Premierul Victor Ponta se alătură pelerinilor de la Peştera Sfântului Andrei. ÎPS Teodosie: „Sunteţi primul premier care vine aici“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta, aşteptat printre credincioşi FOTO Arhivă Adevărul
Victor Ponta, aşteptat printre credincioşi FOTO Arhivă Adevărul

Premierul Victor Ponta, participă sâmbătă, 30 noiembrie, la marele praznic ortodox al Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul românilor. El va fi prezent la slujba religioasă care se va ţine la Mânăstirea Peştera Sfântului Andrei din Constanţa, locul în care apostolul a trăit şi a propăvăduit creştinismul. În această zi, Victor Ponta serbează şi onomastica fiului său Andrei.

UPDATE ora 12.50 Victor Ponta şi suita sa oficială au coborât de la tribuna amenajată lângă scena în aer liber pe care s-a ţinut slujba religioasă. Însoţit de ceilalţi demnitari, premierul s-a aşezat la coada formată de credincioşi pentru a intra în Peştera Sfântului Andrei şi a se reculege.

UPDATE ORA 12.30 Arhiepiscopul Tomisului rosteşte un cuvânt de mulţumire celor care iau parte la slujba Sfântului Andrei. „Sunteţi primul premier care vine aici“, a remarcat ÎPS Teodosie. Prelatul l-a felicitat pe Victor Ponta pentru onomastica fiului său, care poartă numele Andrei.

Arhiepiscopul Teodosie a vorbit despre necesitatea de a se restabili adevărul istoric prin reînfiinţarea Mitropoliei Tomisului, a cărei piatră de temelie a fost pusă de însuşi apostolul Andrei.

UPDATE ORA 11.40 Premierul Victor Ponta a ajuns la Peştera Sfântului Andrei. El a sosit cu o oră mai târziu decât era aşteptat. Împreună cu el se află vicepremierul Gabriel Oprea şi Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa.

Începând cu ora 9.00, la Mănăstirea Peştera Sf. Apostol Andrei, de lângă localitatea Ion Corvin, se ţine o slujbă fastuoasă. Peştera în care a vieţuit întâiul apostol al lui Hristos este renumit loc de pelerinaj pentru credincioşii ortodocşi.

Sfânta Liturghie dedicată praznicului Sfântului Andrei este oficiată de un sobor de ierarhi din ţară şi din Bulgaria, în frunte cu arhiepiscopul Tomisului ÎPS Teodosie. Premierul era anunţat să sosească la ora 10.45.

Vizita lui Ponta a fost legată şi de anunţata inaugurare a pârtiei de schi particulare de la Brebeni, care aparţine senatorului PSD Nicolae Moga, dar în lipsa zăpezii aceasta va fi amânată pentru o vreme propice.

Pelerini la Peştera Sfântului Andrei

Sfântul Andrei, apostolul românilor

Sfântul Apostol Andrei s-a născut în Betsaida, localitate aflată pe malul lacului Ghenizaret din Galileea, şi este fratele Sfântului Apostol Petru. Se numără printre cei 12 apostoli, fiind primul care l-a urmat pe Hristos, după ce Sfântul Ioan Botezătorul a mărturisit dumnezeirea lui Iisus Hristos.

Petru şi Andrei au renunţat la îndeletnicirea de pescari, i-au urmat lui Hristos şi, după Învierea Domnului, au devenit „pescari de oameni“. Sfântul Apostol Andrei a propovăduit Evanghelia în ţinuturile Bitiniei, Traciei, Macedoniei şi Sciţiei Minor, adică Dobrogea de astăzi, în cetăţile Tomis, Callatis şi Histria. De aceea este cunoscut drept „apostolul românilor“.

image

La aproximativ 80 de kilometri de Constanţa, în apropierea localităţii Ion Corvin, se află peştera în care s-a adăpostit Sfântul Apostol Andrei. Aici, la Betleemul neamului românesc, vin în fiecare an mii de credincioşi spre a-l cinsti pe Sfântul Apostol Andrei. Conform istoricilor bisericeşti, Sfântul Apostol Andrei a fost martirizat în cetatea Patras din Grecia de astăzi, prin răstignire cu capul în jos pe o cruce în formă de X, numită „crucea Sfântului Andrei“.

image

În anii 1930, cunoscutul teolog Ioan Dinu a amenajat Peştera unde a trăit Sf. Andrei. PS Chesarie Păunescu, episcopul Constantei, a sfinţit acest aşezământ în data de 23 iulie 1944. În perioada comunistă, acesta a fost desfiinţat, dar reactivat în anul 1990. Tot atunci a devenit schit, iar trei ani mai târziu a devenit mănăstire de călugări. În acest timp a fost construit al doilea corp de chilii pentru călugări şi gospodării anexe.

image

La 1 octombrie 1995, ÎPS Lucian, arhiepiscopul Tomisului, a sfinţit paraclisul cu hramul Acoperământul Maicii Domnului. Construcţia bisericii mari, începută în anul 1998, a fost terminată în 2002. La această mănăstire se află moaştele Sfântului Apostol Andrei, dăruite în anul 2003 de către Mitropolia Kefaloniei din Grecia.

image

Vă mai recomandăm

Premierul Victor Ponta, pelerin la Peştera Sfântului Andrei

FOTO VIDEO Înapoi spre rădăcinile neamului românesc, la pas pe tărâmul apostolului Andrei

Locurile unde curge Izvorul Tămăduirii. Praznicul miracolelor este serbat în Vinerea Luminată

Pelerini şi ierarhi din patru ţări ortodoxe, la marele praznic românesc de Sfântul Andrei

Scrisoare către Ponta. Oamenii de afaceri critică tactica prin care a fost adoptată OUG pentru completarea Codului Fiscal: în doar o zi

Victor Ponta: Nu se mai închide Podul Agigea. Ce le-a spus premierul militarilor de pe Fregata „Regina Maria“

FOTO Momente vesele şi triste la reuniunea USL. Ponta: „Cum să-ţi spun, Suleyman sau Nabucodonosor?“ Mazăre: „La anul o să fiu Ştefan cel Mare“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite