Pelerinaj chinuitor, prin noroi, frig şi ploaie, la peştera Sfântului Apostol Andrei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pelerinaj la pestera Sfântului Apostol Andrei FOTO Eugen Tănăsescu
Pelerinaj la pestera Sfântului Apostol Andrei FOTO Eugen Tănăsescu

Toţi pelerinii care prezentau semne de afecţiuni respiratorii au fost opriţi să intre la ceremonialul religios. Accesul cu maşinile în zona mănăstirii a fost, de asemenea, interzis.

Nici frigul, nici ploaia nu i-au oprit pe credincioşi din toată ţara să ajungă la 30 noiembrie, în zi de mare însemnătate pentru ţinutul dobrogean, la Peştera Sfântului Andrei, acolo unde a slujit ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului.  

Peste 7.000 de oameni, veniţi mai ales din zonă, dar şi din alte zone ale ţării, după aprecierile reprezentanţilor Arhiepiscopiei Tomisului, au mers marţi într-o călătorie ritualică spre peştera Sfântului Andrei, loc considerat a fi poarta simbolică de intrare a ortodoxiei pe teritoriul ţării noastre. 

Deoarece ne aflăm în plină pandemie, regulile de acces la pelerinaj, dar mai ales la ceremonialul religios, au fost destul stricte. Autocarele - foarte puţine la număr faţă de anii trecuţi - şi autoturismele personale au rămas în localitatea Ion Corvin (judeţul Constanţa), iar drumul până la peştera Sfântului Apostol Andrei, lung de aproximativ cinci kilometri, a fost parcurs de pelerini pe jos, prin frig, noroi şi sub o ploaie măruntă, de toamnă târzie.

La intrarea în localitate, peste 200 de oameni în uniformă - poliţişti şi jandarmi - au făcut controlul tuturor celor prezenţi. Purtarea măştii de protecţie a fost obligatorie, iar persoanelor care prezintă simptome de infecţii respiratorii nu li s-a permis accesul. De asemenea, odată ajunşi la peşteră, credincioşii au avut obligaţia să respecte traseele şi marcajele prestabilite pentru respectarea distanţării fizice. 

Ce le-a spus ÎPS Teodosie credincioşilor

Arhiepiscopul Teodosie, cel care a oficiat slujba, s-a rugat mai întâi în Peştera Sfântului Andrei. Vreme de o oră, ierarhul Tomisului a citit toate pomelnicele pe care le-a primit de la credincioşi, după care a oficiat Sfânta Liturghie. 

Pelerinaj la peştera Sfântului Apostol Andrei FOTO Eugen Tănăsescu

„Iubiţi credincioşi, veniţi din Dobrogea, dar şi din toate părţile ţării: din Transilvania, din Moldova, aţi venit la vatra spiritualităţii noastre simţind emoţia şi bucuria că Sfântul Apostol Andrei se roagă cu noi aici, la peştera sa, care i-a fost atât de dragă şi unde i-a chemat pe strămoşii noşti ca să-i boteze lovind cu bastonul pământul şi sub semnul crucii a ieşit izvorul cel mare şi s-au botezat strămoşii noştri. Să ne rugăm, să punem în inima şi în mintea noastră cele mai scumpe şi sfinte dorinţe. Să ne rugăm cu bucurie pentru că astăzi putem să avem o mulţime de daruri de la părintele nostru spiritual. Să fim toţi o inimă, un gând, o credinţă “, le-a spus arhiepiscopul Tomisului celor prezenţi. 

Alături de ÎPS Teodosie a fost Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului. La marea adunare de la Ion Corvin ar fi dorit să participe şi câţiva preoţi bulgari, însă aceştia au fost opriţi la graniţă întrucât nu aveau certificat verde. 

Sfântul Andrei, ocrotitorul spiritual al României

Sfântul Apostol Andrei este prăznuit cu mare fast la 30 noiembrie, la Mănăstirea „Peştera Sfântului Apostol Andrei” din localitatea Ion Corvin, judeţul Constanţa. Conform scrierilor teologice şi istorice, apostolul creştin a ajuns pe pământul dobrogean în jurul anului 60 d. Hr. şi s-a oprit cu ucenicii săi aici, unde a găsit trei preoţi păgâni care slujeau în peşteră, cunoscuţi sub numele Innal, Rimmal şi Pinnal. 

Sfântul i-a botezat în apa unuia din izvoarele care curge lângă peşteră (pârâul Cuzgun), după care au fost hirotoniţi ca preoţi creştini. Izvoarele se văd şi astăzi, iar localnicii şi pelerinii le consideră izvoarele cu apa cea mai bună din tot cuprinsul Dobrogei. În primăvara anului 1994, Arhiepiscopia Tomisului a hotărât ca Sfântul Andrei să fie numit ocrotitorul Dobrogei, acesta fiind şi protectorul spiritual al României.

Vă mai recomandăm: 

ÎPS Teodosie, despre posibilele decese ale pelerinilor care s-ar putea infecta cu COVID-19: „Dacă este momentul să plece din viaţa aceasta, pleacă la Dumnezeu“ 

Ce s-a întâmplat la Peştera Sfântului Andrei. ÎPS Teodosie: „Cârmuitorii ne-au speriat să nu venim aici“ VIDEO

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite