Prima femeie scafandru care a făcut un salt din elicopter. Gabriela Olaru a fost vedeta zilei de 15 august 1967

Prima femeie scafandru care a făcut un salt din elicopter. Gabriela Olaru a fost vedeta zilei de 15 august 1967

Constantin Scarlat şi Gabriela Olaru Arhivă Pascale Roibu

La Ziua Marinei de la 15 august 1967, o femeie scria istorie. Gabriela Olaru, prima femeie scafandru din România, a realizat, alături de celebrul Constantin Scarlat, primul salt din elicopter.

Ştiri pe aceeaşi temă

În numărul 7 al Revistei „Sport şi Tehnică“ din anul 1967, coperta aparţine unei femei care a deschis drum urmaşelor Evei în lumea adâncurilor. Este vorba de constănţeanca Gabriela Olaru, prima femeie scafandru, cea care, alături de mentorul său, cercetătorul subacvatic Constantin Scarlat, a realizat primul salt din elicopter la 15 august 1967.
 
Fotografia publicată de revistă a fost făcută în momentul în care cei doi „oameni-amfibii“ au fost surprinşi în timp ce se pregăteau pentru un exerciţiu complex: plonjare submarină direct din cabina unui elicopter. 
 
Pasionat cercetător al adâncurilor, Constantin Scarlat a adus o importantă contribuţie la explorarea platformei continentale a Mării Negre, de numele său fiind legate importante descoperiri. El a fost cel care a iniţiat la noi scufundarea autonomă cu aparat autonom de respirat sub apă, a pus bazele primei unităţi de scafandri din Marina Militară în anul 1967 şi a unui sector de cercetare a acestui domeniu în 1969. 
 
Tot el a întocmit prima hartă a reliefului submarin şi a resurselor platoului continental al Mării Negre. Între anii 1977-1979 a fost ofiţer secund pe nava de cercetări şi intervenţie cu scafandri de mare adâncime „Emil Racoviţă”, iar după 1980 a lucrat ca specialist scafandru la bordul navelor româneşti de pescuit oceanic. Constantin Scarlat a reconstituit ţărmul nevăzut al Mării Negre.  
 

 
Gabriela Olaru, felicitată de Nicolae Ceauşescu 
 
Vă mai recomandăm
 

FOTO VIDEO Jocuri de război în Marea Neagră. Luptătorii din trupele speciale NATO au salvat platforma Gloria de insurgenţi străini

Ultimul supravieţuitor din „coşciugul de fier“. Uimitorul contraamiral român care a scufundat distrugătorul Moskva şi a asediat Sevastopolul

Un marinar la Cotroceni, în echipa lui Klaus Iohannis. Ligia Deca este noul consilier pentru Educaţie şi Cercetare

Cerere în căsătorie pe bricul Mircea. Fiul unui comandor a îngenuncheat în faţa iubitei sale, exact de ziua ei

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările