UPDATE Pelerinajul de Sfântul Andrei, interzis de judecători. Tribunalul a respins cererea ÎPS Teodosie

UPDATE Pelerinajul de Sfântul Andrei, interzis de judecători. Tribunalul a respins cererea ÎPS Teodosie

Arhivă: Episcopi ai BOR la Peştera Sfântului Andrei din localitatea Ion Corvin

Magistraţii Tribunalului Constanţa s-au pronunţat miercuri, 25 noiembrie, cu privire la solicitarea făcută de Arhiepiscopia Tomisului. Preoţii au cerut suspendarea actului prin care pelerinajul este interzis în judeţul Constanţa.

UPDATE: Judecătorii Tribunalului Constanţa au decis: „Respinge, ca neîntemeiată, cererea de suspendare parţială a Hotărârii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa nr. 72 din 10.11.2020 în ceea ce priveşte Anexa 1 punctele 2 teza I, 6 - 6.1, 6.2 raportat la punctul 5, punctul 13, formulată de reclamanţii Arhiepiscopia Tomisului prin Arhiepiscopul Tomisului - ÎPS teodosie Petrescu, Colceag Florian, Chelaru Mircia, Horneţ Iuliean, Glăvan Doru dinu Pavel, Colceag Dorina-Olga, Ivanovici-Şoşoacă Diana, Căcescu gheorghe Gabriel, Medeleanu Iulia-Adalmina, Ungureanu Adalmina, Şoşoacă Dumitru-Silvestru, Dale Nicolae, Dale Florentina, Mance Vasile, Mance Ramona, Neag Liliana, Neag Rafila, Bucuroiu Cristian-Nicolae şi Botezatu Graţiela- Gheorgina în contradictoriu cu pârâţii Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa, Prefectura Constanţa, Prefectul Judeţului Constanţa şi ISU Dobrogea.
 
Cu drept de recurs în termen de 5 zile de la comunicare. Cererea de recurs se depune la Tribunalul Constanţa – Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal. Pronunţată astăzi, 25.11.2020, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.”

Tribunalul Constanţa a judecat marţi, 24 noiembrie, cererea făcută de Arhiepiscopia Tomisului şi alte persoane, de suspendare a actului administrativ care interzice pelerinajele. Judecătorii se vor pronunţa astăzi în acest caz.

„Vrem ca astăzi să ne apărăm drepturile de a avea cale liberă spre Peştera Sfântului Andrei în zilele rânduite de praznic, pe 29 şi 30 noiembrie. De asemenea, aceste restricţii, prin care creştinii nu au voie să intre în biserică, nu sunt fireşti.

Ca păstor îmi apăr turma. Mi-au cerut (credincioşii n.red.) să fim portavocea lor, să-i apăr, să fie în biserică. Sunt drepturile noastre constituţionale, sunt drepturile omului. Nu facem nici un abuz, dimpotrivă, vrem să oprim nişte abuzuri ca să ne putem împlini datele credinţei noastre”, a declarat ÎPS Teodosie la intrarea în Tribunal.

Concret, instanţa judecă solicitarea de suspendare a Hotărârii 72 din 10.11. 2020 a CJSU prin care pelerinajele sunt interzise în judeţul Constanţa. La sărbătoarea Sfântului Andrei, la mănăstirea unde este şi peştera unde se spune că a stat Apostolul, vor putea participa la slujbă doar locuitorii comunei Ion Corvin.

Arhiepiscopia Tomisului împreună cu mai multe persoane, printre care generalul Mircea Chelaru, profesorul Florian Colgeac, inventatorul Iuliean Horneţ, au depus la Tribunalul Constanţa o cerere de anulare a unei decizii luate de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa prin care se interzice ca la pelerinajele religioase să participe alte persoane în afara celor care au domiciliul în localitatea unde are loc evenimentul.

 “Printr-o ordonanţă adoptată în baza unei legi de abilitare (ordonanţă simplă), Guvernul nu poate să restrângă exerciţiul libertăţii religioase, un astfel de act fiind neconstituţional, întrucât nu îndeplineşte condiţia stipulată de art. 53 alin. (1) coroborat cu art. 73 (2) şi art. 115 (1) din Constituţie. Cu atât mai mult această restrângere nu este aplicabilă prin intermediul unei hotărâri a Consiliului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU), care este instituţie aparţinând executivului. Or, dacă actul prin care se stabileşte o măsură este neconstituţional, nu mai are nici o importanţă dacă măsura, în substanţa ei, este constituţională sau nu. Actul respectiv nu va produce pur şi simplu efecte”, a afirmat Diana Iovanovici-Şoşoacă, avocatul Arhiepiscopiei.

De altfel, Diana Ivanovici Şoştoacă a fost amendată marţi de jandarmi deoarece nu purta mască în momentul sosirii la Tribunalul Constanţa. „Poliţiştii Secţiei 3 au sancţionat contravenţional o femeie şi un bărbat, care nu purtau masca de protecţie, cuantumul total al amenzii fiind de 4.000 de lei”, transmite IPJ Constanţa. 

Citeşte şi:

Diana Ivanovici Şoşoacă, avocatul lui Teodosie, fără mască la Tribunal. Jandarmii au împărţit amenzi

Judecătorii au admis cererea ÎPS Teodosie. Ce se va întâmpla cu pelerinajul de Sfântul Andrei


 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările