Portrete în cărbune şi tatuaje, sub semnătura unei familii de artişti

talentul de a face un portret în 5 minute. Celălalt, Tzucu, are 16 ani şi face tatuaje, la doi metri mai departe. În afară de spaţiul comun pe care îl împart şi pasiunea pentru artă, pe cei

talentul de a face un portret în 5 minute. Celălalt, Tzucu, are 16 ani şi face tatuaje, la doi metri mai departe. În afară de spaţiul comun pe care îl împart şi pasiunea pentru artă, pe cei doi îi mai leagă şi altceva: sunt tată şi fiu, Constantin şi Constantin jr. lucrează de doi ani, unul lângă altul în Neptun. Ei sunt din Botoşani, dar vară de vară stau pe litoral.
În peisajul estival al Neptunului, Constantin Simidreanu e o prezenţă constantă: face portrete în cărbune şi ulei de zece ani de zile şi zice că nu îi e teamă de concurenţă. "Până în 1990, am lucrat la Mamaia, unde mai erau zece inşi care făceau acelaşi lucru, dar care n-aveau calităţile mele, capacitatea de a face un portret în cinci minute şi-n mai puţin de cinci minute", zice "pictorul litoralului" şi te fixează cu ochii umbriţi de sprâncenele groase. Are competitori şi-n Neptun, dar nu-l întrece nimeni. E artist şi nu e modest. N-are de ce. E bun. ştie şi el, ştiu şi turiştii care, an de an, vin să-l salute şi să-l întrebe de sănătate. Cine vrea să ştie cât costă un portret primeşte, invariabil, răspunsul: "Toţi banii dumitale!", urmat de completări haioase: "Toţi banii şi banana din mânuţă", "Toţi banii, dar vă mai las şi de-o pizza", "Toţi banii şi una dintre fete... O prefer pe cea blondă". E vorbăreţ şi ştie să atragă lumea-n mreje. Căci trece multă lume prin Neptun în prag de seară şi portretistul îi cunoaşte pe toţi, după faţă, după ochi: "Vă aştept la mine! Domnule, nu-mi declinaţi oferta!" În apropierea ustensilelor, are o măsuţă de plastic, plină cu jucării. "Sunt pentru copii, eu sunt Moş Crăciunul lor". Pentru cei mici, jucăriile acţionează ca un magnet: îi atrag, îi fac să stea locului cât îi desenează portretistul cu barbă albă.

Din neamul lui Brâncuşi
Constantin Simidreanu are 56 de ani, zice că e "nepot de-a treia spiţă de-al lui Brâncuşi" şi cere pentru portretele în cărbune de la 300.000 la 1.000.000 de lei vechi, în vreme ce preţul unei lucrări în ulei poate ajunge şi la 2 milioane şi jumătate, în funcţie de complexitatea operei, de rafinamentul şi eleganţa liniilor. "Când aud preţul, unii încep să comenteze, când, frumos ar fi să zică "mulţumesc" şi să plece mai departe. Dar eu m-am antrenat jumătate de viaţă ca să ajung la viteza asta", zice Simidreanu, care a învăţat de la profesorii săi de la şcoala de artă să cântărească de zece ori înainte de a trage o linie pe foaia de hârtie. "Dumnezeu a fost darnic cu mine la multe capitole. Oamenii mă privesc cum lucrez, se conving şi se opresc pentru un portret", mai zice artistul, pe care îl puteţi găsi în zona centrală din Neptun, în fiecare an, din mai până-n septembrie, zilnic, de la 6 după-amiaza până aproape de miezul nopţii.

Tatuaje marca Tzucu
"Cu tatuajele e ca şi cu hainele: poţi să caracterizezi omul după ele", spune Tzucu, fiul lui Constantin Simidreanu. Nu îi place să i se spună Constantin jr., căci nu vrea să stea sub umbra tatălui său. Băiatul are 16 ani, e la Liceul de Arte din Botoşani, secţia pictură-desen. Pe litoral vine din copilărie: la început, era ucenicul tatălui şi încerca să-i fure din secrete. De doi ani însă profesează şi el cu acte în regulă. Părintele îl sprijină şi-i mai face rost de clienţi. "Când vin oameni să-şi facă portrete, tata îi întreabă:
Nu vreţi şi un tatuaj?
", povesteşte Tzucu. Băiatul face tatuaje, nu numai după catalog, ci se uită la oameni şi le mai recomandă şi el câte ceva. Tânărul artist zice că băieţii preferă modele pe braţe, în timp ce fetele îşi fac tatuaje pe spate, deasupra taliei şi pe gât. În maximum 15 minute, tatuajul, făcut cu un tuş special pentru piele, este gata, iar opera ţine două-trei zile. Modelele mai simple costă 50.000 lei vechi, iar cele mai complicate încep de la 100.000 lei vechi. şi copiii se pot bucura de un desen pe piele. Tzucu spune că i-a desenat pe Tweety şi pe Batman, aceştia fiind în topul preferinţelor celor mici. Despre cei care au un tatuaj, tânărul spune că îi vede deschişi spre artă, spre frumos.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: