Predicţii despre sezonul estival pe litoralul românesc. Scenariul optimist: „1 Mai va fi o sărbătoare a ieşirii din criză“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Incertitudine. Acesta este cuvântul de ordine în rândul operatorilor din turismul de pe litoral, cu o lună înainte de minivacanţa de Paşti, urmată de cea de 1 Mai.

Fie că vorbim despre hotelieri sau despre agenţiile de turism, toţi actorii implicaţi privesc cu îngrijorare situaţia mondială creată de pandemia de coronavirus.

Specialiştii în turism cred că minivacanţele de Paşti şi 1 Mai sunt compromise anul acesta pe litoralul românesc. Cu toate acestea, hotelierii continuă pregătirea spaţiilor de cazare, iar agenţiile de turism sunt în permanentă comunicare cu clienţii.

„Noi ne pregătim, dar ne pregătim ca să ne facem de lucru. Viaţa merge înainte. Nu depinde nici de noi, nimeni nu ştie cum va evalua pandemia. Dacă facem o paralelă cu alte state europene este prematur să spunem dacă va trece vârful de criză până atunci. Mi-e greu să cred că cineva va dori să-şi petreacă Paştile pe undeva prin ţară”, spune Dragoş Răducan, vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

Puţin mai optimist este Cristian Bărhălescu, patronul agenţiei de turism Icar Tours. Acesta speră ca vârful pandemiei să treacă până de 1 Mai, iar atunci să fie „o sărbătoare a ieşirii din această criză”. Mai ales că litoralul este preferat în această minivacanţă de tineri, iar cluburile sunt majoritatea în spaţii deschise, pe plajă. „În acest moment vedem că în China totul revine la normal prin luarea măsurilor de securitate şi igienă. După o lună şi jumătate s-a terminat cu COVID -19, de aceea avem speranţe ca undeva, de Paşti, 20-25 aprilie, să fie şi la noi acalmie şi să fie ridicate restricţiile.”


                                              Agigea - FOTO: Gabriel Botezatu

Imagine indisponibilă

1 Mai compromis, prognoze pentru iulie şi august

Corina Martin, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Promovare Turistică, a declarat pentru „Adevărul că „perioada de Paşti este compromisă, posibil să vorbim în aceleaşi condiţii şi despre 1 Mai. Totul depinde de felul în care evoluează situaţia. Putem vorbi de compromiterea perioadei de Paşti şi de 1 Mai”. Specialistul în turism crede că este important ca agenţiile, împreună cu hotelierii, să lucreze oferte speciale şi vacanţe cu tarife convenabile pentru a atrage turiştii în vacanţe imediat ce se va putea.

Cum va fi vara 2020 pe litoralul românesc? O întrebare la care oamenii care au investit în turism nu se hazardează să răspundă. „Este greu de evaluat în acest moment impactul pe care-l va avea pandemia asupra preţurilor. Speranţa vine din zona guvernamentală şi ne dorim ca măsurile luate de Guvern, adică emiterea tichetelor de vacanţă şi susţinerea industriei să genereze trafic. Preţurile sunt influenţate de inflaţie, dar şi de serviciile pe care le oferă acum hotelierii: internet gratuit, aer condiţionat, spaţii de joacă, frigidere etc”, completează Cristian Bărhălescu.

Pentru a recupera o parte din pierderi, dar şi pentru a reda încrederea în turismul românesc, este foarte posibil ca prima parte a verii să vină cu anumite reduceri pe litoral, „care să însemne dezgheţarea vânzărilor. Oamenii sunt speriaţi. Va fi nevoie de oferte speciale de prelungirea ofertelor timpurii pentru ca românii să fie atraşi să călătorească din nou”, spune Corina Martin.

Desigur, turismul estival va fi influenţat şi de reconfigurarea anului şcolar, şi el influenţat de pandemie. Astfel, dacă anumiţi elevi vor avea examene stabilite în iulie sau august, sau dacă anul şcolar se va prelungi în lunile de vară, prezenţa pe litoral va avea de suferit.

„După ce vom trece total de efectele COVID-19, vom asista la un grad mare de ocupare şi de cerere (jumătatea şi finalul verii). Ministerul de resort trebuie să iasă cu un mesaj clar, imediat ce se termină criza: România, destinaţie sigură! Trebuie să atragem turiştii din apropiere, cei cărora le-ar fi uşor să călătorească”, mai spune Corina Martin.



Campania agenţilor de turism: „Amânaţi, nu anulaţi!”

Cristian Bărhălescu arată că 20 % dintre turiştii care îşi plătiseră o minivacanţă pe litoral de 1 Mai au anulat rezervările, restul încă aşteaptă să vadă ce se întâmplă în lume şi, mai ales, în România.

La unison, hotelierii şi agenţiile îi sfătuiesc pe turiştii care au făcut deja rezervări să nu anuleze vacanţele, ci să le amâne sau să le decaleze. Acest lucru este valabil în toată industria turistică, nu doar pentru litoral.

„Mesajul meu pentru turişti este să nu ceară rambursarea banilor pentru că în multe cazuri nu prea au de unde să le dea înapoi banii agenţiile de turism, deoarece au făcut plăţile la hoteluri şi companii aeriene. Să fie înţelegători şi să încerce să amâne împreună cu agenţia de turism. Fiecare caz trebuie tratat în parte, în funcţie de contracte, de evoluţia crizei şi multe altele”, crede Dragoş Răducan.

Amânarea vacanţelor este soluţia optimă pentru a reduce pagubele pe care coronavirusul le produce deja celor cu afaceri în turism.

„Majoritatea oamenilor înţeleg mesajul nostru la decalare sau amânare. Toată lumea a înţeles situaţia, au înţeles că nu trebuie pusă presiune pe operatorii din turism, deoarece şi noi, pentru a rambursa contravaloarea vacanţelor, trebuie să aşteptăm rambursarea de la companiile aeriene sau de la hotelieri. Să reducem pagubele cât mai mult! Impactul ar fi foarte mare. Este o situaţie excepţională”, conchide Corina Martin.  

Litoral de 1 Mai - Vama Veche Sursa Facebook Rock's Sat Vama Veche

Pe aceeaşi temă:

VIDEO Marea mirare a unui vlogger străin despre preţurile din Mamaia: „A costat doar 39 dolari pe noapte“

Cum au fost blocate pentru închiriere plajele profitabile de la Marea Neagră. Licitaţiile depind de decizia guvernului

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite