Pericolul rupt din soare. Cum să ne ferim de insolaţii şi de arsuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe plajă, canicula nu se face simţită. Temperatura abia dacă atinge 30 de grade Celsius datorită brizei mării, spre deosebire de oraş, unde mercurul a urcat în termometre până la 35 grade Celsius. Cu toate acestea, expunerea la soare între orele 11.00 – 16.30 ar trebui să se dacă numai după ce ne-am protejat.

Asistenţii medicali din corturile de prim ajutor de pe plajă abia dacă mai fac faţă urgenţelor. În staţiunea Mamaia, cea mai aglomerată de pe litoral, există cinci astfel de puncte, iar în Constanţa două.

„Salvamarii îndrumă persoanele către aceste corturi, unde primesc ajutor medical sau, atunci când turistul nu poate fi deplasat, merge asistentul medical la el. În fiecare zi avem cazuri de insolaţie. Cei mai afectaţi sunt adulţii. Ei prezintă dureri de cap, stări de vomă, ameţeală. Imediat, sunt duşi la umbră şi li se pun comprese cu apă rece. De asemenea, li se dau lichide“, spune Gabriel Culea, şeful salvamarilor din Mamaia.

Când cazurile nu pot fi rezolvate la cortul de prim ajutor este chemată Ambulanţa şi pacientul este transportat la spital, dar nu au fost cazuri în acest an.

O altă problemă care apare în urma expunerii îndelungate la soare sunt arsurile. Cel care ajunge la cort cu o astfel de problemă primeşte ajutor, peste zona respectivă fiind pulverizat spray împotriva arsurilor. Nu puţine sunt cazurile în care turiştii cer ajutor în urma tăieturilor în scoici sau cioburi din nisip, sau a luxaţiilor, produse în urma practicării unor jocuri pe plajă.

Intrarea în apă se face treptat

Şeful salvamarilor sfătuieşte turiştii să se expună la soare doar după ce se dau cu cremă de protecţie solară şi după ce îşi pun pe cap pălării de soare. De asemenea, el spune că intrarea în apă să se facă treptat, pentru a se putea obişnui organismul. „Chiar dacă apa mării este foarte caldă, de 26 de grade Celsius, după o expunere prelungită la soare, contactul cu apa poate provoca stop cardio – respirator“, avertizează Gabriel Culea.

RAJA Constanţa amplasat şapte corturi anticaniculă în oraş, dar şi unul în staţiunea Mamai, în zona Cazino. Aici, turiştii, dar şi constănţenii, se pot răcori cu un pahar de apă potabilă rece.

În municipiul Constanţa corturile anti-caniculă sunt amplasate pe b-dul Alexandru Lăpuşneanu – staţia de autobuz din faţa City Park Mall; strada Mircea cel Bătrân în zona Inspectoratului Teritorial de Muncă; strada Traian – în zona zona Curţii de Apel Constanţa; b-dul Tomis în zona oficiului postal din Tomis III; b-dul Mamaia – staţia de autobuz de la Delfinariu, zona Gării CFR Constanţa în staţia de autobuz.

Cu sprijinul Direcţiei de Sănătate Publică  Constanţa, în toate corturile anti-caniculă amplasate de RAJA există personal medical specializat. Cadrele sanitare asigură asistenţa medicală primară, prin măsurarea tensiunii şi informarea cetăţenilor cu măsurile de prevenţie necesare în această perioadă caniculară, pentru sănătatea populaţiei.

Vă mai recomandăm:

FOTO Răcoarea e la mare preţ pe litoral. Cât plăteşte un turist ca să scape de arşiţă, la Mamaia

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite