Prefectul Constanţei i-a răspuns lui ÎPS Teodosie: „Nu sunt dovezi că Biserica nu infectează. A se vedea cazul Pimen”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George-Sergiu Niculescu (prefect) şi ÎPS Teodosie
George-Sergiu Niculescu (prefect) şi ÎPS Teodosie

Prefectul judeţului Constanţa îşi începe răspunsul la solicitarea de a deschide bisericile cu un citat din Biblie: „Prin răbdarea voastră, vă veţi câştiga sufletele voastre” (Luca 21, 19).

În urmă cu câteva zile, ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, anunţa că va face o petiţie pentru deschiderea bisericilor. Totodată, le-a cerut şi credincioşilor să facă cereri scrise şi semnate olograf pentru a fi transmise Prefecturii.

Luni, 4 aprilie, George-Sergiu Niculescu, prefectul judeţului Constanţa, a transmis un lung răspuns ierarhului şi sutelor de credincioşi care au expediat cereri pentru ca bisericile să fie deschise.

În răspunsul său, prefectul ăi aminteşte episcopului că în perioada stării de urgenţă nu se pot face modificări ale reglementărilor, îi vorbeşte şi despre lipsa afirmaţiei sale că „Bisericanu infectează”, trimiţându-l la cazul episcopului Pimen al Sucevei.

Răspunsul integral al prefectului judeţului Constanţa:

„În ultimele zile, peste 600 de petiţii au fost trimise pe adresa de e-mail oficială a Instituţiei Prefectului – Judeţul Constanţa. În aceste solicitări venite din partea cetăţenilor, se cere deschiderea lăcaşelor de cult ortodoxe din judeţul Constanţa, pentru enoriaşii care doresc să participe la slujbe. Le mulţumim tuturor celor care au semnat petiţiile, oameni care au dovedit că orice decizie într-un stat democratic poate fi dezbătută, contestată ori susţinută, dacă participă cu argumente.

Demersul a fost iniţiat de Arhiepiscopia Tomisului, prin vocea înaltului prelat ÎPS Teodosie. Prin mai multe canale media şi social media, Arhiepiscopia Tomisului a instruit credincioşii cum să realizeze aceste solicitări şi cum trebuie trimise, motivând că „orice altă formă de petiţie online nu are niciun efect juridic, pentru că petiţiile trebuie adresate cuiva”, aşa cum se menţionează în postarea publică de pe pagina oficială de Facebook a Arhiepiscopiei.

În lumina acestui demers, Instituţia Prefectului – Judeţul Constanţa vine cu următoarele precizări:

•    Reglementările Ordonanţelor Militare în vigoare nu pot fi modificate pe parcursul stării de urgenţă, iar prefectul judeţului Constanţa nu poate dispune exceptarea de la regulile impuse;
•    Înţelegem nevoia credincioşilor de a participa la slujbele religioase oficiate de preoţii constănţeni, dar în aceste vremuri de răstrişte, recomandăm distanţarea socială, în orice context (social, profesional, religios, etc.);
•    Dreptul la religie este garantat prin Constituţie fiecărui cetăţean român, indiferent de confesiune; dacă ar fi să se aprobe măsuri relaxate pentru un cult, nu pot rămâne alte confesiuni cu restricţii. Iar în condiţiile actuale, ridicarea restricţiilor în ceea ce priveşte oficierea slujbelor religioase poate reprezenta un factor de risc însemnat;
•    Nu sunt dovezi care să ateste spusele lui ÎPS Teodosie: „Biserica nu infectează!” (afirmaţie făcută într-o emisiune realizată în direct de Radio Dobrogea, difuzată inclusiv pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei Tomisului). A se vedea cazul lui ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, care, din ultimele informaţii, încă se află internat în stare gravă, din cauza infectării cu virusul SARS-CoV-2;
•    Reamintesc faptul că principalul obiectiv al tuturor restricţiilor care se aplică la nivelul României este să protejeze cetăţenii, care, prin conduita socială obişnuită, îşi sporesc şansele de a contracta virusul SARS-CoV-2.

Respectăm şi înţelegem demersul înaltului ierarh şi al Arhiepiscopiei Constanţa, dar Instituţia Prefectului – Judeţul Constanţa nu poate fi de acord cu relaxarea măsurilor în ceea ce priveşte deschiderea bisericilor creştin-ortodoxe, în vederea participării enoriaşilor la slujbe, atât timp cât încă este instituită starea de urgenţă.

„La fel ca marea majoritate a populaţiei acestui judeţ, şi eu sunt un om credincios, care respectă cuvântul Bibliei. Dar, în această situaţie excepţională, pe primul loc este sănătatea fiecăruia dintre noi. Fără aceasta, nu ne vom putea bucura, în viitor, de căldura şi energia spirituală pozitivă a participării la o slujbă oficiată în biserică. Biblia este plină de pilde care ne îndeamnă să fim răbdători, iar credincioşilor din acest judeţ şi din toată România le transmit că trebuie să fie în continuare răbdători, nu pentru mult timp, sperăm.

Ar trebui să privim această perioadă ca pe una de post. Rolul tentaţiei, în acest caz, este jucat de relaxare. O relaxare care ne poate duce departe de ţelul nostru comun: să scăpăm de epidemia de coronavirus. Îi rog pe toţi credincioşii să nu cadă pradă tentaţiei de a se relaxa, şi de a crede că răul a trecut. Încă trebuie să ne luptăm cu acest rău.

Virusul nu infectează preferenţial, nu ţine cont de confesiune, de vârstă, de mediul din care provenim, cum nici legea nu trebuie aplicată preferenţial, la fel şi toate prevederile din Ordonanţele Militare.

Mă întreb ce ar fi însemnat să se deschidă şcolile. Educaţia, este clar, nu trebuie neglijată, iar în aceste vremuri extrem de dificile, autorităţile au găsit soluţii de moment, prin care educaţia îşi continuă cursul. Din câte ştiu, foarte multe parohii transmit slujbele în mediul online, iar enoriaşii se pot bucura de ele, chiar dacă, într-adevăr, nu o pot face fizic, în biserică.

Înainte de Sfintele Paşti, înaltul ierarh transmitea un mesaj foarte echilibrat prin aceleaşi canale media, pentru care îi mulţumesc şi din care îmi permit să citez: „Eu nu am intenţionat şi nici nu voi dori vreodată să instig la vreo neascultare de autorităţi sau de reglementările care sunt necesare de respectat. Noi trebuie să ne supunem celor care ne sunt conducători. Ne învaţă Sfântul Apostol Pavel direct, spunându-ne supuneţi-vă stăpânirilor, că stăpânirile de la Dumnezeu sunt rânduite.”

Îmi permit să-i recomand, cu toată consideraţia, înaltului prelat ÎPS Teodosie, să facă în continuare demersuri clare prin care să transmită un mesaj de unitate, de răbdare şi de smerenie tuturor credincioşilor. Cu toţii trebuie să înţelegem că ne vom putea reîntoarce în biserici abia după ce restricţiile vor fi relaxate. Iar această relaxare va veni doar prin respectarea Ordonanţelor Militare şi prin păstrarea unei conduite responsabile din partea tuturor cetăţenilor acestei ţări.

Şi eu sunt printre cei mulţi care abia aşteaptă ca viaţa să se întoarcă la normal, iar aici discutăm inclusiv de mersul în biserică, deplasarea liberă şi tot ceea ce presupune o existenţă normală, liniştită. La o astfel de viaţă ne vom întoarce dacă toţi ne facem datoria, în continuare. Autorităţile îşi vor duce, mai departe, misiunea de organizare, iar medicii şi asistentele, eroii din prima linie a luptei împotriva COVID-19, sunt sigur că vor găsi resursele necesare să fie, în continuare, la înălţime. Cu toţii trebuie să-i sprijinim pe cei din sistemul sanitar, cei care fac minuni în fiecare zi. Grăitoare este ponderea de vindecări din Constanţa, de aproximativ 75%.

Aşadar, cel mai important este să rămânem sănătoşi, optimişti şi răbdători. Din ultimele date oficiale, de pe data de 15 mai vom începe să revenim, pas cu pas, la vieţile noastre. Totul ţine de noi!”, a declarat George-Sergiu Niculescu, prefectul judeţului Constanţa.

Pe aceeaşi temă:

VIDEO ÎPS Teodosie vrea să facă o petiţie pentru deschiderea bisericilor. „Nu înţeleg această restricţie, nu are nicio logică“

Dragoş Pătraru, sancţionat de CNA pentru comentariile despre BOR de la Starea Naţiei: „Îşi permite să împrăştie cu toate fecalele de pe lume nişte idei“



 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite