Percheziţii la evazioniştii din Constanţa. Printre suspecţi, un apropiat al lui Nicuşor Constantinescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Percheziţii la 80 de firme FOTO Adevărul
Percheziţii la 80 de firme FOTO Adevărul

Procurorii DIICOT fac joi dimineaţă percheziţii la 80 de firme în tot judeţul Constanţa. Prejudiciul se ridică la două milioane de euro.

Conform primelor informaţii difuzate de postul de televiziune B1 TV, oamenii legii vor să destructureze reţeaua infracţională în care au fost cooptate nu mai puţin de 80 de firme.

Este vorba de săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi constituire de grup infracţional organizat. Procurorii DIICOT au descoperit mai multe facturi false. Opt persoane vor fi duse la audieri la structura centrală de la Bucureşti.

Printre suspecţi este şi un om de afaceri care în 2012 ar fi sponsorizat campania lui Nicuşor Constantinescu, potrivit unor surse judiciare.

Conform unui comunicat de presă, „Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală  împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Brigăzii de Combatere a  Criminalităţii Organizate Constanţa, cu sprijinul Direcţiei Generale Antifraudă  Fiscală -   Direcţia Regională  Antifraudă  Constanţa, au efectuat 15 percheziţii pe raza judeţului Constanţa, la sediile unor societăţi comerciale, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unei grupări infracţionale organizate, specializată în infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2010 – 2014, membrii grupării, folosind un număr de 6 societăţi comerciale de tip fantomă, din judeţul Constanţa, au acţionat în mod coordonat prin realizarea unor activităţi specifice evaziunii fiscale, concretizate în emiterea de facturi pe care societăţile beneficiare le-au înregistrat în contabilitate, evidenţiind cheltuieli fictive, în scopul diminuării bazei impozabile şi prejudicierii bugetului consolidat al statului, prin neplata impozitului pe profit si a taxei pe valoarea adăugată.

 La unele societăţi comerciale beneficiare, pentru a se crea aparenţa că operaţiunile comerciale atestate în facturi sunt veridice, valoarea bunurilor fictive livrate/serviciilor fictiv prestate a fost achitată prin transfer bancar, din contul societăţilor achizitoare către conturile unora dintre cele 6 societăţi cu comportament de tip fantomă, de unde banii au fost retraşi în numerar.

 De asemenea există suspiciunea că unul din membrii grupării, prin înfiinţare/preluare şi controlul exercitat asupra mai multor societăţi comerciale cu comportament fiscal inadecvat, a emis, în perioada 2011 - 2013, facturi fiscale pentru mai mult de 80 de societăţi comerciale, atestând operaţiuni nereale, facturi pe care firmele beneficiare le-au înregistrat în contabilitate, în scopul diminuării bazei impozabile şi prejudicierii bugetului consolidat al statului, prin neplata impozitului pe profit şi a taxei pe valoarea adăugată.

Pentru punerea în aplicare a circuitului fiscal fraudulos, membrii grupării, atât în nume propriu şi cu ajutorul unor terţe persoane, s-au  implicat în relaţia cu clienţii şi cu băncile comerciale, precum şi în activitatea de racolare a unor persoane dispuse ca, în schimbul unor sume reduse de bani, să accepte să figureze ca asociaţi sau administratori  în cadrul societăţilor de tip fantomă.

Mecanismul fraudulos pus în practică de membrii grupării consta în înfiinţarea/preluarea unor societăţi pe numele unor persoane cu situaţie materială precară, care în schimbul unor sume modice, au acceptat să deţină calitatea de asociaţi şi administratori în cadrul acestor societăţi şi să deschidă conturi bancare în numele acestora, fără a avea cunoştinţă despre activitatea economică a societăţilor.

Astfel, circuitul financiar era unul fictiv, creat în scopul de a ascunde sau de a disimula adevărata natură a provenienţei, a circulaţiei ori a drepturilor asupra sumelor de bani transferate, cunoscând că acestea provin din săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală, întrucât în acest mod ele erau sustrase de la plata obligaţiilor fiscale către bugetul de stat.

Transferul sumelor de bani din conturile firmelor beneficiare ale facturilor fiscale atestând operaţiuni nereale în conturile firmelor fantomă controlate de persoanele cercetate,  iar ulterior operaţiunile de transfer a sumelor de bani între conturile acestor firme fantomă, urmate de retragerea în numerar a banilor, s-au realizat în scopul ascunderii sau disimulării originii ilicite a acestor sume de bani.

Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională se ridică până în prezent  la 2 milioane de euro.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Serviciul Român de Informaţii. Acţiunea a fost realizată cu sprijinul Jandarmeriei Române“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite