Peste 700 de militari NATO se antrenează în Marea Neagră. Exerciţiul „Poseidon 21”, organizat de Forţele Navale Române

Peste 700 de militari NATO se antrenează în Marea Neagră. Exerciţiul „Poseidon 21”, organizat de Forţele Navale Române

Foto: navy.ro

Comandamentul Flotei din Constanţa conduce activităţile de instruire planificate pe mare, pe uscat şi în aer, în care sunt integrate forţe şi mijloace din Bulgaria, Franţa, Grecia, România, Spania, Statele Unite ale Americii şi Turcia.

Ştiri pe aceeaşi temă

Exerciţiul „Poseidon 21” este organizat de Forţele Navale Române în perioada 26 februarie – 6 martie. Este primul exerciţiu multinaţional întrunit din anul 2021, desfăşurat în Marea Neagră, la care participă peste 700 de militari români şi străini, care vor utiliza 13 nave militare, nouă aparate de zbor, o autospecială de intervenţie pirotehnică şi un robot subacvatic telecomandat.

Comandamentul Flotei din Constanţa conduce activităţile de instruire planificate pe mare, pe uscat şi în aer, în care sunt integrate forţe şi mijloace din Bulgaria, Franţa, Grecia, România, Spania, Statele Unite ale Americii şi Turcia.

„Poseidon 21” are un grad de complexitate ridicat şi urmăreşte utilizarea optimă a capabilităţilor NATO pentru consolidarea capacităţii de reacţie rapidă a Alianţei, în contextul schimbărilor continue ale mediului de securitate regional.

Din partea Forţelor Navale Române, participă puitorul de mine şi plase ,,Viceamiral Constantin Bălescu”, nava maritimă hidrografică ,,Cpt.cdor Alexandru Cătuneanu”, nava rapidă de scafandri ,,Venus”, remorcherele de port şi radă „Vârtosul” şi „Voinicul”, două detaşamente scafandri EOD, scafandri fluviali şi scafandri salvatori, precum şi un elicopter Puma Naval.

România mai este reprezentată la Exerciţiul „Poseidon 21” de 4 aeronave MIG-21 Lancer şi un elicopter IAR 330 MEDEVAC ale Forţelor Aeriene, un pluton de infanterie de la Brigada 9 „Mărăşeşti” din subordinea Forţelor Terestre, precum şi o navă de patrulare şi intervenţie a Gărzii de Coastă, o autospecială de intervenţie pirotehnică şi o ambulanţă din structurile Ministerului Afacerilor Interne.

Militarii străini aliaţi sunt prezenţi cu vânătoarele de mine BGS ,,Tsibar” (Bulgaria) şi HS ,,Evropi”, un robot subacvatic telecomandat (Turcia), scafandri EOD (SUA) şi aeronave de luptă „Rafale” (Franţa), Eurofighter „Typhoon” (Spania), iar Comandamentul Maritim Aliat al NATO a aprobat participarea la Exerciţiul multinaţional „Poseidon 21” a Grupării Navale Permanente NATO de Luptă Împotriva Minelor SNMCMG-2 (Standing NATO Maritime Counter Measures Group), care este alcătuită din nava-comandant TCG ,,Sokullu Mehmet Paşa” (Turcia), dragoarele maritime „Locotenent Lupu Dinescu” (România) şi BGS ,,Priboy” (Bulgaria) şi vânătoarele de mine ESPS ,,Tajo” (Spania) şi TCG ,,Ayvalik” (Turcia).

„Scenariul exerciţiului cuprinde secvenţe intrunite de luptă împotriva ameninţărilor subacvatice, în care vor fi aplicate proceduri operaţionale NATO de cercetare hidrografică, de identificare şi neutralizare a minelor marine şi a dispozitivelor explozive improvizate, secvenţe combinate de luptă împotriva aviaţiei inamice, a navelor de suprafaţă şi a submarinelor, precum şi manevre de remorcare a unei nave avariate, de reaprovizionare pe mare şi de acordare a primului ajutor.

În zona terestră, este planificată o secvenţă interdepartamentală, prin aplicarea unei proceduri operaţionale de acţiune, comună MApN-MAI, pentru situaţia producerii unei explozii la o construcţie hidrotehnică din zona litoralului românesc”, se arată într-un comunicat al Forţelor Navale Române.

Toate secvenţele exerciţiului „Poseidon 21” sunt planificate în acord cu măsurile dispuse de către autorităţile naţionale din România şi din statele participante pentru prevenirea infectării şi limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Citeşte şi:

Forţe navale române, integrate în gruparea NATO ce asigură securitatea la Marea Neagră

Scafandrii de luptă de incursiune, antrenamente în vârful munţilor

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările