Plaja pentru turişti speciali. Locul din Mamaia unde eşti ajutat dacă ai dizabilităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raul Ştefan, pentru prima oară la mare Foto Isabela Ştefan Iorga
Raul Ştefan, pentru prima oară la mare Foto Isabela Ştefan Iorga

La intrare în staţiunea Mamaia a fost amenajat primul sector dedicat persoanelor cu dizabilităţi, cu acces facil, potecă pentru cărucioare rulante, şezlonguri înălţate şi scaune flotabile.

Din această lună, pe litoral există prima plajă amenajată pentru persoanele cu dizabilităţi. 

La plaja „Pupa“ de la intrarea în staţiunea Mamaia, în zona Pescărie, accesul este facil, direct din stradă, iar pe nisip este aşternută o potecă din lemn, viu colorată, pentru cărucioarele rulante. 

O altă potecă duce spre toaletele ecologice, dintre care una este adaptată persoanelor cu dizabilităţi. Turiştii au la dispoziţie echipament special de plajă: 6 şezlonguri înălţate şi 3 scaune flotabile.

„<Pupa> a fost prima plajă care ne-a primit cu braţele deschise, fără să-şi pună problema că prezenţa unor persoane cu dizabilităţi ar strica imaginea locului. Ne-am dori astfel de plaje pe tot litoralul“, declară Isabela Ştefan-Iorga şi Mihaela Căruţaşu de la Asociaţia „Împreună pentru viitor“ ai cărei voluntari supraveghează zilnic derularea proiectului.

Cu faţa la mare

Pentru Raul Ştefan (24 ani, din Râmnicu-Sărat, Buzău) a fost prima dată când a văzut marea. Are retard psihic şi fizic de la naştere, iar familia i-a făcut bucuria vieţii aducându-l la plajă. „Nu mai vreau să ies din apă, numai aici aş sta“, spune tânărul fericit, plimbat de mamă în scaunul flotabil. Sora şi cumnatul lui au venit din Spania să-şi petreacă vacanţa împreună. „Acolo, plaja este peste tot amenajată şi pentru persoane cu dizabilităţi. Statul are o grijă deosebită de cei cu handicap. Aici, lumea te priveşte ciudat, începând de la funcţionarii statului până la oamenii de pe stradă“, spune familia lui Raul. La plaja „Pupa“ din Mamaia, lumea s-a obişnuit, însă, cu prezenţa lor, iar la nevoie le sare în ajutor.

Cu ambele picioare retezate de o combină agricolă, Elena Panait (41 ani, din Dor Mărunt, Călăraşi) şi-a adus singură copiii la mare. Stă dreaptă pe şezlong, cu un prosop în poală, cu faţa la mare. Soţul a părăsit-o după accident, dar Elena şi copiii se descurcă mai bine fără el. Femeia are proteze, cârje, cărucior şi mai presus de toate, un optimism incurabil: „Viaţa e frumoasă! Înainte nu veneam niciodată la mare, nu ne permiteam. Accidentul m-a forţat să-mi pun mintea la contribuţie, să-mi folosesc resursele. Recent am terminat şcoala de şoferi, vreau să-mi iau o maşină să pot să mă mişc mai uşor“. 

Elena Panait, ajutată de fiul ei să intre în apă Foto Isabela Ştefan Iorga

Elena Panait din Călăraşi la plaja din Mamaia pentru persoane cu dizabilitâţi Foto Isabela Ştefan Iorga

Copiii sunt cei care o ajută. Laurenţiu are 15 ani, iar Cezar - 10 ani. După accident, băiatul cel mare a refuzat multă vreme să privească spre picioarele-lipsă ale mamei. Greutăţile l-au înăsprit, dar Elena se străduieşte să aibă grijă de tot ce le trebuie. 

„Le spun că dacă aveam picioare, aş fi stat tot plecată, departe de ei. Acum recuperez, îmi pare rău şi după anul pe care l-am pierdut, înainte de accident, muncind în Italia. Dacă aş putea să-mi găsesc ceva de lucru de acasă, cu mâinile, ar fi excelent, aş mai câştiga un ban“, spune ea.

O singură dată, după accidentul de acum 8 ani, a reuşit Elena să vină la mare. A făcut o excursie de-o zi cu şcoala băieţilor şi a intrat în apă sprijinindu-se pe fund şi în mâini, dar la ieşire s-a împotmolit în nisip. Toată forţa ei n-a fost de ajuns pentru a ajunge înapoi pe prosop, fără să se târască pe nisip.

Acum lucrurile s-au schimbat radical, graţie unui ONG care a adunat 7.000 euro necesari unor dotări elementare, donaţi de firme din ţară. „E nevoie de atât de puţin ca să faci un om fericit…“, arată ong-iştii.

Ramona Voicu Pupa, administratorul plajei „Pupa“, este recunoscătoare activiştilor pentru că au amenajat la ea sectorul special. „Eu le mulţumesc că m-au ales pe mine să facă plaja aici. Sper ca la anul să facem şi mai multe lucruri bune“, mărturiseşte Ramona. 

Fetele de la Împreună pentru viitor - de la stânga: Anda Dişea, Isabela Ştefan-Iorga, Mihaela Căruţaşu, împreună cu Ramona Voicu Pupa Foto Anda Dişea

image

Parc terapeutic în 2018, la plaja Trei Papuci

În vara 2018, plaja Trei Papuci din Constanţa va avea un parc terapeutic pentru persoane cu dizabilităţi. Primele echipamente au sosit deja, iar Centrul Psihologic Marea Neagră strânge încă suma de 60.000 euro pentru a realiza pe 22.000 metri pătraţi spaţii pentru terapie prin sport si muzică, rampe de acces, scenă pentru evenimente, grădină senzorială de relaxare, punct de hidratare, locuri de joacă, ponton mobil, alee senzorială, atelier de olărit, spaţiu pentru terapie canină etc. 

Pe aceeaşi temă: 

Terapie pentru copiii cu handicap: „Trotuarul 3D“. Cei mici învaţă să păşească pe bambus, scoarţă de copac şi parâme

Terapie revoluţionară inventată de un român, în lupta împotriva autismului. Copiii fac progrese incredibile

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite