Radu Mazăre, reţinut pentru 24 ore de DNA Bucureşti. „Am făcut case pentru săraci şi uite cu ce m-am ales“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii DNA au efectuat marţi percheziţii la Primăria Constanţa şi la locuinţa primarului Radu Mazăre, într-un dosar în care sunt vizate fapte de corupţie. Primăria Constanţa confirmă că percheziţiile de la sediul instituţiei vizează construcţia cartierului de locuinţe sociale „Henri Coandă“ din oraş. Mazăre a fost adus cu duba şi cu mascaţi la sediul DNA din Bucureşti.

UPDATE Ora 11.20 Radu Mazăre a fost reţinut de DNA Bucureşti pentru 24 ore.

Edilul urmează să fie prezentaţi magistraţilor cu propunere de arestare preventivă.

Iată motivarea procurorilor DNA pentru decizia de marţi seara. 

UPDATE ORA 19.30 Locatarii din cartierul social Henri Coandă au ieşit în stradă. Nevoiaşii protestează la adresa procurorilor care le-au săltat binefăcătorul. „Dacă nu era el, eram în stradă acum. Dormeam prin gară, muream“, dau mărturii oamenii care locuiesc în containerele puse la dispoziţie de municipalitate.

UPDATE ORA 18.10 Radu Mazăre pare să fie foarte relaxat la DNA. El i-a salutat pe jurnalişti de la geamul de pe hol şi le-a făcut semn că nu poate să vorbească. Mazăre era căţărat ca un licean pe pervazul geamului întredeschis, fuma şi savura o cafea într-un pahar cu capac  („to go“). A zâmbit când a văzut ziariştii, apoi le-a transmis de dincolo de geam că îşi aşteaptă avocaţii.

UPDATE ORA 15.30 Avocaţii Ioana Focşa şi Marius Mocanu au plecat de la reşedinţa lui Radu Mazăre. Ei nu au dat niciun fel de declaraţii. Ioana Focşa a plecat prin uşa din spate. La scurt timp, au plecat şi mascaţii de la locuinţa primarului de pe malul lacului Siutghiol.

UPDATE ORA 15 Radu Mazăre a ajuns la DNA Bucureşti, adus de o dubă şi escortat de mascaţi. Era îmbrăcat elegant, purtând o cămaşă albă cu dungi bleumarin şi un palton gri cu inserţie de culoare roşie la talie.

„Asta face parte din sârba procurorilor. Mă aştept la orice. Ştiţi bine că sunt anchetat din 2005. Nu mi-e frică decât de Dumnezeu“, a rostit el, apoi a intrat vijelios în sediul DNA.

Mazăre a fost ridicat de pe terasa unui restaurant situat în parcul Herăstrău din Bucureşti, „Isoletta“, unde afla împreună cu fratele său Mihai. Ei stăteau la masă, aşteptând să le vină comanda. Primarul s-a ridicat în picioare la venirea mascaţilor. „Pentru ce mă luaţi?“, a întrebat Mazăre cerând să citească mandatul de aducere. „Pentru luare de mită“, au răspuns anchetatorii. „Nici nu am apucat să mănânc“, a mai spus primarul. Apoi a urmat anchetatorii. 

image

Foto

image

UPDATE ORA 14.10 Anchetatorii DNA au plecat de la reşedinţa lui Radu Mazăre. Primarul a declarat că aşteaptă să fie sunat, prin avocata sa Ioana Focşa, pentru a se prezenta la DNA. „Dacă nu mă sună, vin acasă“, a mai spus acesta.

UPDATE ORA 13.15 Radu Mazăre a spus că nu mai vine la Constanţa, ci rămâne la Bucureşti. „Dacă voi fi citat, mă voi duce direct la DNA Bucureşti“, a spus edilul. De dimineaţă, el a spus că va veni la Constanţa.

Şi la această oră, la locuinţa lui Mazăre de pe malul lacului Siutghiol se fac percheziţii.

Procurorii DNA au efectuat, marţi dimineaţă, percheziţii la sediul Primăriei Constanţa şi la locuinţa primarului Radu Mazăre, din staţiunea Mamaia, într-un dosar de corupţie.

„Eu sunt la Bucureşti, acum trebuie să plec la Constanţa, să mă întâlnesc cu mascaţii. Apoi o să mă întorc la Bucureşti“, a glumit Radu Mazăre.

El a precizat că la audieri a fost chemată şi directoarea economică a primăriei, iar percheziţiile DNA au fost efectuate şi la locuinţa fratelui său, şi la cea a mamei lui, care stau în acelaşi complex de vile de pe malul lacului Siutghiol din Mamaia, vizavi de Melody. „Nu ştiu dacă mai plec în Madagascar. Poate e spre binele meu“, a mai râs Mazăre.

image

Cu doar o zi înainte, primarul Constanţei a făcut o declaraţie surprinzătoare, anunţând că este tot mai convins de faptul că cineva i-ar putea face de petrecanie în vacanţa din Madagascar. Mazăre îşi va petrece acolo concediul de Paşti alături de mama sa şi câţiva apropiaţi.

Premierul Victor Ponta: „Am o părere foarte bună despre Radu Mazăre“

Şeful Guvernului şi al Partidului Social Democrat a declarat marţi că mizează în continuare pe primarul Constanţei. Victor Ponta a precizat că îl apreciază foarte mult pe Radu Mazăre. „Şi în 2012, după referendum, s-a pornit acelaşi val de percheziţii DNA, ca să nu ne mai voteze lumea. Uite că tot ne-au votat. Am o părere foarte bună despre Radu Mazăre. Este un om pe care cetăţenii Constanţei l-au votat de atâtea ori şi au încredere în el, aşa cum am şi eu. Radu Mazăre rezistă, ca toţi ceilalţi“, a afirmat Ponta.

Reşedinţa familiei Mazăre, situată în Mamaia - percheziţionată de DNA Foto Adrian Boioglu

image

Ce spune DNA

Direcţia Naţională Anticorupţie a emis un comunicat de presă marţi, 8 aprilie, la ora 9.

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de Combatere a Infracţiunilor Conexe Infracţiunilor de Corupţie efectuează cercetări într-o cauză penală, ce vizează suspiciuni privind săvârşirea, în perioada 2011 - 2013, a unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie de către funcţionari publici, cu funcţii de conducere în plan local.

În cursul dimineţii de 8 aprilie 2014, ca urmare a autorizării de către instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii în 12 locaţii situate în municipiile Constanţa, Bucureşti şi jud. Dâmboviţa, din care una este sediul unei instituţii publice.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea SRI şi Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei.

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare“, precizează anchetatorii DNA.

image

Primăria Constanţa: Percheziţiile procurorilor DNA vizează construcţia locuinţelor sociale

Reprezentanţii Primăriei Constanţa au transmis, marţi dimineaţă, un comunicat de presă în care precizează că percheziţiile făcute de procurorii DNA la sediul instituţiei vizează construcţia cartierului de locuinţe sociale din oraş, anchetatorii solicitând documente legate de acest proiect.

„O echipă de procurori de la DNA Bucureşti a descins, marţi dimineaţă, la ora 8.00, la sediul Primăriei Constanţa. Procurorii au solicitat mai multe documente privind proiectarea şi procedurile de achiziţie referitoare la construirea campusului social «Henri Coandă»”, se menţionează în comunicatul semnat de Biroul de presă al Primăriei Constanţa.

În document sunt prezentate detalii ale proiectului cartierului „Henri Coandă”, respectiv că într-o primă fază au fost construite 906 locuinţe pentru persoane nevoiaşe, fiind menţionate dotările pe care le are fiecare garsonieră sau apartament.

În comunicat se mai precizează că valoarea investiţiei este de aproximativ 31 de milioane de lei.

Percheziţia de la Radu Mazăre vine la scurt timp după cea de la Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa. Acesta a fost ridicat pentru prima dată la 15 ianuarie, de anchetatorii DNA Bucureşti. El a fost lăsat în libertate, ca urmare a certificatelor medicale care dovedeau starea lui gravă de sănătate.

Anchetă pentru cartierul nevoiaşilor

La 24 martie, Radu Mazăre a anunţat că procurorii DNA i-au cerut documentaţia care a stat la baza construirii cartierului pentru nevoiaşi Henri Coandă din nordul oraşului. El primise o adresă de la DNA Bucureşti în care i se cerea ca până pe data de 25 martie să trimită toate documentele de achiziţie, procedurile şi contractele atribuite în vederea construirii cartierului Henri Coandă.

„Să vă arat cum se face justiţie în Republica Băsescu“, şi-a început el conferinţa de presă din mijlocul celor care au primit adăposturi de la primărie.

Aplaudat la scenă deschisă de nevoiaşi, el şi-a continuat apărarea: „Aici trăiesc peste 3.000 de oameni, care au petrecut unii două ierni“. Unii l-au apludat, iar alţii încercau timid să obţină un loc în faţă pentru a-i spune primarului nevoile: ca vor butelii, că au plătit curentul 600 de lei, în condiţiile în care, spun ei, stau într-un centru social. „Am stat mai multe zile pe treptele de la Primărie şi nu m-a primit în audienţă“, se plânge un altul.

Primarul a făcut o comparaţie între realizarea lui şi cea a lui Adriean Videanu, care a construit un cartier similar la Bucureşti, cu costuri mult mai mari. „Eu am făcut 906 unităţi cu 7 milioane  euro. Videanu a făcut 143 unităţi cu 18,5 milioane euro“, a dat exemplu Mazăre. La Constanţa s-a construit cu 286 de euro/mp, iar la Bucureşti cu 1.500 de euro/mp“, a exemplificat Mazăre.

„Eu de unde să fur atunci când construiesc cu 286 de euro/mp?“, îi întreabă edilul pe cei de la DNA.
În cartierul Henri Coandă, a cărui construcţie a demarat în 2011, locuiesc peste 3.000 persoane „amărâte“, după cum le-a caracterizat primarul Mazăre.

La inaugurarea ultimului bloc de locuinţe din cartierul social, în 2013, a fost prezent şi Victor Ponta, premierul României. El a spus atunci că proiectul Constanţei ar putea fi preluat la nivel naţional.

Primăria Constanţa confirmă: percheziţia DNA vizează construirea cartierului social

Biroul de presă al Primăriei Constanţa informează că o echipă de procurori de la DNA Bucureşti au descins dimineaţă marţi dimineaţă la sediul Primăriei Municipiului Constanţa. Procurorii au solicitat mai multe documente privind proiectarea şi procedurile de achiziţii referitoare la construirea campusului social Henri Coandă.

„Reamintim că în primă fază a acestui proiect s-au construit 906 unităţi locative (garsoniere şi apartamente) modulare destinate nevoiaşilor. Garsonierele şi apartamentele sunt dotate cu pat şi saltea, minifrigider, plită electrică, chicinetă şi toaletă cu duş.

De asemenea, s-au construit o cantină socială, cabinet medical, locuri de joacă şi parcări, precum şi o biserică. Valoarea totală a investiţiei este 30,945 milioane lei.Documentele solicitate sunt pregătite şi vor fi predate în scurt timp celor de la DNA“, se arată într-un comunicat al Primăriei Constanţa.

Citeşte şi:

Dosar nou la DNA pentru Radu Mazăre. Primarul Constanţei este cercetat pentru construirea cartierului Henri Coandă

FOTO Casa lui Nicuşor Constantinescu, percheziţionată cu mascaţii la uşă

Tactica folosită de DNA pentru săltarea lui Nicuşor Constantinescu. Unul dintre ofiţerii sub acoperire i-a strâns mâna şi l-a pupat urându-i „La mulţi ani!“

FOTO VIDEO Nicuşor Constantinescu, reţinut pentru 24 ore de către procurorii DNA Bucureşti. Şeful CJ Constanţa e acuzat de abuz în serviciu

Radu Mazăre, suspect de infecţie prostatică. „La mine au greşit, dar la Nicu situaţia e serioasă“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite