Plaja din Eforie se va lărgi cu zeci de hectare. Lucrările sunt în plină desfăşurare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucrări de extindere a plajelor în Eforie foto: Apele Române
Lucrări de extindere a plajelor în Eforie foto: Apele Române

După staţiunile Mamaia şi Constanţa, care îşi aşteaptă turiştii cu sectoare întregi de plaje noi, a venit rândul Eforiei să se bucure de întinderi nesfârşite de nisip. Lucrările, care au început în vară, vor fi finalizate la sfârşitul anului 2023.

Zona Eforie, una din zonele cel mai afectate de eroziunea costieră, şi, implicit, cu cele mai înguste plaje, a intrat în proces de reabilitare costieră. Lucrările la plaja din Eforie Sud au început în vara acestui an, fiind anunţate de ministrul Mediului, Tánczos Barna, termenul final de execuţie fiind 31 decembrie 2023.

„Vrem să avem un litoral modern, pus la punct din punct de vedere turistic şi să protejăm biodiversitatea de aici. Pe lângă cele 50 de hectare de plajă nouă, câştigăm şi peste 2,9 de hectare de biodiversitate marină pentru două specii protejate de scoici. Am plecat de la un sistem dezorganizat, de la un litoral care nu a fost pus la punct aşa cum trebuie. Îmi exprim convingerea că prin executarea lucrărilor de protecţie costieră din Eforie, la fel ca şi în cazul celorlalte loturi, se va asigura dezvoltarea durabilă a zonei, protejarea construcţiilor civile şi prevenirea riscurilor de inundare a cordonului de legătură dintre Eforie Nord şi Eforie Sud”, a spus ministrul Tánczos Barna în luna iunie.

Şapte diguri pe cordonul litoral

Proiectul din zona Eforie se întinde pe o distanţă de aproape şase kilometri, din zona portului Belona şi până la intrarea în localitatea Tuzla. În cadrul acestei investiţii vor fi construite şapte diguri şi vor fi folosite pentru lărgirea plajei peste 4,5 milioane de metri cubi de nisip. Valoarea contractului se ridică la peste 122.000.000 de euro. 

Lucrările pentru acest sector sunt executate de specialiştii de la „Van Oord Dredging and Marine Contractors BV“, în baza unui contract de proiectare şi execuţie încheiat cu Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral Constanţa, administratorul plajelor. Aceeaşi companie a executat şi lucrările de reabilitare a sectoarelor Tomis Nord, Centru şi Sud pe plajele din Constanţa şi zona Eforie Nord, în anul 2015.

Un miliard de euro, costul total al proiectului 

Proiectul face parte dintr-un program mai amplu de protecţie costieră, început în anul 2013 şi care conţine 16 loturi, împărţite în două faze, cu un buget total de aproximativ un miliard de euro.

După finalizarea lucrărilor de la Eforie, urmează sectoarele Olimp, Neptun, Jupiter, Aurora, Venus, Balta Mangalia, Saturn, Mangalia, 2 Mai şi Agigea. 

Nemulţumirile de pe plajele de fiţe

Procesul de lărgire a plajelor nu a fost pe placul tuturor. În acest sezon turistic, atât operatorii de plajă, cât şi turiştii au fost nemulţumiţi de plaja de la Mamaia Nord, mult prea lată. Dacă turiştii s-au plâns de drumul mult prea lung pe care-l au de parcurs până la apă, agenţii economici s-au trezit că nu pot folosi noul sector de plajă pentru a obţine profit. Încălcând legea, au montat şezlongurile şi umbreluţele la firul apei, fapt ce le-a atras nenumărate sancţiuni din partea administratorului plajelor, Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral Constanţa. 

Conform legislaţiei, niciun operator economic care-şi desfăşoară activitatea în zonele adiacente sau care deţin deja sectoare nu are voie să monteze şezlonguri, umbreluţe sau beach-baruri. Spaţiul este destinat exclusiv turiştilor care vin cu prosopul. Proiectul de lărgire a plajelor a salvat litoralul, care ar fi rămas fără nisip în cel mult zece ani din cauza eroziunii costiere.

Citeşte şi: 

CNA, prima instituţie care îl amendează pe Teodosie. Radio Dobrogea a fost sancţionată cu 10.000 lei pentru afirmaţiile arhiepiscopului Tomisului

De ce este litoralul românesc mort în extrasezon. „Fără o strategie de ţară, rămânem dependenţi de turiştii români“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite