Plajele din Mamaia s-au extins cu 30 de hectare. „Milioane de metri cubi de nisip nou, pe litoral” FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Extinderea plajei în Mamaia foto: Bogdan Bola
Extinderea plajei în Mamaia foto: Bogdan Bola

La începutul sezonului estival 2021, turiştii vor avea la dispoziţie zeci de hectare de plajă nouă în zona staţiunii Mamaia şi Nordul acesteia. Totul face parte dintr-un amplu proiect în valoare de peste 1 miliard de euro.

În lunile noiembrie şi decembrie s-a lucrat intens la proiectul de reducere a eroziunIi costiere. Vremea deosebit de prietenoasă a permis constructorilor să fie în grafic cu lucrările de lărgire a plajelor din zona de nord a staţiunii Mamaia, prima zonă vizată de proiectul derulat de Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral (ABADL).

În noiembrie 2020 au început lucrările cuprinse în cadrul proiectului „Protecţia şi Reabilitarea părţii Sudice a litoralului Românesc al Mării Negre în zona Mamaia”, parte a proiectului major “Reducerea eroziunii costiere faza II (2014-2020)”, o continuitate a proiectului implementat cu succes la sfârşitul anului 2015, în Faza I.

Proiectul are o valoare de aproximativ 1 miliard de euro, este finanţat prin fonduri europene, prin Programul Operaţional de Infrastructură Mare 2014-2020, iar la finalul acestuia România va câştiga la propriu teren: plajele vor fi extinse cu peste 200 de hectare noi de nisip.

Mamaia câştigă teren

Lucrările la tronsonul Mamaia, începute în noiembrie, implică lucrări de înnisipare a plajelor pe o lungime de 6.950 de metri (cuprinsă între hotel Sulina şi plaja Năvodari - reper Arena Regia) şi extinderea unei construcţii hidrotehnice existente. Profilul plajei emerse înnisipate va fi de cel puţin 100 de metri lăţime, la cota de cel puţin +2 metri, pe o perioada de timp de 50 de ani.

În acest moment, peste 30 de hectare de plajă nouă sunt vizibile în zona de Nord a staţiunii, iar lucrările continuă. „La începutul verii care urmează, vom avea peste 4,3 milioane de metri cubi de nisip nou "aşternute" pe litoralul constănţean. Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral va monitoriza şi va aduce publicului la cunoştinţă constant progresul lucrărilor de înnisipare. Deja, peste doi kilometri  liniari din cei şapte sunt înnisipaţi”, explică directorul ABADL Bogdan Bola.


                                   Porţiune de plajă extinsă foto: Bogdan Bola

Extinderea plajelor din Mamaia foto Bogdan Bola

În Mamaia, lucrările de extindere a plajelor sunt estimate a fi finalizate în luna aprilie 2021, astfel că turiştii vor găsi plaje noi în acest sezon estival.

În următorii trei ani, alte 11 sectoare de plajă vor fi extinse şi vor fi redate turismului. Este vorba despre stăvilarele Edighiol/Periboina, plajele (Mamaia, Tomis-Cazino, Agigea, Eforie- în etapa I) şi plajele (Costineşti, Olimp, Jupiter-Neptun, Balta Mangalia– Venus- Aurora, Mangalia-Saturn, 2 Mai- în etapa II).

Iarbă marină şi copaci pe faleză

Pe lângă lucrările de înnisipare a plajelor, vor fi realizate şi structuri hidrotehnice cu rol de protecţie suplimentară şi de fixare a aluviunilor, precum şi lucrări de consolidare a falezelor. Spre deosebire de Faza I a proiectului, în această etapă, un rol important îl vor avea şi lucrările de stimulare şi refacere a ecosistemului marin.

Astfel, în Mamaia vor fi plantaţi copaci la marginea nisipului, aşa cum existau în urmă cu patru decenii, cu rol de stopare a eroziunii costiere. Asftel, staţiunea va recăpăta farmecul anilor ’70 – ’80.


                                 Staţiunea Mamaia - machetă foto: ABADL

Vegetatie Mamaia FOTO ABADL

Plantarea celor 650 de puieţi, din speciile sălcioară, cătină albă şi cătină roşie, care cresc în soluri nisipoase, va începe în această primăvară, după finalizarea lucrărilor de stopare a eroziunii plajelor, care se execută în prezent.


              Conductele prin care se aduce nisip din largul mării foto: Bogdan Bola

Extinderea plajelor din Mamaia foto Bogdan Bola

De asemenea, specialiştii români intenţionează să implanteze pe o suprafaţă de aproape 800.000 de metri pătraţi iarbă marină (zostera noltii/cystoseira barbata), cu scopul de a asigura protejarea biodiversităţii apei Mării Negre şi a creşterii calităţii acesteia.

Cea mai mare suprafaţă, de peste 500.000 mp de iarbă marina va fi cultivată pe sectorul plajelor Mangalia-Saturn. Ideea este promovată şi la nivel mondial de către un grup de oameni de ştiinţă britanici au lansat un proiect „de urgenţă”, de restaurare a ierburilor marine. Iarba de mare este singura plantă cu flori din lume care poate poleniza sub apă. Pe lângă faptul că oferă un habitat pentru multe specii marine, ea captează şi carbonul de 35 de ori mai repede decât o pădure tropicală.

Vă recomandăm să citiţi şi:

„Ingineriile“ fostului primar din Năvodari, artizanul jafului imobiliar care a dus la babilonia din zona Mamaia Nord

De ce să intabulăm Marea Neagră: „Poate părea o glumă, dar va fi sursă de venit pentru comunitate”

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite