descoperi un al 13-lea adevăr absolut despre aromâni. Primele 12 adevăruri au fost strânse de lingvistul Matilda Caragiu-Marioţeanu într-un Dodecalog al aromânilor.

Mitul spune că acest adevăr e purtat de Armânamea, ultima descendentă din neamul sau. Toni se întâlneşte cu fete din întreaga lume, cu speranţa că soarta îi va scoate în cale şi adevărul, şi femeia la care visează. Le va găsi? Şi, dacă da, cu ce preţ? Mesajul filmului: Adevărul uneşte oameni şi destine, indiferent de împrejurări şi timp.

Rolul principal feminin este interpretat de un topmodel de origine aromână de la Hollywood, Linda Croitoru, iar cel masculin - de regizorul Toma Enache. Povestea filmului a început cu mai mulţi ani în urmă, când Toma Enache s-a hotărât să realizeze primul lungmetraj în aromână. Filmările au început în 2011, în staţiunea Mamaia.

A urmat o perioadă dificilă, în care principala problemă a fost strângerea de fonduri. S-a filmat în România (Constanţa, Bucureşti şi Peştera Ponicova), dar şi în Los Angeles, pe Walk of Fame şi la Kodak Theatre, în Macedonia, Grecia, Albania şi România. Filmul este subtitrat în română şi va rula în toate ţările balcanice în care locuiesc aromâni.

După doi ani de la începerea filmărilor, regizorul Toma Enache a anunţat că filmările şi postproducţia sunt gata. În urmă cu câteva zile a fost prezentat afişul filmului, dar şi trailerul, pe reţelele de socializare. Pagina de Facebook a filmului a avut peste 30.000 vizualizări în ultima săptămână, iar trailerul de pe Youtube a strâns mii de vizualizări din 45 ţări.

„Sper din tot sufletul că publicul să vină în număr mare la acesta premieră, unică în istoria cinematografiei. Un film artistic vorbit în aromână, o limbă veche de peste 2000 de ani. Filmul este subtitrat în limba română şi are la baza o poveste de dragoste între regizorul Toni Caramuşat şi o fată misterioasă numită Armânamea. Vorbim despre o dramă romantică“, a declarat regizorul Toma Enache.

El a fost ajutat de o echipă entuziastă de specialişti şi actori. „Aş aminti imaginea deosebită, realizată de Alexander Sachs (Germania), coloana sonoră inspirată, semnată de Marius Leftarache (cu inserţii muzicale din melodiile celor mai importanţi compozitori şi cântăreţi aromâni), grafică excelentă semnată de Călin Bogdacenco, montajul Ruxandrei Mihai, interpretarea actorilor din rolurile principale Lică Gherghilescu-Tanaşoca, Linda Croitoru, Teodora Calagiu-Garofil, Rudy Rosenfeld.

Nu în ultimul rând aş aminti prospeţimea şi talentul tuturor tinerilor prezenţi în diferite momente, în cele peste 45 de locaţii ale filmului! Cred că după vizionarea trailerului sunt suficiente motive pentru a merge la acest film a cărui idee a adunat în preajma sa zeci de sponsori, sute de donatori şi mii de aromâni!“, a mai spus Toma Enache.

Rolul principal feminin este interpretat de Linda Croitoru, un top model de origine aromână de la Hollywood, iar cel masculin - de Toma Enache. Din distribuţie fac parte: Lică Gherghilescu Tanasoca, Teodora Calagiu Garofil, Rudy Rosenfeld, Camelia Şapera, Mara Panaitescu, Alina Mantu, Ana Donosa, Anca Manolescu, Take Florescu, Cristina Cabel, Sorin Saguna, Geo Dnescu.

Circa 80% dintre cei implicaţi au descendenţă aromână. Chiar dacă nu ştiau să vorbească în aromână, toţi actorii şi-au învăţat rolurile profesionist. Filmul va rula în toate ţările balcanice în care locuiesc aromâni.

Vă mai recomandăm

Erotopoetica, spectacol în premieră la Constanţa. „Mărţişor unic pentru femeile din viaţa noastră“

FOTO Vlatko din Macedonia: „Constanţa şi Sveti Nikole sunt oraşele cărora le aparţin“

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările