Poveste de dragoste comunistă: idila dintre „prinţesa roşie“, fata lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, şi amantul ei, un medic chirurg care a murit în închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicul Gheorghe Plăcinţeanu a plătit cu viaţa pentru dragostea pe care a avut-o pentru Lica, fiica cea mare a lui Gheorghe Gheorghiu-Dej. Anchetat la ordinul liderului comunist, tânărului i s-au fabricat două dosare şi a fost trimis după gratii în cel mai de temut penitenciar, Râmnicu Sărat, acolo unde şi-a găsit sfârşitul.

La mijlocul secolului trecut, Gheorghe Plăcinţeanu începuse să se afirme în lumea medicală. Fiu de profesor universitar, tânărul a devenit chirurg ortoped de renume, lucrând în mai multe spitale din Braşov şi Bucureşti.

Viaţa avea să i se schimbe pentru totdeauna în anul 1958, atunci când a cunoscut-o pe Vasilica Gheorghiu, fiica răsfăţată a liderului comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej. Tânărul stătea singur la o masă la braseria Continental din Bucureşti. La un moment dat, pe uşă au intrat sora Licăi, Constanţa, şi soţul ei, cântăreţul Cezar Grigoriu, vestitul component al trioului Grigoriu, cei care au compus piesa „Macarale“. Tânărul medic i-a invitat la masa lui. Între ei s-a legat o prietenie, au început să se viziteze reciproc şi aşa Plăcinţeanu a ajuns să o cunoască pe Lica, femeia care avea să fie blestemul vieţii lui. 

Fata liderului comunist era căsătorită cu juristul Marcel Popescu şi avea trei copii, însă acest lucru nu a împiedicat-o să se arunce în braţele frumosului bărbat de care se îndrăgostise la rândul ei. La acea vreme, tânăra jucase în mai multe filme. Nu era prea talentată, însă acest lucru nu conta pentru tatăl său, care a ridicat studiourile de la Buftea, locul unde odrasla putea să devină vedetă.

Spionii comunişti, pe urma medicului 

Povestea de dragoste nu a ţinut mai mult de-un an, întrucât pe fir a intrat Gheorghe Gheorghiu-Dej, care s-a opus căsătoriei celor doi, pe motiv că tatăl lui Gheorghe Plăcinţeanu, medic la rândul său, se facea vinovat de moartea mamei lui Dej, întrucât nu ar fi internat-o în spitalul din Bârlad, deşi era bolnavă. Se pare că femeia nu a fost internată pentru că avea bani suficienţi, iar în opinia lui Dej vinovat de moatea mamei sale era directorul spitalului.

Cum însă Lica nu voia să renunţe în ruptul capului la omul iubit, camarila comunistă i-a interzis tânărului medic să se apropie de casa ei. Pe de altă parte, s-a zvonit că medicul şi familia sa sunt legionari.

Dej nu avea să se oprească aici şi, cum avea la mână serviciile secrete, a pus spioni pe urma medicului. Colonelul în rezervă Holingher Izidor, la acea dată şef al Direcţiei de contraspionaj, a notat într-un raport din 1968: „Am luat materialul şi l-am prezentat lui Drăghici Alexandru, (n.r. - ministru de Interne). A doua zi m-a chemat şi mi-a spus că a arătat nota lui Gheorghiu Dej, că se cunoaşte că Plăcinţeanu Gheorghe are relaţii cu Lica Gheorghiu, că vrea să se infiltreze în familia lui Gheorghiu Dej şi că trebuie împiedicat acest lucru. Mi-a dat ordin să urmăresc pe Plăcinţeanu Gheorghe şi să strângem toate datele despre el şi familia lui“. În acest timp, doi ofiţeri au fost trimişi la Iaşi pentru a strânge date compromiţătoare despre familia Plăcinţeanu.

image

Complice la contrabandă cu ciorapi

Cum măsurile întreprinse de organele de securitate pentru verificarea lui Plăcinţeanu şi a familiei sale nu au reuşit să scoată la iveală fapte infracţionale, s-a fabricat un dosar în care medicul devenea complice la o contrabandă cu ciorapi. Era suficient pentru acea vremea. Gheorghe Plăcinţeanu a fost reţinut pe 1 august 1959, la ordinul lui Alexandru Drăghici, într-un moment când tânărul nu se afla în compania iubitei sale, Lica.

Medicul a primit o condamnare de cinci ani de închisoare corecţională, însă cum acest lucru nu îi asigura înlăturarea definitivă din viaţa Licăi, Alexandru Drăghici, la ordinele liderului comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej, a cerul anchetarea în continuare a condamnatului şi a familiei sale.

În timp ce era închis, lui Plăcinţeanu i s-a înscenat un proces cu nuanţă politică, de care s-a ocupat însuşi generalul locotenent Vasile Negrea. Lt. col. Marin Anghel povesteşte în declaraţia sa, depusă la dosar, că a fost chemat de Negrea, care i-a spus că Lica ţine foarte mult la acest om, fapt care impune că trebuie anchetat cât mai repede „pentru a-l trimite la locul cuvenit“.

Cum nu s-a găsit nimic compromiţător, s-a apelat la trecutul unchiului său, Ion, care înainte de 1944 publicase unele articole în presă cu caracter filogerman şi deţinuse funcţia de decan al Facultăţii de Ştiinţă din Iaşi, iar ulterior îşi manifestase unele nemulţumiri de ordin economic şi politic legate de ţara noastră. Astfel, cei doi Plăcinţeanu au fost judecaţi pentru uneltire contra ordinii sociale. Deşi pedeapsa era cuprinsă între 5 şi 10 ani, celor doi li s-a aplicat pedeapsa maximă.

Dat pe mâna lui Vişinescu

Gheorghe Plăcinţeanu a fost dus la Penitenciarul Râmnicu Sărat, acolo unde erau încarceraţi cei mai periculoşi duşmani ai regimului, grăbindu-i-se sfârşitul, de vreme ce avea ulcer duodenal şi TBC pulmonar. Fusese ţinut în frig şi fără mâncare.

image

Într-o relatare a torţionarului Alexandru Vişinescu, la acea vreme comandant al penitenciarului, se arată că tânărul medic şi-a manifestat revolta faţă de încarcerare, considerându-se o victimă, afirmând tot timpul că este nevinovat. Nu a avut voie să fie vizitat de familie, i-au fost interzise pachetele şi îngrijirile medicale. Gheorghe Plăcinţeanu a murit pe 1 mai 1961, la vârsta de 36 de ani. Profesorul Ion Plăcinţeanu a decedat, la rândul său, în Penitenciarul Gherla, în anul 1960.

Lica s-a căsătorit ulterior cu Gheorghe Rădoi, directorul fabricii „Steagul Roşu“ din Braşov, şi ulterior a fost numit viceprim-ministru. Nici cu el nu a rămas mult timp. Marea sa iubire a fost Gheorghe Plăcinţeanu şi se spune că a păstrat fotografia bărbatului iubit aproape de inima ei până când a murit, în anul 1987. Cele două filme în care a jucat Lica şi care au reţinut atenţia au fost „Lupeni 29“ şi „Tudor“.

Anchetă privind abuzurile

Dosarul anchetării lui Gheorghe Plăcinţeanu face parte din Ancheta PCR privind abuzurile Securităţii. În anul 1968, Nicolae Ceauşescu a iniţiat o acţiune de demascare a crimelor comise pe timpul lui Gheorghiu-Dej, după modelul lui Hruşciov, care a anchetat crimele produse pe vremea lui Stalin. Printre cazurile răsunătoare se numără şi cel al medicului chirurg Gheorghe Plăcinţeanu, care a sfârşit în închisoare pentru singura sa vină de a se îndrăgosti de fiica lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, Lica. Dosarul se află în arhiva Consiliului Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii.

Gheorghe Gheorghiu-Dej, lider comunist

Ghorghe Gheorghiu-Dej s-a născut la 8 noiembrie 1901, în Bârlad. În 1930 a intrat în rândurile Partidului Comunist Român. A fost arestat între martie 1933 si august 1944, ca urmare a rolului jucat în organizarea grevei de la Atelierele Griviţa, fiind condamnat în acelaşi an la închisoare, începându-şi ispăşirea pedepsei în închisoarea Doftana, iar ulterior a fost transferat în lagărul de la Târgu Jiu, unde a stat închis în aceeaşi celulă cu Nicolae Ceauşescu. În august 1944, i s-a dat drumul din închisoare. A fost ales Secretar General al Partidului Comunist Român în 1945, dar nu a reuşit să deţină controlul partidului până în 1952, când a epurat partidul de membrii fracţiunii moscovite în frunte cu Ana Pauker. În perioada 21 martie 1961 - 18 martie 1965, a fost preşedinte al Consiliului de Stat al Republicii Populare Române. A murit în 1965, de cancer la ficat.

image

Vă mai recomandăm:


Poveştile românilor care au deturnat avioane ca să evadeze din comunism: şase au ajuns până în Austria

EXCLUSIV Securitatea şi Dosarul „Litoral '77“. Cum au fost spionaţi toţi turiştii români şi străini

Amintiri din lagărul torţionarului Florian Cormoş: „Mi-a spus că trebuie să pierim“

FOTO Haiducii Dobrogei. „Banditul“ Gogu Puiu, care a luptat împotriva regimului comunist

FOTO Mărturii şi documente despre maşina de tortură a Securităţii. Cine erau „Haiducii Dobrogei“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite