Preotul Radu Preda către ierarhii BOR: „Explicaţi raportul dintre igienă şi minune. Dacă nu puteţi, căraţi-vă la mănăstirile de metanie!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Decizia Bisericii Ortodoxe Române de a „amâna” împărtăşirea credincioşilor o perioadă stârneşte reacţii chiar în rândul teologilor ortodocşi.

BOR a decis să amâne pentru o perioadă împărtăşirea credincioşilor în cadrul Sfintei Liturghii, decizie luată în urma recomandărilor Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP) care solicita împărtăşirea cu linguriţe şi pahare de unică folosinţă

În perioada cât Cuminecarea este amânată, bisericile ortodoxe vor discuta în ceea ce priveşte o decizie unitară.

Preotul şi teologul Radu Preda a postat pe contul său de Facebook un mesaj prin care arată starea de spirit a preoţilor, nemulţumiţi de decizia Patriarhiei Române. Deasemenea, părintele solicită ierarhilor BOR să iasă public şi să explice credincioşilor de ce nu se pot împărtăşi.

„De câteva zile, preoţimea fierbe. Amânarea, respectiv interzicerea Sfintei Împărtăşanii, sminteşte, revoltă şi dezgustă. Ce avem din partea ierarhiei? Un comunicat-două, o ieşire în faţa camerelor de luat vederi. Nimic altceva. În schimb, este trimisă în "teritoriu", virtual, acea categorie infam-nesuferită a protopopilor, adică prelungirile biologice ale episcopilor copleşiţi de atâta responsabilitate, încât de două luni de zile nu ai mai auzit de ei.

Un astfel de protopop, de pildă, avertiza că va denunţa la poliţie, în Germania, pe acei parohi care nu menţin distanţa socială. Un altul, tot de pe aici, vrea să îi convingă în şedinţe tembele, tot digitale, pe confraţi că cercul este pătrat. Îi înţeleg pe majoritatea vlădicilor: au dat de necaz. Nu tu sfinţiri, nu tu decoraţii, nu tu diplome de aleasă, meta şi mega preţuire, nu tu agape. Greu. Sfârşitul lumii, soră!

Ei bine, una din două: ieşiţi, fiecare în eparhia lui, şi explicaţi cum vine treaba că noi invocăm Duhul Sfânt, prefacem, cu putere de Sus, darurile, dar le ţinem doar pentru noi. Explicaţi care este raportul dintre igienă şi minune, dintre linguriţă şi alte forme de părtăşie la cina cea de taină, dintre comuniunea euharistică şi flămânzii Domnului.

Dacă nu vreţi sau nu puteţi, căraţi-vă urgent la mânăstirile de metanie, reluaţi-vă meseriile de bază, electricieni sau ce aţi mai fost, lăsaţi cheia sub ghiveciul de flori din dreapta, că ne organizăm noi.

Da, respectăm rigorile sanitare, dar nu lăsăm Biserica la cheremul unor scleraţi care se urcă, demonic, cu bocancii pe Sfânta Masă. Fiecare preot, la parohie, are abordarea lui pastorală, găseşte soluţii, alină, mângâie şi hrăneşte. Da, hrăneşte, nu pune stavile, nu pune pe fugă, nu dezertează, nu se ascunde, nu amână, nu se eschivează. Curaj! Că nu suntem noi în chestiune, ci Altcineva.”

Pe aceeaşi temă:


Părintele Radu Preda îşi cheamă enoriaşii pe Facebook: „Cine vine duminică la biserică“?

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite