Premieră pe litoral! Dacii şi romanii, înviaţi la Festivalul Antic Tomis, 17-19 august, în Piaţa Ovidiu din Constanţa

Premieră pe litoral! Dacii şi romanii, înviaţi la Festivalul Antic Tomis, 17-19 august, în Piaţa Ovidiu din Constanţa

Festivalul Antic Tomis, 17-19 august, Constanţa

Potenţialul istoric al Constanţei va fi în sfârşit mediatizat cu o acţiune spectaculoasă menită să atragă publicul. Imediat după Ziua Marinei, începe Festivalul Antic Tomis, în care vor fi înviaţi dacii şi romanii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Evenimentul se va derula in perioada 17-18-19 august, la Edificiul Roman cu Mozaic, în parcul din faţa boltelor.

Festivalul va demara vineri, 17 august, la ora 17.00, cu o ceremonie de deschidere, ce va fi urmată de o paradă militară a unei legiuni romane complet echipată de luptă, în Centrul vechi al oraşului Constanţa, urmând a-şi stabili tabăra în Parcul cu Pini, lângă Edificiul Roman cu Mozaic din Piaţa Ovidiu.

Urmează prezentarea echipamentului dac şi  a celui roman şi marea confruntare între daci şi romani, odată cu prezentarea tacticilor de luptă şi lupta în sine. Ziua se încheie cu o cină romană.

În ziua a 2-a, sâmbătă, 18 august, vizitatorii vor avea ocazia de a interacţiona cu dacii şi romanii încă de dimineaţă, la atelierele de ceramică, împletituri, ţesătorie de mici dimensiuni şi fierărie.

Vor urma jocurile romane autentice de perspicacitate, prezentările de echipament, antrenamentele militare şi concursurile de tir cu arcul şi aruncarea suliţei. La ora 18.00 va avea loc o masă rotundă, cu tema "Cetăţile pontice, o prioritate naţională".

Pe toată durata festivalului, într-una din boltele Edificiului Roman cu Mozaic vor rula proiecţii de film – Reconstituire 3D a cetăţilor Tomis, Histria şi Adamclisi, filmul documentar “Pe urmele Argonauţilor” – prezentarea traseului turistic Constanţa-Histria-Cheile Dobrogei.

Ziua a 3-a, duminică, 19 august, va începe la ora 10.00, cu parada cuceritorilor romani, ce se va derula prin oraşul Constanţa, urmând apoi ceremonia de încheiere a Festivalului Antic Tomis.


Asociaţii din Cluj şi Bulgaria, consultanţi de specialitate pe teme de reconstituire istorică
Sala Pictată a Muzeului Naţional de Istorie şi Arheologie Constanţa a găzduit miercuri, 8 august, conferinţa de presă despre prima ediţie a festivalului. Manifestarea este organizată de Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Litoral-Delta Dunării alături de Consiliul Judeţean Constanţa, Primăria Municipiului Constanţa şi Groove Hour, cu participarea asociaţiilor de reconstituire istorică Terra Dacica Aeterna din Cluj-Napoca şi Cohorta I Tracorum din Bulgaria.


Echipa Groove Hour (Anca Stănilă şi Dragoş Paiu), împreună cu dacii şi romanii de la Terra Dacica Aeterna

„După 2.000 de ani, cetatea Tomis va învia. Evenimentul va anima centrul istoric al oraşului Constanţa cu activităţi adresate publicului de toate vârstele şi are loc cu sprijinul asociaţiilor de reconstituire istorică. Prin Festivalul Antic Tomis, organizatorii îşi propun să readucă în memoria colectivă perioada de glorie a cetăţii antice Tomis şi a întregii regiuni Dobrogea, atât de bogată în evenimente şi obiective istorice“, a declarat Dragoş Paiu, reprezentant al iniţiatorului Groove Hour.

Aici va fi teatru antic, la cetatea Histria

„Orice destinaţie turistică se pune în valoare prin evenimente. Cu cât acestea sunt mai vizibile, inedite şi atractive, destinaţia va atrage mai mulţi turişti şi o imagine pozitivă, atât de necesară Litoralului românesc. Litoralul românesc şi în mod special Mamaia au câştigat, în acest an, o  excelentă imagine şi un plus consistent de valoare. Este acum momentul să atragem evenimente şi către Constanţa, ca şi capitala urbană a Litoralului, iar Festivalul Antic Tomis, aflat la prima sa ediţie, va reprezenta un extraordinar moment pentru constănţeni şi mai ales pentru turişti, care vor putea astfel să intre în atmosfera şi istoria vremurilor de naştere a cetăţii Tomis. Sunt absolut convinsă că evenimentul va atrage un interes fantastic şi va reprezenta o nouă pagină în istoria evenimentelor de promovare a Constanţei şi a destinaţiei turistice Litoral Românesc“, a afirmat Corina Martin, preşedintele Asociaţiei Litoral-Delta Dunării.

Petrică Munteanu, şeful Direcţiei Organizare Evenimente din Consiliul Judeţean, a ţinut să precizeze că zona peninsulară a oraşului va intra în reabilitare: „După lămurirea statutului clădirilor de patrimoniu, vom reabilita zona, iar centrul vechi al Constanţei va redeveni un punct atracţie turistică“.
Consiliul Judeţean Constanţa a alocat festivalului un buget de 20.000 de euro. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările