Plângere penală pe numele ÎPS Teodosie pentru împărtăşirea credincioşilor cu aceeaşi linguriţă. Ce spun procurorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plângerea penală a fost făcută de Emil Moise în numele „Asociaţiei pentru Libertatea de Conştiinţă”. Arhiepiscopul era acuzat de zădărnicirea combarerii bolilor.

Arhiepiscopia Tomisului anunţă că în data de 14 mai 2020, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa a dispus clasarea cauzei plângerii penale formulate de către „Asociaţia pentru Libertatea de Conştiinţă”, prin reprezentant legal Emil Moise în luna martie.

Aceasta îl acuza pe IPS Teodosie,  Arhiepiscopul Tomisului, şi alţi doi preoţi de infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor (art. 352, alin. 1 Cod Penal).

„În urma cercetărilor, Parchetul a constatat că în evidenţa Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Constanţa nu au fost identificate cazuri de infectare cu noul coronavirus care să fi fost legate de oficierea slujbelor religioase şi nici nu au existat suspiciuni de infectare în rândul preoţilor din cadrul Arhiepiscopiei Tomisului.

Totodată, Parchetul a mai constatat că infracţiunea prevăzută de Codul Penal nu a fost săvârşită de către reprezentanţii Bisericii, întrucât aceştia nu au încălcat măsuri stabilite expres prin lege”, transmite Arhiepiscopia.

De asemenea, parchetul arată că în astfel de situaţii, analiza juridică prevede necesitatea existenţei unor măsuri de prevenire sau combatere a bolii cu caracter imperativ şi nu caracter de recomandare. Prin urmare, recomandările diverselor instituţii nu pot constitui bază legală pentru încălcarea unui articol din Codul penal.

„Parchetul a mai constatat şi faptul că aspectele religioase şi medicale, invocate în plângerea penală de domnul Emil Moise, nu sunt de natură penală”, mai spun preoţii.

În consecinţă,  Parchetul a dispus „clasarea cauzei privind denunţul formulat  de către Asociaţia „Solidaritatea pentru Libertatea de Conştiinţă”,  prin reprezentant legal Emil Moise, pentru comiterea infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor (art. 352, alin. 1 Cod Penal), întrucât fapta nu este de natură penală.”

Zilele trecute, ÎPS Teodosie a fost din nou în centrul unor polemici după ce au apărut imagini cu episcopul care împărtăşeşte mai mulţi copii folosind aceeaşi linguriţă.

Pe aceeaşi temă:

ÎPS Teodosie sfidează recomandările Institutului de Sănătate Publică. Copii împărtăşiţi cu aceeaşi linguriţă VIDEO

ÎPS Teodosie către presă: „Aţi venit degeaba. Dumnezeu nu se îmbolnăveşte şi nu îmbolnăveşte pe nimeni!“ VIDEO

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite