Portul Constanţa: Cooperare româno-indoneziană în domeniul portuar şi de afaceri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Costel Stanca (stânga), director general al CN APMC şi omologul din Indonezia    FOTO: AMPC
Costel Stanca (stânga), director general al CN APMC şi omologul din Indonezia    FOTO: AMPC

Cooperarea româno-indoneziană va include autorităţile portuare, operatorii portuari, linii de transport maritim, furnizorii de servicii de transport intern şi organizaţiile conexe.

Marţi, 18 februarie, la sediul Companiei Naţionale „Administraţia Porturilor Maritime” SA Constanţa s-a semnat un Memorandum de Înţelegere cu PT Pelabuhan Indonezia II (Persero), cel mai mare operator portuar de stat din Indonezia. La eveniment a participat  Ambasadorul Republicii Indonezia în România şi Moldova, Excelenţa Sa M. Amhar Azeth şi prefectul judeţului Constanţa, George Niculescu.

Memorandumul „De la est la est: Dezvoltarea parteneriatelor şi deblocarea oportunităţilor“, a fost semnat de Elvyn G. Massasya, CEO, şi Costel Stanca, director general al CN APMC, marcându-se 70 de ani de relaţii diplomatice între România şi Indonezia.

PT Pelabuhan Indonezia II (Persero) este unul dintre cei mai mari operatori portuari de stat din Indonezia. Subordonează 12 porturi publice, 100% deţinute de guvernul indonezian, situate în cele mai importante 10 provincii din punct de vedere al creşterii economice. De asemenea, deţine 17 companii subsidiare împărţite în următoarele categorii principale: manipulare mărfuri, logistică şi servicii portuare, dezvoltare afaceri şi utilităţi.

Portul Tanjung Priok - una dintre filialele PT Pelabuhan Indonezia II, reprezintă cel mai mare port comercial din Indonezia, care a operat 7,6 mil. TEU în anul 2018, clasându-se pe locul 22 în topul mondial al porturilor.

Compania indoneziană şi-a propus să devină un operator portuar de talie mondială, sprijinind astfel obiectivul Indoneziei de confirmare ca actor maritim internaţional.

Memorandumul de Înţelegere prevede principalele linii de cooperare între cele două părţi, axate în special pe schimb de informaţii, tehnologie, IT, securitate cibernetică şi schimb de experienţă, precum şi identificarea de oportunităţi de afaceri.

Aceasta este prima cooperare a Indoneziei în Marea Neagră, Constanţa fiind considerată un hub pentru piaţa Europei de Est şi a Asiei Centrale.

La finalul evenimentului, delegaţia a făcut un tur tehnic al Portului Constanţa, la bordul navei Anghel Saligny.

Pe aceeaşi temă:

Trafic record de mărfuri în porturile maritime româneşti, înregistrat după 31 de ani

Proiect de 20 de milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii între Gara CFR şi staţiunea Mamaia



 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite