Preotul sinucigaş din Arhiepiscopia Tomisului, înhumat fără straiele bisericeşti. Sicriul a fost dus de la capela mortuară direct la cimitir

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preotul Lucian Ganea (dreapta, cu ochelari) la resfinţirea bisericii din Independenţa, în 2014 Sursa Trinitas
Preotul Lucian Ganea (dreapta, cu ochelari) la resfinţirea bisericii din Independenţa, în 2014 Sursa Trinitas

Un preot din Arhiepiscopia Tomisului a comis un gest de neînchipuit pentru un credincios, mai ales pentru un slujitor al Bisericii. Părintele Lucian Ganea, în vârstă de 59 ani, a hotărât să-şi pună capăt zilelor şi a făcut-o într-un mod greu de imaginat: s-a înjunghiat în inimă.

Preotul Lucian Ganea era originar din Techirghiol, unde şi locuia. Soţia lui lucrează la mănăstirea Sfânta Maria şi aveau împreună trei copii mari: două fete şi un băiat.

Ganea absolvise Seminarul Teologic din Buzău în 1977, apoi fusese admis la Institutul Teologic din Bucureşti. În anul al doilea de facultate a primit parohie în comuna Independenţa din judeţul Constanţa.

Din 1979, părintele Lucian Ganea a slujit oamenilor din localitatea dobrogeană aflată în apropierea graniţei cu Bulgaria. Şi acolo şi-ar fi dorit să fie înmormântat, după cum a mărturisit localnicilor. „Noi acolo, în curtea bisericii, am fi vrut să-l îngropăm, dar nu s-a putut vorbi cu soţia lui, care era devastată de durere“, au spus enoriaşii din Independenţa.

În mai 2014, în parohia Independenţa a fost sărbătoare mare. Biserica preotului Ganea, purtând hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“, fiind construită în 1908, a fost restaurată şi resfinţită cu acest prilej.

Arhiepiscopul Tomisului a participat atunci la slujbă şi l-a uns pe parohul Lucian Ganea drept iconom stavrofor - cel mai înalt rang bisericesc pentru preoţii de mir. Distincţia este acordată celor mai merituoşi preoţi, care capătă astfel dreptul de a purta crucea pectorală.

Dar în februarie 2016, părintele Lucian Ganea s-a retras de la parohie invocând probleme de sănătate. De comun acord cu Arhiepiscopia Tomisului, preotul a lăsat locul altui paroh, dar a primit dreptul de a sluji la o biserică dintr-un sat învecinat Techirghiolului: Potârnichea, din comuna Topraisar. Preotul de acolo lipsea pe timp mai îndelungat, aşa că părintele Ganea părea înlocuitorul potrivit.

Numai că vineri, 18 noiembrie, în jurul orei 18, preoteasa l-a găsit pe părintele Lucian Ganea mort. Preotul era în cadă, înjunghiat în inimă. În limbaj poliţienesc, victima avea o rană produsă prin „înţepare la nivelul hemitoracelui stâng“.

Şocul a fost enorm, iar necropsia a stabilit că preotul îşi luase singur zilele. Gestul extrem este considerat de neînchipuit pentru un credincios, darămite pentru un om al Bisericii. Religia ortodoxă socoteşte sinuciderea un păcat atât de mare, încât a rânduit o slujbă specială pentru cei care se omoară şi care nu sunt primiţi, la înmormântare, în biserică.

Fapta părintelui Ganea i-a bulversat pe toţi cunoscuţii. Când oamenii adunaţi la Techirghiol să-l conducă pe ultimul drum au văzut că duhovnicul lor nu este înmormântat în straie preoţeşti şi nici nu este dus la biserică, pe ultimul drum, şi-au dat seama că zvonurile sunt adevărate: preotul comisese păcatul sinuciderii, de neiertat în Biserica Ortodoxă.

Biserica din Independenţa unde a fost paroh părintele Lucian Ganea Sursa foto arhiepiscopiatomisului.ro

Biserica din Independenţa Constanţa Sursa foto arhiepiscopiatomisului.ro

Arhiepiscopia Tomisului a confirmat că preotul Lucian Ganea a fost înhumat duminică, 20 noiembrie, fără ceremonia cuvenită clericilor, ci după rânduiala sinucigaşilor. Aceştia nu au parte de slujbă de înmormântare ca orice creştin, deoarece ei nu-şi mai pot cere iertare de la Dumnezeu pentru gestul lor. „Păcatul lor nu poate fi expiat, sinucigaşii refuză mâna iertătoare întinsă de Dumnezeu“, arată teologii.

„Nici noi nu ne explicăm ce s-a întâmplat. Preotul Lucian Ganea era un slujitor vrednic al Bisericii, care avea cel mai înalt rang pentru un preot de mir. Regretăm profund acest gest. Nu ne-am aşteptat la aşa ceva, nu ne-am fi dorit să se întâmple“, a declarat părintele Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului.

Pe aceeaşi temă:

Un preot din Arhiepiscopia Tomisului s-a sinucis. Gestul extrem este considerat un păcat de neiertat pentru un credincios

De ce nu au parte sinucigaşii de o slujbă de înmormântare? Cum se explică viziunea bisericii asupra gestului de a-ţi lua viaţa

Cum vedea Nicolae Steinhardt păcatele capitale. „Invidia este act de sinucidere emoţională, sinonim cu a bea otravă aşteptând să moară altul în locul tău“


 


 


 


 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite