Preoţii au început să „umble cu icoana” înainte de Crăciun. Ce reprezintă obiceiul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preot la uşa unui credincios                                                           FOTO: Facebook Dragoş Radu
Preot la uşa unui credincios                                                           FOTO: Facebook Dragoş Radu

„Umblatul cu icoana” este un obicei creştin ce se păstrează în majoritatea regiunilor din România.  Înainte de sărbătoarea Naşterii Domnului, preoţii bat pe la uşile credincioşilor.

Părintele Dragoş Radu, preot în Medgidia, a postat pe contul său de Facebook câteva explicaţii ale „umblatului cu icoana”, spunând că este o veche tradiţie respectată cu sfinţenie. Conform slujitorului Domnului, „preoţii umblă cu icoana în ajun de Crăciun sau chiar cu câteva zile înainte de aceasta mare sărbătoare (în funcţie de mărimea parohiei)”.

Obiceiul ar reprezenta, scrie preotul Dragoş, „un strigăt de bucurie care anunţă Naşterea Domnului”. Concret, preoţii, îmbrăcaţi în reverendă şi cu epitrahilul la gât, merg pe la casele oamenilor cu o icoană care reprezintă naşterea lui Iisus, cântând troparul acestei sărbători. Apoi, credincioşii sărută icoana, iar preotul pleacă „binecuvântând pe fiecare credincios în parte, dar şi pregătirile casei pentru întâmpinarea Crăciunului”, conchide părintele Dragoş Radu.

Obiceiul „umblatului cu icoana” datează din perioada secolului al IV-lea, se arată într-un articol publicat de Ziarul Lumina, al Patriarhiei Române.  La început, preoţii mergeau cu icoana în ajunul Crăciunului, dar crescând numărul credincioşilor perioada în care se merge s-a extins şi în celelalte zile premergătoare sărbătorii.

„Pe lângă obiceiul vechi şi tradiţional, plin de semnificaţii creştine, umblatul cu icoana este şi o vizită pastorală pe care preotul o realizează în parohia sa. Prin această vizită pastorală preotul are un bun prilej de a intra în legătură nemijlocită cu familiile enoriaşilor, de a le afla bucuriile şi încercările prin care trec”, scrie Ziarul Lumina.

Pe aceeaşi temă:

Când s-ar fi născut de fapt Iisus Hristos. De ce sărbătorim Crăciunul pe 25 decembrie

Îndemn de Sărbători de la Biserică: „Oricine poate fi Moş Crăciun! Fii Părintele unei familii sărace!“

Cum se prepară delicioasa varză cu carne de peşte, o mâncare întâlnită în bucătăriile mănăstirilor




 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite