Patru centre de plasament vor fi închise. Copiii vor fi mutaţi în case de tip familial: „Ne trezim că la 18 ani, când părăsesc sistemul, sunt total nepregătiţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Loc de joacă la Micul Rotterdam FOTO Mariana Iancu
Loc de joacă la Micul Rotterdam FOTO Mariana Iancu

Patru centre de plasament din Constanţa vor fi închise în viitorul apropiat. Beneficiarii serviciilor de asistenţă socială şi de protecţie a copilului vor fi cuprinşi în alte proiecte. Mai întâi, se va încerca reintegrarea lor în familii. Celor care nu li se vor aplica prima soluţie vor fi daţi în grija asistenţilor maternali sau vor fi ocrotiţi, pe mai departe, în case de tip familial, care vor fi amenajate în mai multe localităţi din judeţ.

La Constanţa, a avut loc joi, 21 septembrie, o întâlnire între reprezentanţii mai multor instituţii care se ocupă de creşterea copiilor: Direcţia Judeţeană de Asistenţă Socială şi protecţia Copilului Constanţa, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului, UNICEF, Banca Mondială, autorităţi locale.

Gabriela Coman, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie a spus că este vorba de instituţii mari, unde nu toţi copiii au parte de îngrijirea necesară: psihologie, socială, cognitivă, aşa o demonstrează studiile de specialitate. 

„Vorbim despre dezinstituţionalizare, care nu înseamnă neapărat mutarea copiilor de la Orizon în căsuţe precum cele de la Micul Rotterdam, dar presupune şi acest lucru. Ideea este să reluăm în forţă un proces de încercare de a găsi pentru mulţi dintre ei o familie, ie un asistent maternal, fie case de tip familial care oferă un mediu cât mai apropiat de cel familial“, a spus ea.  

Gabriela Coman a dat ca exemplu centrul Micul Rotterdam. „Sunt 12 sau 14 copii. Fiecare copil are lucrul său personalizat, are dormitorul lui, are senzaţia şi participă la activitatea casei. Ştie să se ocupe de bucătărie, care sunt responsabilităţile lui, lucruri care într-un centru mare nu au cum să-l înveţe. Apoi, ne trezim mai târziu că la 18 ani, când părăsesc sistemul, sunt total nepregătiţi. 

Partea anevoioasă este evaluarea copilului. Acesta va fi evaluat psihologic, din punct de vedere cognitiv, educaţional, este un proces care nu a fost făcut unitar, fie nu a fost făcut deloc. Nu poţi să găseşti o soluţie doar luându-l şi mutându-l. nu. O să găseşti o soluţie mai bună după ce îl evaluezi“, crede preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie.

Greutatea nu vine din aplicarea proiectului, precizează Petre Dinică, directorul Direcţiei Judeţene şi Pentru Protecţia Copilului Constanţa, ci în găsirea partenerilor, adică a unităţilor administrativ teritoriale care să pună la dispoziţie teren care să aibă toate utilităţile necesare, să fie intabulat. „Am identificat şi suntem la faza de aprobarea de către Consiliul Judeţean a acestor parteneriate. Este vorba de Basarabi, Medgidia, Mangalia, Lumina. 

Acolo vor apărea maxim câte două căsuţe de tip familial, dar în mod cu totul special mergem în dezvoltarea serviciilor de zi de recuperare şi atunci reabilităm clădiri puse la dispoziţie de primării, care vor fi dotate cu tot ce trebuie pentru a satisface nevoile nu numai pentru copiii care rămân în sistemul de tip rezidenţial, familial, ci şi pentru copiii din comunitate“, a spus Petre Dinică. 

În Constanţa sunt instituţionalizaţi aproximativ 500 de copii, iar în centre sunt îngrijiţi peste 1.800. Peste 200 de copii provin din centrele ce se vor desfiinţa: Orizont, Delfinul, Ovidiu şi Cristina. 

centru de plasament constanta foto mariana iancu
centru de plasament constanta foto mariana iancu
centru de plasament constanta foto mariana iancu

Activităţi diverse la Micul Rotterdam FOTO Mariana Iancu

Vă mai recomandăm:

Drama celor şapte fraţi din Constanţa sălbăticiţi de părinţi. Cât de abuzaţi trebuie să fie copiii în România pentru a fi luaţi, în sfârşit, de stat

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite