UPDATE Flagrant la Spitalul Judeţean Constanţa. Şeful de la Chirurgie Cardiovasculară, dr. Marius Militaru, şi soţii Arhire, anestezişti, reţinuţi de DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei medici cunoscuţi din Constanţa au fost reţinuţi de procurorii DNA pentru presupuse fapte de corupţie. Surse apropiate anchetei spun ca aceştia ar fi cerut şpagă pentru a opera un pacient cu dublu bypass.

UPDATE: Dr. Marius Militaru, dr. Nicoleta şi Dorin Arhire au fost reţinuţi pentru 24 ore pentru luare de mită. 

Doctorul Marius Militaru, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa, şi anesteziştii Dorin şi Nicoleta Arhire au fost ridicaţi de procurori după în urma unor acuzaţii de luare de mită. Surse apropiate anchetei au declarat că aceştia ar fi cerut 3000 lei pentru a face o operaţie pe cord.

Anchetatorii au făcut luni dimineaţă percheziţii în secţia de Chirurgie Cardiovasculară şi au găsit în biroul doctorului Militaru doar 1000 lei. Banii erau marcaţi cu "MITĂ".

Procurorii anticorupţie au mers apoi în sala de operaţie unde se afla anestezistul Nicoleta Arhire. Aceasta a fost şi ea ridicată pentru audieri alături de soţul ei, Dorin Arhire. 

Oamenii legii îi audiază acum pe cei trei pentru a vedea care sunt declaraţiile lor.

Surse apropiate acestui dosar au dezvăluit că medicii i-ar fi cerut o sumă de bani unui pacient care suferise un stop-cardio respirator şi avea un dublu bypass coronarian. Pacientul a fost operat cu succes şi externat pe 11 decembrie 2014.

Doctorul Marius Militaru este cunoscut pentru performanţele sale în medicina de la malul mării. El a sosit aici în anul 2011, după ce a lucrat la Spitalul Floreasca din Capitală. 

Marius Militaru a devenit cunoscut pe plan naţional după ce l-a operat pe fostul mare portar Helmuth Duckadam. Sportivul a ajuns la Spitalul de Urgenţă Constanţa cu probleme cardiace şi viaţa i-a fost salvată de acest medic.

image

Medicii anestezişti Nicoleta şi Dorin Arhire. Revelion 2013 la Mariott Sursă foto Facebook

Medicul Şerban Brădişteanu, şeful secţiei de Chirurgie Cardiacă din Spitalul Floreasca, spune că doctorul Marius Militaru era un chirurg în formare în momentul în care a părăsit unitatea sanitară. 

„Doctorul Militaru a lucrat cu mine ca ajutor la operaţiile pe cord deschis, însă a devenit un chirurg care rezolva nişte lucruri pe cont propriu. Sunt puţini care pot opera pe inimă şi să aibă rezultate bune”, a explicat, pentru „Adevărul”, profesorul Şerban Brădişteanu. 

Potrivit acestuia, doctorul Militaru este un chirurg talentat. „Era talentat şi muncitor, dar nu l-am mai văzut de şapte-opt ani. În momentul în care am făcut primul transplant cardiac, pe cord, alături de profesorul Radu Deac, Militaru era unul dintre medicii rezidenţi care au luat parte la intervenţie. Le-am oferit atunci, tuturor, diplome de excelenţă”, a subliniat Brădişteanu.

Medicul Marius Militaru a profesat timp de câteva luni şi în străinătate, în Germania. „Este un chirurg a cărui muncă este necesară pentru România, asta în condiţiile în care ţara noastră duce lipsă de chirurgi cardiaci. Opera, în general, urgenţe vasculare”, a mai spus şeful secţiei de Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalul Floreasca. 

Marius Militaru, în vârstă de 48 de ani, este medic primar în chirurgie cardiovasculară şi are câteva mii de operaţii la activ. Chirurgul are doi copii, soţia sa fiind tot medic.

Reprezentanţii Spitalului de Urgenţă Constanţa au remis următorul comunicat de presă: 

In dimineata zilei de 15.12.2014, in jurul orelor 9,00, managerul spitalului a fost instiintat de catre lucratori DNA ca exista un mandat de perchezitie pentru sectia de Chirurgie Cardiovasculara, apartinand Spitalului Clinic Judetean de Urgenta "Sf. Apostol Andrei", existand suspiciunea unei fapte de coruptie, respectiv primire de foloase necuvenite, in aceasta speta fiind incriminati medicul sef Dr. Militaru Marius si 2 medici anestezisti, respectiv Dr. Arhire Doin si Dr.Arhire Nicoleta.

Aceasta actiune a fost declansata in urma informatiilor primite de catree DNA de la un pacient care fusese internat, operat si externat in stare vindecat pe data de 11.12.2014.

Persoanele incriminate au fost conduse la sediul DNA pentru audieri.

Iată comunicatul de presă emis de către DNA Constanţa:

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa  au  dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 15.12.2014, a următorilor inculpaţi:

MILITARU MARIUS, medic primar şi şef al Clinicii de Cardiologie şi Chirurgie cardiovasculară din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, 

ARHIRE DORIN, medic anestezist în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa

ARHIRE NICOLETA, medic anestezist în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, toţi  trei pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită

Din ordonanţele de reţinere întocmite de procurori a reieşit că, în cauză, există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

La data de 17.11.2014, în calitate de medic primar şi şef al Clinicii de Cardiologie şi Chirurgie cardiovasculară din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, inculpatul Militaru Marius a pretins suma de 3.000 lei de la un denunţător, condiţionând, de remiterea acestei sume, efectuarea unei operaţii chirurgicale pe cord, de care depindea supravieţuirea pacientului. 

La data de 24.11.2014, inculpata Arhire Nicoleta, medic anestezist în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, a pretins de la denunţător, în legătură cu  intervenţie chirurgicală anterior menţionată, suma de 1.000 lei pentru sine şi suma de 2.000 lei pentru  Militaru Marius.

La data de 05.12.2014, inculpaţii Militaru Marius şi Arhire Dorin (soţul lui Arhire Nicoleta)  au primit, de la acelaşi denunţător, suma de 2.000 lei, respectiv 1.000 lei, în legătură efectuarea operaţiei chirurgicale sus menţionate, asupra denunţătorului. 

La data de 15.12.2014, inculpatul Militaru Marius a mai primit încă 1.000 lei de la denunţător, ca rest al sumei de bani iniţial pretinse pentru efectuarea intervenţiei chirurgicale,  împrejurare în care procurorii au procedat la constatarea infracţiunii flagrante.

Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

În cursul zilei de 16 decembrie 2014, inculpaţii MILITARU MARIUS, ARHIRE DORIN şi ARHIRE NICOLETA urmează a fi prezentaţi cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, la Tribunalul Constanţa.

Revenim cu amănunte. 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite