Pericolul din Marea Neagră: „S-au deschis toate fronturile de conflict între Moscova şi Kiev: militar, diplomatic şi religios“

Pericolul din Marea Neagră: „S-au deschis toate fronturile de conflict între Moscova şi Kiev: militar, diplomatic şi religios“

Conflictul dintre Rusia şi Ucraina s-a deschis pe toate fronturile: militar, diplomatic, religios. „Estevital ca în CSAT să se discute situatia-cadru de insecuritate din estul României“, este de părere diplomatul Dorin Popescu.

Ştiri pe aceeaşi temă

Dorin Popescu, fost diplomat al României la Moscova, Cernăuţi şi Sarajevo, în prezent preşedintele Asociaţiei „Casa Mării Negre / Black Sea House“, face o analiză a acutizării conflictului dintre Rusia şi Ucraina. „În plan militar, experţii independenţi consemnează posibile comasări de trupe la frontieră, provocări izolate, aprobări ale deschiderii focului fără avertisment (Rada Supremă de la Kiev), mobilizări ale rezerviştilor, posibila creştere/consolidare a prezenţei militare navale americane şi NATO în acvatoriul Mării Negre etc.“, spune diplomatul.
 
În plan diplomatic, Kievul mizează pe o încercuire strategică a Rusiei. „UE, NATO, SUA par a fi actorii principali ai acestui proces. Kievul a convocat semnatarii Memorandumului de la Budapesta pentru a analiza credibilitatea garanţiilor de securitate oferite cândva Ucrainei la schimb cu renunţarea la arma nucleară (1994). Săgeţile Moscovei bat departe. România este din ce în ce mai insistent menţionată de înalţii lideri militari ruşi ca posibilă ţintă a rachetelor ruseşti după retragerea SUA din Acordul INF (ultimele declaraţii de acest gen au fost formulate la întâlnirea Şefului Statului Major al armatei ruse cu ataşaţii militari acreditaţi la Moscova)“, crede Dorin Popescu
 
În plan religios, continuă el, Soborul unificat de la 15 decembrie va deschide un posibil focar permanent de conflict. Fără o poziţionare adecvată a Bisericii Ortodoxe Române faţă de tomosul care va fi acordat noii Biserici Ortodoxe Ucrainene autocefale, comunitatea românească din Ucraina riscă o "schisma" internă, pe fondul conflictului religios din Ucraina între bisericile ortodoxe. 
 
„Este vital ca în CSAT să se discute aceste aspecte, precum şi situatia-cadru de insecuritate din estul României, în particular cea din regiunea Mării Azov / Mării Negre“. 
 
În plan electoral, apropierea alegerilor prezidenţiale din Ucraina (martie 2019) măreşte frontul de lucru al fabricii de troli din Sankt-Peterburg. 
 
citeste totul despre: