Primarul din Tuzla, despre dezastrul de pe faleză: „Aştept undă verde ca să demolez toate construcţiile ilegale“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Plaja Tuzla FOTO Mariana Iancu
Plaja Tuzla FOTO Mariana Iancu

Autorităţile dau vina una pe cealaltă pentru situaţia dezastruoasă în care au ajuns plaja şi faleza din Tuzla, cândva zone sălbatice şi preferate de turiştii boemi.

În vreme ce Primăria Tuzla şi Administraţia Bazinală Apele Române Dobrogea-Litoral se judecă din 2015 pentru dreptul de a administra faleza localităţii, în zonă au apărut fel de fel de construcţii, niciuna cu autorizaţie. Localnicii, turiştii sau agenţii economici au profitat de vidul de autoritate şi fiecare a construit ce a vrut şi unde a vrut.

În urma unui control al mai multor instituţii, s-a descoperit că pe faleza din localitate există o serie de construcţii realizate fără avize de specialitate sau autorizaţii de construire. Mai mult, o parte din aceste construcţii au extinderi pe plajă care afectează prismul de piatră destinat protecţiei falezei, prism care se află pe domeniul public al statului aflat în administrarea A.B.A.D.L, conform unui comunicat de presă al instituţiei.

Primarul localităţii Tuzla, Taner Reşit, a dezvăluit pentru „Adevărul“ că „toate construcţiile de pe faleza Tuzla sunt ilegale“ şi că primăria a trimis atât notificări de demolare, cât şi amenzi cuprinse între 1.000 şi 10.000 de lei. Din punctul său de vedere, mai există o singură problemă: să primească undă verde de la Prefectura Constanţa pentru începerea demolării tuturor construcţiilor de pe faleză: „Am întrebat prefectura Constanţa dacă în perioada sezonului estival este voie să se demoleze construcţii, dar încă nu am primit niciun răspuns“, spune primarul.

Din punctul de vedere al primarului comunei Tuzla, „haosul a apărut la Tuzla după ce s-au închiriat plajele. Turistul era obişnuit să vină cu cortul sau cu cearceaful pe plajă“. În replică, directorul de la Administraţia Bazinală Dobrogea-Litoral, îl acuză pe primar că a emis certificate de oportunitate celor care au construit, fără o autorizaţie finală, pentru a nu încălca legea.  

Plaja Tuzla este domeniul public al statului şi este administrată de Administraţia Bazinală Apele Române Dobrogea-Litoral care a concesionat sectoarele de nisip. Bogdan Bola, directorul instituţiei, a spus că la Tuzla sunt cinci sectoare de plajă. Patru dintre ele au fost închiriate în 2017 şi unul în 2018. Patru contracte de închiriere expiră în anul 2021 şi unul în 2027. „Noi am mai dat amenzi. Problema este că, atunci când am mers în control, mulţi au aflat şi au fugit“, spune Bogdan Bola.

Plaja Tuzla, cândva sălbatică, a fost acaparată de agenţi economici şi turişti. În zadar scrutezi zarea după o întindere de nisip şi după o mare liberă. Pe nisip, înfipte, câteva bucăţi de placaj ne anunţă: „Plajă privată“, „Interzisă camparea“, „Camping interzis“, „Zonă sezloange“ sau „No entry. Tabără de creaţie. Circuit închis“. 

Evident că fiecare a înţeles ce-a vrut din avertismente şi şi-a făcut propriile reguli: aşa s-a ajuns ca plaja să fie o amestecătură de şezlonguri, cearceafuri, corturi şi saltele murdare şi rupte. Bunici şi nepoţi, tineri şi bătrâni, turişti de o noapte sau de un weekend, câini de rasă sau maidanezi, cu toţii au ajuns să împartă nisipul şi pietrele. Nici peisajul de pe faleză nu este unul care să îţi permită să te bucuri de o vacanţă într-un loc sălbatic de natură. Beach-baruri de lemn abandonate, unele deschise, dar fără clienţi, podeţe rupte, munţi de gunoaie întregesc peisajul de la Tuzla. 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite