Plajele din Mamaia, Constanţa şi Eforie sunt cel mai aproape de dispariţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

An de an, eroziunea „muşcă“ fără milă din plajele litoralului românesc. Lipsa digurilor de larg, care să stăvilească forza de eroziune a curenţilor marini face ca de la un an la altul să existe tot mai puţin nisip pe care să se afcă plajă.

Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABADL) a început procedura ptr obţinerea de fonduri prin Proiectul „Domeniul major de interventie 2 - Reducerea eroziunii costiere“, finanţat de Uniunea Europeană.

Valoarea totală a asistenţei tehnice este de aproximativ 5 milioane de euro şi cuprinde elaborarea Master Planului, Aplicaţia de finanţare, Evaluarea Strategică de Mediu, elaborarea tuturor documentaţiilor necesare atribuirii contractelor pentru implementarea lucrărilor de combatere a eroziunii costiere.

„S-au făcut mai multe studii, iar concluzia a fost că plajele din Mamaia, cţa şi Eforie sunt cele care sunt erodate într-un ritm accelerat. Proiectul ne permite obţinerea de fonduri pentru începerea lucrărilor de combatere a eroziunii“, a declarat Cătălin Anton, reprezentantul ABADL.

El a mai spus că masterplanul mai are de obţinut câteva aprobări, iar până la sfârşitul anului vor putea începe licitaţiile pentru lucrări. „Sperăm ca anul viitor să înceapă, efectiv, lucrările“, a mai spus Cătălin Anton.

Avertizare

Institutul Naţional de Cercetare a Deltei Dunării lucrează la o hartă specială care va reflecta cât teritoriu a pierdut ţara noastră în ultimii ani. Zonele din Deltă situate în apropiere sau la malul Mării Negre au fost afectate serios de eroziune. „România pierde anual aproximativ 30 de hectare din suprafaţa terestră“, atrage atenţia directorul Sectorului de Gospodărire a Apelor Tulcea, Constantin Lefter.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite