Povestea bulgăroaicei supranumite „spaima românilor“ la table: „Oamenii nu iau în serios femeile în jocul de table“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Maya Peycheva
FOTO: Maya Peycheva

A renunţat la o carieră promiţătoare în volei şi s-a dedicat jocului de table. În scurt timp, ea a ajuns de două ori vicecampioană europeană şi a câştigat locul întâi la multe competiţii naţionale şi internaţionale.

Maya Peycheva (46 de ani), din Bulgaria,  spune că unul dintre atuurile sale este că-i ia prin surprindere pe adversari: „Oamenii nu iau serios femeile în jocul de table”.

Dumitru Nicu, „regele tablelor“ din România, recunoaşte: „unul dintre cei mai de temuţi adversari este o bulgăroaică. Îi bate de-i zvântă pe bărbaţi la un joc considerat tipic masculin. E spaima românilor. Toţi se feresc de ea. Am zis că e victoriile ei sunt o întâmplare, dar e foarte echilibrată, câştigă meci după meci“.

Maya Peycheva (46 de ani) a fost campioană naţională la table a Bulgariei de mai multe ori, stabilind şi un record personal, cu şapte turnee câştigate şi finala la cel de-al optulea, fiecare turneu având 64 de jucători. În România, în noiembrie 2018, la Slănic Moldova, a câştigat turneul de table, un concurs organizat de români, la care au participat 43 de concurenţi. I-a bătut pe toţi. Pentru ea, acest joc este o adevărată artă, de aceea l-a studiat şi a scris despre psihologia tablelor şi a jucătorilor de table.

„La început gândeam încet“

Maya Peycheva şi-a dedicat sportului prima parte a vieţii, atât ca studiu, cât şi ca practică. A absolvit o facultate de profil, dar a făcut parte şi din lotul naţional al Bulgariei la volei. A jucat în echipele „Lokomotiv Sofia“ şi „Academic-Elpida“, cu care a ajuns campioană naţională în anul 1994.

„Contractul meu cu clubul s-a încheiat la sfârşitul lunii mai 1994, iar noul contract îl semnam abia în luna septembrie. Aşadar, mă întrebam ce voi face în timpul verii. Aproape de casa mea era un cafe-bar, unde bărbaţii – pensionarii în special – jucau tradiţionalul joc de table. I-am rugat să mă înveţe“, povesteşte Maya primul ei contact cu jocul de table.

Două luni mai târziu, în cadrul unui Turneu Naţional Feminin, organizat de o revistă dedicată femeilor,  Maya iese câştigătoare dintr-un număr de 108 jucătoare înscrise. Cu toate acestea, sportiva spune că în acel moment gândea prea lent pentru a face performanţă la table. Dar după această competiţie, începe să participe la turnee locale organizate la Sofia. Treptat, interesul ei faţă de volei, sport în care dobândise şi o licenţă de antrenor, scade, iar cel pentru jocul de table creşte. „Aşa că am început să lucrez pe un salariu mic. De fapt, lucram doar pentru a putea participa la turneele de table. Timp de trei ani nu am câştigat nicio competiţie din cauză că gândeam încet. În cele din urmă, am câştigat un mare turneu în 1999“, povesteşte ea.



Vicecampioană europeană

Maya Peycheva realizează că doar participând la multe turnee de table, jucând cu adversari redutabili poate face performanţă şi în acest domeniu. Aşa se explică de ce, începând cu anul 2000, este prezentă la competiţiile organizate în Bulgaria. „În anul 2002 am participat la Campionatul European din Nova Goritsa, Slovenia. Pentru prima şi ultima oară am jucat în categoria intermediari şi am ocupat locul al doilea, la categoria «Last Chance». Acolo l-am întâlnit pe Neculai Drăgănuţă – în prezent, preşedintele Asociaţiei Române de Table, care a câştigat în categoria «Începători»“, îşi aminteşte Maya.

De atunci este nelipsită la competiţiile naţionale şi internaţionale. Aminteşte cu drag de anul 2013, când a cucerit două locuri întâi, la Turneul Sunny Beach, Bulgaria (32 de jucători) şi la turneul Ciprului de Nord, Nicosia.

„În primele unul-două meciuri încep să joc normal şi folosesc aceste jocuri pentru a-i vedea abilităţile adversarului şi nivelul acestuia. În timpul acestor partide văd în ce parte a jocului face majoritatea greşelilor. În al treilea joc deja încep să-i folosesc cele mai slabe părţi, ceea ce mă ajută foarte mult“, descrie Maya Peycheva tactica ei de a aborda jocul de table.

De unde i se trage porecla

Despre jucătorii români are numai cuvinte de laudă. Spune că aceştia au început să performeze foarte repede în jocul de table. „Majoritatea jucătorilor români sunt inteligenţi, primitori şi politicoşi. Jocul de table nu este pentru oamenii proşti. De aceea cred că au un viitor mare în acest joc“, mărturiseşte bulgăroaica.

Nu ştia că ai noştri o numesc „spaima românilor“, de aceea râde când aude asta şi încearcă o explicaţie. „Înainte de a merge la turneul de la Covasna de anul acesta, unul dintre prietenii mei români mi-a spus că majoritatea jucătorilor se roagă să nu merg acolo. A fost amuzant pentru mine şi nu i-am luat spusele în serios. Acum, că mi-ai spus asta... Poate mi-au spus aşa pentru că atunci când apar într-un turneu din România, iau mereu un premiu.“

Maya Peycheva



Un joc ce creează dependenţă

Pentru Maya Peycheva jocul de table este unic, are toate componentele oricărui alt joc: tehnică, tactică, strategie, psihologie. În timp ce majoritatea jucătorilor se preocupă doar de tehnică, ea crede că pregătirea psihologică este cea mai importantă pentru a fi un învingător. „Backgammonul – cum li se spune tablelor în engleză – este un joc ce creează dependenţă. Odată ce simţi acest lucru, odată ce participi la un turneu, devii «bolnav» şi doreşti să îl joci şi să îţi îmbunătăţeşti abilităţile din ce în ce mai mult“, spune bulgăroaica.

Însă lucrurile nu sunt atât de simple pe cât par, deoarece vorbim despre un joc practicat în special de bărbaţi. Iar într-o astfel de lume, Maya a reuşit să se impună. „Este foarte dificil, deoarece oamenii nu iau serios femeile în jocul de table. Chiar dacă îi baţi tot timpul, este foarte greu pentru ei să spună: «Este mai bună». Trebuie să câştigi ani la rând pentru a fi recunoscută ca un bun jucător.“

De asemenea, în table, în cele mai multe situaţii, trebuie să gândeşti logic şi matematic, ceea ce este mai uşor pentru bărbaţi, explică fosta voleibalistă care concluzionează că, dacă femeile îşi folosesc laturile puternice şi muncesc din greu, pot avea succes cu mult mai uşor decât bărbaţii la table.

Deoarece a studiat acest joc din toate punctele de vedere, a renunţat şi la superstiţiile pe care le avea la început. Şi-a dat seama că acestea, în loc să o ajute, îi fac deservicii. „De exemplu, dacă credeţi că jocul cu piesele albe vă va aduce o victorie, dar într-un meci trebuie să jucaţi cu cele roşii sau negre, mintea dumneavoastră se va concentra numai pe acest lucru şi va încerca să vă facă gândurile adevărate, aşa că veţi pierde.“

O carte despre psihologia jocului

În anul 2006, Maya Peycheva a publicat un volum dedicat jocului pentru care a renunţat la o carieră promiţătoare în volei. „Despre jocul de table şi secretele câştigătorului“ este o carte plină de exerciţii care contribuie la îmbunătăţirea unora dintre calităţile de care au nevoie jucătorii de table: intuiţie, concentrare, motivaţie, răbdare. „Am scris despre aclimatizare şi adaptare, despre cum să ne îmbunătăţim mai repede tehnica, despre tactica adoptată înaintea şi în timpul jocului, despre momentul oportun pentru a lua o pauză în timpul meciului – şi asta este o mişcare tactică. Există, de asemenea, un capitol în care învăţăm să ne controlam emoţiile înainte, în timpul şi după un meci, să ne controlăm energia – unele zile ale turneelor sunt lungi, iar controlul zarurilor necesită şi o energie puternică“, spune Maya.

Maya Peycheva

Pe aceeaşi temă:

FOTO Românul cotat printre cei mai buni îmblânzitori de cai din lume: „Pentru mine calul este prieten, coleg, asociat“

Fost director din primărie transformat în „îmblânzitor“ de fier: „Nebunia mea a fost să lucrez tradiţional, fără utilaje, doar cu forjă şi nicovală”





 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite