Plaja de fiţe din Mamaia unde vei putea sta gratis pe cearşaf VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucrări de lărgire a plajei FOTO Apele Române Dobrogea Litoral
Lucrări de lărgire a plajei FOTO Apele Române Dobrogea Litoral

În acest sezon estival, staţiunea Mamaia se va mări cu 53 de hectare de plajă nouă, pe porţiunea cuprinsă între Hotelul Sulina şi Arena Regia din Năvodari, acolo unde se află şi cluburile de fiţe de pe litoralul românesc.

Sectorul de plajă din nordul staţiunii Mamaia, care se reabilitează în prezent cu fonduri europene, nu va fi concesionat agenţilor economici. Aici, orice turist care va dori va putea să stea pe nisip fără să achite taxa de şezlong, spun reprezentanţii administratorului plajelor, Direcţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral. Pe această zonă, nici nu se vor putea amenaja beach-baruri, operatorul de plajă fiind obligat să se limiteze la partea de plajă concesionată. 

Pe acest sector, îşi desfăşoară activitatea nu mai puţin de 130 de agenţi economici. La sfârşitul anului trecut, aceştia au refuzat să-şi desfiinţeze construcţiile de pe nisip şi au rămas sub nivelul plajelor. Ulterior, după ce au fost notificaţi, şi după mai multe discuţii, au promis că le vor demola, realizând  riscurile la care vor fi supuse construcţiile temporare în timpul lucrărilor de înnisipare.

Plajă lată de 100 de metri

Lucrările de stopare a eroziunii costiere din nordul staţiunii Mamaia, care au început în luna noiembrie a anului trecut, sunt executate de firma Royal Boskalis Westminster. În prezent, se acţionează pe o lungime de şapte kilometri, plaja urmând să fie mai lată cu 100 de metri. La înnisipare s-au folosit aproximativ 4,5 milioane de metri cubi de nisip din mare. Costurile pe acest sector se ridică la 63 milioane de euro. 

Proiectul de stopare a eroziunii costiere, care a debutat în anul 2015, a cuprins mai multe sectoare de plajă din Mamaia şi Constanţa. După finalizarea sectorului de nord, administratorul plajelor va implementa proiectul pentru partea centrală a staţiunii, din zona Cazino, acolo unde se află şi pasarela care este monument istoric. Din păcate, autorităţile nu au găsit încă nicio soluţie pentru salvarea debarcaderului din centrul staţiunii, care se află în administrarea Litoral SA, o societate în insolvenţă.

Copaci ca în urmă cu patru deceni

În cadrul proiectului de lărgire a plajelor litorale, în Mamaia vor fi plantaţi copaci la marginea nisipului, aşa cum existau în urmă cu patru decenii, cu rol de stopare a eroziunii costiere. Plantarea celor 650 de puieţi, din speciile sălcioară, cătină albă şi cătină roşie, care cresc în soluri nisipoase, va începe în primăvară, după finalizarea lucrărilor de stopare a eroziunii plajelor.

Ulterior, procesul de stopare a eroziunii costiere şi de lărgire a plajelor va continua cu sudul litoralului: Eforie Nord, cordonul litoral dintre cele Eforii, Eforie Sud, Agigea, Costineşti, Olimp, Jupiter, Neptun, Venus, Aurora, Mangalia, Saturn şi 2 Mai. Vineri, 5 ianuarie, au fost evaluate ofertele pentru aceste sectoare. Totodată, urmează să fie licitate lucrările de la stăvilarele Periboina şi Edighiol, din nordul Dobrogei. 

Proiectul total, care se ridică la suma de 800 milioane euro, este finanţat de Uniunea Europeană, urmând ca statul român să vină cu propria contribuţie, de 15%. Până la sfârşitul anului 2023, întregul litoral va avea plaje mai generoase. Proiectul este unul prin care se încearcă diminuarea efectelor eroziunii costiere prin lărgirea plajelor şi construcţia lucrărilor hidrotehnice, respectiv a digurilor.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Plajele din Mamaia şi Năvodari au fost monitorizate cu ajutorul unei drone. Care a fost scopul proiectului

Până în 2020 toate plajele vor fi mult mai întinse. Guvernul a aprobat continuarea proiectului de lărgire a suprafeţelor de nisip

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite